Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Na! Hogy elszaladt a világ mellettem[#zavart2]

zip0ji0se

Szívesen mondanék részleteket, de abban az időben voltam még csak öntő tanuló és mikor kikerültünk üzembe a rosszabbik helyre kerültem. Magasnyomású öntés, sosem volt a kedvencem. Nem volt szükség a tanultakra. Szóval, csak messziről néztem meg akik ott dolgoztak azoktól volt némi információ. Az én világom a homokformázás volt. Azóta messze kerültem az öntészettől. Méréstechnika.
Van egy régi kiadású könyv ami nyomásos öntéssel foglalkozik.
V.REIMER NYOMÁSOS ÖNTÉS. A Műszaki könyvkiadó jelentette meg 1978-ban. Ezt próbáljátok megszerezni könyvtár, vagy net.
Sok sikert a munkáitokhoz.
A videót nézve a nyomásállóedényt szigeteljétek belülről, hogy minél kisebb legyen a hőveszteség. Ennél fogva tovább marad folyékony a fém és nyomáskor tovább tudja pótolni a zsugorodásból származó anyaghiányokat. Addig kell nyomásalat tartani a rendszert míg az öntvény teljesen meg nem dermed.

3vv2btrhv

Béleljétek ki a nyomás tartályt https://szigeteloanyag-kereskedelem.hu/termekek/dualflex-keramiaszal-paplan-1600degc-ig ezzel az anyaggal , igy nem kell hűteni .

Rabb Ferenc

Csak egy outsider kérdése: ha a tartály agyon van hőszigetelve - pl Hunka Tibi által javasolt kerámiaszál paplannal - akkor mikorra hűl ki kellően az öntvény? Fél nap, vagy több? Így nem lenne túl termelékeny az öntöde...

zip0ji0se

Az alacsony nyomásu öntés lényege, hogy, csak a tégejt helyezed nyomás alá. Minden másnak felette kell lennie, vagyis a formának kivül kellene elhelyezkedni és nem benne. Ugyanis így a formára is hat a túlnyomás és sokkal nehezebben tölti ki a formaüreget és előfordúlhat, hogy lesznek olyan alakzatok amit nem tölt ki rendesen. Ha felette van a forma, akkor tudod növelni a termelékenységet, csak nagyobb tégely kell és hőn kell tartani az olvadékot.

Rabb Ferenc

3vv2btrhv

RJancsi

Elnézést, hogy a laikus "belevau".
Nézegettem a neten előforduló irodalmat, és nekem ebből az jött le, hogy az alacsony nyomású öntés sorozatgyártásnál éri meg igazán, ahol az alul levő olvadék tároló tégely fölött "cserélgetik" a homokformát. Ráadásul ez a folyamat jól gépesíthető pl. autóalkatrész gyártásnál.
Ha egy-egy öntvényről van szó (mint ebben a topicban) nem igazán látom előnyét a hagyományos gravitációs öntéshez képest, inkább hátrány a rendszer bonyolultsága, eszközigénye. Rosszul látom? [#fejvakaras][#nemtudom]

3vv2btrhv

Itt a ganarativ tervezés lenne a lényeg , mert az ebben generált alkatrészeket már módszerrel nem lehet leönteni(kivétel a homok nyomtatás ) tehát ez itt a piaci rés . A másik probléma , az olvadék és a forma viszonya , de be lett linkelve a rajz , amiben fent van a forma , gondolom , lépésröl_lépésre haladnak .

m5exi9b0

m5exi9b0

rossz kép az előbb

3vv2btrhv

3vv2btrhv

ywathzay

Mutass már légy szíves egy olyan képet, hogy ez az alkatrész hogy nézne ki, ha ember tervezi? Köszönöm.

m5exi9b0

Szia
Pontosabban mire gondolsz mire lennél kiváncsi?