Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

kmajer

xsugix

4umhue7vh

Köszi mindenkinek!
Ha valaki mintakészítésre adná a fejét, a ha habosított PVC kiválóan alkalmas. Festeni sem kell,simára csiszolható, nem tapad hozzá a homok.

sufnituning

[#eljen][#eljen][#eljen]

2am4nwzib

[#eljen][#eljen][#eljen][#eljen][#eljen]

8yfbng54y

Üdv,

Bronzból szeretnék kisebb szobrokat önteni otthon. Bronzom van, kovácsolgatok úgyhogy egy pb palackos kohót is össze tudok dobni, megvan hozzá minden. Viaszveszejtésben gondolkodom. Pár dolgot még nem egészen értek, de.

Első kérdések:

- Van öntős bolt Pesten vagy a közelben valahol?
. Hol kapok jó grafit tégelyt Mo-on? ebay-ről nem rendelnék, nem tudom, milyen minőségű. 2-3 kg-os elég lenne első körben.

Boldog karácsonyt mindenkinek.

xu88enaph

Szia! Csepelen próbáld meg az öntészeti anyagokat beszerezni. Például itt :http://www.foundex.hu/#kapcsolat

8yfbng54y

Köszönöm, megkeresem őket.

xu88enaph

Sikerült lépned a témában?

8yfbng54y

Igen, voltam Csepelen, az Öntöde utcában és vettem pár Mars tégelyt. Sikerült beszélnem is pár hozzáértővel, sokmindent megtanultam.

Persze, mint minden hobbiban - szakmában, itt is megvannak az erős vélemények.

Például, hogy otthon nem lehet kerámia héjat építeni, adjam fel, mert 24 órán át kell kavarni folyamatosan a kerámia iszapot, hogy ne üljön ki.

Nos, ez igaz a hagyományos iszapra, de lehet kapni olyan iszapot is (Németországban) amit csak kéthetente kell keverni és direkt otthoni hobbi felhasználóknak van.

Na, szóval lassan tanulok bele..

xsugix

Az árakat lehet tudni? Mármint a tégelyekét. Nagyságrendileg mire lehet számítani.

zip0ji0se

Ma már sok helyen a szobor öntészetben nem használják az etilszilikátos hélyat, hanem az úgy nevezett gipsz samottot.
Gipsz és téglapor keveréke. Kétéve hallottam elősször róla, mivel a lánykám, akkor kezdet szobrásznak tanulni. Sokkal olcsobb, de jobban még nem jártam utána.

xu88enaph

Leírnád röviden a tapasztalataidat, hogy mi is tudjunk tanulni?! Én most kisérletezem a 3D nyomtatott tárgyak beágyazásával és kiöntésével. Ha előre jutok, beszámolok róla.

8yfbng54y

Sziasztok,

Nincs egyelőre sok tapasztalatom, a tanulási fázisban vagyok. Engem magamat a homokos-dobozos öntés nem érdekel annyira, mert nem olyan formákban gondolkodom (de persze biztos tök poén az is).

Több sikertelen öntésem volt, mind pici. Először gipsszel, aztán gipsszel és homokkal próbálkoztam, ezek felejtősek.

Egy 3d nyomtatott kis farkasfej volt az, ami értékelhető lett, de azért nem jó. Most szereztem nagyon apró szemű samottot (kerámia üzletben), 1/3 gipsz 2/3 samottal fogok legközelebb próbálkozni. Ehhez kell valami erősítés is, mindenféle házi és kisipari receptek vannak rá.

Amit írtatok is itt, az etilszilikátos héj nem reális otthoni felhasználásra, mert 24 órán át kell keverni folyamatosan.. Vannak ezt kiváltó anyagok, amiket kb 2 hetente kell átkeverni. A legközelebbit amit találtam, Németországból tudom beszerezni, SuspendaSlurry a neve. Az a nagy plusz benne hogy ezt elég sokan használják USA-ban, azaz ki van próbálva, youtube-on is van róla használható. Van egy arc, aki pl nem kiégeti belőle a viaszt, hanem kiforralja egy nagy üstben, ami sok szempontből jobb. Az anyag nem éktelenül drága, a szállítás viszont igen, és a fagytól tönkremegy, ezért tavasszal lehet behozni.

Ami nagyon jó, hogy mindenki akivel dumáltam, kedves és szívesen megosztotta amit tud.

Mars tégelyek, a 2-4 kilós kisebb tégelyek 4000 Ft körül vannak. Nem próbáltam még ki, nem tudom, hány öntést bír stb. Kínából lehet behozatni olcsóbban de azt hiszem nem fogok, a szokásos minőségi para miatt, és annyival nem olcsóbb.

A viaszok.. az egy külön móka.

Még egy dolog, az aluminium lathatólag egészen más világ mint a bronz.

8yfbng54y

Nem tudom mekkora figurákban gondolkodsz és milyen pontos öntést akarsz, és főleg miből..

Ilyen pici figurákra - ékszerre két módszert láttam, a centrifugásat meg a vákuumosat. Mindkettőről érdekel, amit tudsz vagy tapasztaltál. Mindkettő reális házilag is.