Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

PSoft

Egy ötlet, olvasztókemencére...

Bicska

Kicsit luca széke projekt, de tetszetős :)

s7manbs8

Olyat nem lehet, hogy ezt az alkatrészt beöntöd gipsszel vagy valami hasonló, majd fel kell melegíteni az alu megolvadási határa felé, akkor összeolvad, ahol el van törve, majd utána meg leütni amikor kihűlt róla a gipszet vagy egyebet, ami összetartotta az öntés alatt ?

4umhue7vh

Hát igen, lehet ettől olcsóbban, kevesebb munkával hasonlót késziteni . PL. nekem 50l olajoshordó+ perlitbeton, pik-pak megvan, csak a száradást kell kivárni, ahhoz meg nagyon értek.

4umhue7vh

Sziasztok!
Csináltam egy próbahomokozást,a belsejébe lesz még egy henger, a végeken látható íves részek  fogják a helyén tartani. A betöltő csonk kialakításával vagyok bajba, nem tudom eldönteni hogy 1 vagy 2db legyen, és milyen vastag. Jó lenne ha elsőre sikerülne, ezért várom az ötleteket.
Köszi!

4umhue7vh

Ja, a mérete 230x190mm és 150mm mély, 95mm vastag henger megy bele.

ebalint

Egy betöltő és egy szellőző mindenképp kellene szerintem.

A méretet csak "érzésre" tudnám kialakítani.

A szellőző kb. 10-15 mm átmérőben, a beömlő ennél talán 5-10 mm-el nagyobb, felül úgy kialakítva, hogy az edénnyel kényelmesen lehessen hozzáférni.

4umhue7vh

Egy kicsit hülyén Írtam le, igazából a beszívódást akarom elkerülni. Mivel a két szélén van legnagyobb keresztmetszet, lehet kellene rakni a másik oldalra is egy utánszívó csonkot.A baj viszont ott van hogy nagyon határeseten van a megolvasztható anyagmennyiségem, így ha lehet elkerülném a + csonk beépítését.

4umhue7vh

Közbe azt hiszem rájöttem a megoldásra, kicsit eltolom a mintát az egyik oldalba,és egy csonk lesz középen kétfelé ágaztatva.

zip0ji0se

Nem nyerő, ugyanis a magtámasz felöl nem szokás a beömlő rendszert kialakítani, mert elmossa az áramlás a mag egy részét.
Meg kicsi a formázó szekrényed hozzá. Kell a hely a beömlő rendszernek, különben beszivódások és üregek fognak kialakulni az anyagdusúlásoknál.
A mintáról esetleg kép.

4umhue7vh

A mag vízüveges lesz, kemény, pont azért gondoltam hogy ott öntöm be.

zip0ji0se

Ahogy gondold, de mivel aluból öntöd így habosodni fog a fém.
Ugyanis az alu hajlamos rá. Ezért nem szükőlő hanem bővűlő beömlő rendszert alkalmazunk ennél a fémnél. Ha jól van elredezve a rendszer, akkor tápfejként is működhet, de azért pluszba kettő még kellene.
Bizzunk benne, hogy szerencséd lesz.
Ja, legalább 750-800C fokos fém kellene az öntéshez homokba.

4umhue7vh

Valamennyire képbe vagyok, öntöttem már pár db kisebb 3-4kg-os darabot sikeresen, de volt hogy csak sokadjára sikerül, ehhez meg több mint 10kg alu kell, és még üreg is van benne.[#wilting]

zip0ji0se

A 10 kg az hobbi szinten már nem kevés mennyiség azt illik gáztalanítani és nemesítő anyagot is rakni bele, hogy minél kisebb kristályok keletkezzenek. Ekkora mennyiség mire befolyik elégeti a maganyagot a befolyásnál. A tápfejet a legegyszerűbben úgy kell méretezni, hogy az alja a legnagyobb beírható kör legyen. Tölcséres fejjel. Én a négy sarokra állítanék, vagy az anyaghalmazódás felett alakítanám ki kétoldalt hosszában egymással szembe négyszögletesen kialakítva.
Itt már tutira kell menni, mert sok energia kell hozzá és azt kár pocsékolni.

4umhue7vh

"Itt már tutira kell menni, mert sok energia kell hozzá és azt kár pocsékolni"
Igen nem bánnám ha elsőre sikerülne, ezért kérdezgetek.