Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

MoparMan

8j72w5ff0

Na, talán már megy a kép beillesztés is, teszek föl egyet-kettőt az öntvényről. Sajnos az öntést nem tudtam felvenni, mert egyedül csináltam.
Ilyen lett a csigahajtás ház félgyártmányom:

Bár osztott kerettel csináltam, ám egyelőre az öntvény alja csak sík, mivel eddig nem sikerült a formaszétválasztás. Próbáltam hintőporral, meg őrölt kristálycukorral ahogy az egyik videón az öregúr mondta, de nekem összeragadtak a felek. Így az alsó keretbe csak síkot csináltam, és rátettem a felső megmintázott részt.

ebalint

Kalmi

Sziasztok,
hát akkor az alatt a kb +-6hét kényszer szabiidő alatt amim lett a nyáron, ilyen szintű fém öntésre sikerült felszenvednem magam:
Kisebb-nagyobb csengettyűk bronzból, sárgarézből és alumíniumból, meg alumínium kilincsek és sörnyitók stb..
..
minimalizáltam a jútubozást, hogy lehet-e parasztésszel, s azér lehet, de csak türelemmel[#kacsint]
..
volt egy kis valamilyen olajos vöröshomokom,
a viaszveszelytéses öntéseket pedig hibridesen Silikan és kandalló samotmajter kombinációban végeztem, de a végén már csak kerámiaagyagba, ami igencsak szinpatikusabb és eredményesebbnek tűnik. Legközelebb majd valamikor ezzel folytatom... Mire belejöttem volna, letelt az idő [#wilting]
..
a formákat simán vödörben szénen szárítottam, majd gázlángszóróval égettem ki. Az olvasztóm olyan amilyen, 1,5 kg grafittégelyes, kb.fél óra alatt olvaszt 1kg-t..
..
kérdéseim száma számos maradt, leginkább a formálóanyagok terén...[#conf]
...

ebalint

zip0ji0se

Nem rossz nem rossz! Csak így tovább![#taps][#taps]
A kerámiaagyagot honnét szerzed be.

Kalmi

Hát azért van még mit tanulni, méghacsak csengettűk is...
mostanában már utólag olvasgatok is harangöntésekről, ami nem is baj hogy utólag, mert tapasztalataim alapján mintha jobban érteném amiről szólnak...

az agyag innént származik,
http://www.pavekkeramika.cz/
Csehországból, Olmüc és Brünn környékéről, kerámia-samot-öntészeti agyagok,,,
Talán ezekkel kellett volna kezdenem, decsak mostanában jutottam hozzájuk...

zip0ji0se

Minden kezdet nehéz, de gyakorlat és menni fog. A harang öntés egy külön szakma az öntészeten belül már nem sokan csinálják. Őrbottyánban van egy, aki egyben talán Közép-európánban is egyedüli.
Én még tanuló voltam amikor öntöttem harangot homokba. Találán a harmadik lett jó. Egy Sümegi haranglábba kellett mert a régi  elrepedt.
Az infót meg köszönöm.

ywathzay

Vajda László díszműkovács, Tiszaeszlár. Öntenek harangot is, kicsit, nagyot. Keress rá a jutubon ha érdekel.

GPeti1977

Ez milyen anyag?
https://www.ebay.com/itm/300956453418
Olyan mint a gipsz, de nem az mert ki lehet égetni úgy hogy nem porlad el.

onagy

GPeti1977

3vv2btrhv

Fogtechnikusok és ékszerészek hasznáénak hasonló anyagot .

vadember

A gipsz CaSO4•2H2O . Ha ezt elkezdik melegíteni akkor először elveszti a víztartalmának háromnegyed részét. Ez a kalcium-szulfát-hemihidrát vagy Bassanit. Ezt árulják tévesen a boltokban gipsz néven. Ha ezt összekevered vízzel akkor lesz belőle gipsz ami néhány perc alatt megszilárdul.
Ha a bassanitot tovább hevítik akkor elveszti az összes víztartalmát ez lesz az Anhidrit vagy esztrich gipsz.
Ha ezt összekevered vízzel akkor ez csak néhány nap alatt szilárdul meg, de a végeredmény egy sokkal keményebb gipsz lesz. Ebböl készül pl. a gipszkarton.