Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

vadember

A súllyal is illetve ez elérhető hőmérséklettel.
A Curie pont elérésekor a vas elveszti a mágnesezhetőségét. Ez vasnál 770 °C fok. Ekkor az átmágnesezési veszteség már nem melegítheti a vasat. Marad az örvényáramú veszteség, ami a magas frekvencia miatt csak kis mélységben tud behatolni az anyagba. Ez már csak valami 10% hatásfokkal működik. Tehát ha tovább szeretnénk melegíteni az anyagot akkor hatalmas többlet teljesítményre van szükség.
Az a plusz 3 KW valószínűleg csak 10-30 fokot jelenthet plusszban.

Szalai György

Meg talán a felolvasztandó fém hőleadásával.
Hiszen, ha csak tolom bele a munkát, de nem tudja továbbadni a levegőnek, akkor csak az marad, hogy emelkedik a hőmérséklete.
Meg világit.

Szalai György

"a magas frekvencia miatt csak kis mélységben tud behatolni"
Mi akadályozza, hogy lejjebb vigyék a frekvenciát?
Annak a félvezetők is örülnének.

vadember

Akadálya a költség.
Az enyémnél láttam, hogy megduplázott kapacitással és hosszabb munkatekerccsel levitte kb. 40 KHz-re a frekvenciát. De ekkor a felmelegedési idő növekszik, hiszen kevesebbszer váltunk pólust.

Szalai György

A felmelegedési idő ugyan növekedhet, de az elérhető hőmérséklet a Curie pont fölötti örvényáramú tartományban valószínűleg megnő.
Az alacsonyabb frekvencián megnő a behatolási mélység, így az olvasztott anyag relatív belső impedanciája csökken, az örvényáram értéke megnő, az anyagba pumpált teljesítménnyel együtt.
Vagyis nő a melegítő hatás.
Gondolom.

vadember

Ez mind igaz amit írtál, de nem ezt kérdezted.
A pontos értékeket pedig csak kísérletezéssel lehet meghatározni. A szakirodalom biztosan ír róla, de nekem olyanom nincs.

TROMF22

Szia Tamás!
Ha ez érdekel, szívesen kölcsön adom olvasásra, másolásra.
Alapvetően ipari szemléletű könyv, de elég jó magyarázatok és példák is vannak benne.

vadember

Köszönöm, elfogadom a felajánlást! Talán képes feloszlatni némi homályt a fejemben. Van bőven.

4umhue7vh

Sziasztok!
Ismét problémába ütköztem. A képen látható alkatrész Belsejéből nem tud távozni a gőz. Gondoltam hogy baj lesz vele ezért van a 3 furat,de ez sem segít. Nincs kedvem kísérletezni, valami tuti megoldást keresek. Nézegettem videókat, az Ázsiaiak köcsögöket öntenek fejjel lefelé és nincs ilyen gondjuk, ráadásul gyorsan is töltik be az anyagot.
Van valakinek ötlete? Esetleg nagyon lassú öntés, hogy legyen ideje kiszáradni a homoknak?

2am4nwzib

A szimulációs  eredmények , érdemes lenne fejjel lefelé önteni.

Csuhás

Nem lehetne kiszárítani a formát az öntés előtt?

4umhue7vh

Sajnos ezt nem lehet megfordítani, még felállítani sem.60mm mélyek a zsebek,a saját súlyától leszakad. Régebben öntöttem hasonló könnyített tárgyat fordítva, de az csak 20mm mély volt, az is határeset.

4umhue7vh

Ha vízüvegesre csinálnám ki lehetne, ha nem lesz más megoldás....

Rabb Ferenc

Gázelvezető lyukakat (légzőcsatornákat) tettél a kritikus helyekre?

4umhue7vh

A fazék forma miatt marad bent a gáz, ezért raktam rá a 3db 16-os furatot.

Azt értem nekem miért nem jó, csak azt nem értem hogy ezeknek miért,nincs gáz.