Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

4umhue7vh

A gáztalanító és a salaktalanító az 2 külön dolog? Mert szoktam használni valami só szerűséget, amitől feljön a salak.

zip0ji0se

A gáztalanító egyben salaktalanít is. Ugyanis mikor dolgozik a buborékok felhozzák magukkal a szennyeződést. Léteznek egyben olyan sók is amik gáztalanítanak és tartalmaznak nemesítő anyagot is. Legalábbis annó még léteztek, de már nem a szakmában dolgozom és a legújabb anyagokat már nem ismerem. Otthoni viszonylatban régebben szoktunk konyhasót is használni erre a célra fóliába csomagolva és a tégely aljára lenyomni. Valahol Pesten van öntőbolt ott kéne érdeklődni.
Szerintem szívesen segítenek ha még meg van.

4umhue7vh

Van szilíciumom is, egyszer raktam bele, úgy nézett ki mintha salakká vált volna az egész, és a tetején úszott. Mikor kell belerakni, az elején, vagy ha már megolvadt az anyag?

zip0ji0se

Felejtős. Csak ötvözéshez és még a hideg olvadékba rakják elemzés után. Rideg és nagy beszívodások lesznek tőle.
Motorblok dugattyú és társai jók ottholra öntéshez. A tiszta alu szintén nem jó. A szakmai könyvek több száz oldalon taglalják, hogy mi mire jó. Hobbi szinten nem érdemes nagyon bele mászni.
Én is ilyen hulladékot szoktam venni anno ha kellett. Egyszer megolvasztani, gáztalanítani, a benne lévő vasat kiszedni kiönteni. Utána már használható normális öntéshez alapanyagnak.
A videos oldalon van egy fickó aki rendszeresen teszfel anyagot mit és, hogy csinálja. Érdemes párat megnézni. Igaz véletlenül szoktam rábukkanni.

xsugix

Myfordboy és Oldfoundriman néven keressétek. Szerintem sokat lehet tőlük tanulni. Nekem legalábbis sikerült!

4umhue7vh

Kössz a tanácsokat, Hétfőn megpróbálom.

4umhue7vh

Természetesen nem jött össze elsőre,de akár jó is lehetett volna, ha nem felejtem ki a mag felső támaszait, ezek nélkül felúszott a tetejére. A végére nagyon sok teendő jött össze, ebbe a nagy melegbe pillanatok alatt kiszárad a homok is, gyorsan kellet csinálni, ez lett a kapkodásból. Azért valamiire rájöttem. Amikor kezdett kifehéredni a  homokminta,bepermeteztem vízüveg-víz keverékével, azután pörzsölővel  kiégettem, így kaptam egy keményebb felületet amit nem mos el az olvadék. A külső része szép is lett, csak hát a furat 30 milliméterrel odébb vándorolt. [#zavart2]

4umhue7vh

Siker! Annyi hogy a magot 1 órán át szárítottam 200 fokon, 2 óra kellet volna neki, mert keletkezett egy kis gőz és lett egy pukli a belsejébe, de a funkcióját így is el látja.
A minta sem vész kárba, mert egy kis CNC eszterga főorsó házának is kiváló  lesz egy ilyen öntvény.

B.Zoltán

PSoft

A türelem...[#eljen]

TROMF22

Jó kis darab lesz ez, és egyáltalán nem aránytalanok a falvastagságok. Feleslegesen károgtam... [#wave]

ebalint

4umhue7vh

Most hogy már összeolvasztgattam mindenféle szemetet,és már nem kell, egyből hozzájutottam új tiszta anyaghoz.

xt79ipd3

Gratulálok!
Teszel fel képeket a teljesen kész munkadarabról is?

a8ccphm94

Sziasztok!
Valakinek sikerült már homokba vörösrezet önteni?
Eddig mindenkitől az volt a visszajelzés hogy nem lehet.