Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

x4dvn6dne

x4dvn6dne

Neked is azt tudom mondani, hogy olvass vissza, mert remgeteg írás van evvel kapcsolatban, még videók is.
De a youtubeon is van egy pár.
Én soh nem csináltam ebből nagy gondot, volt amikor földbe öntöttem.
A nedvességarámyra vigyázni kell.
Azt az állagot kell elérni, amiből játékvárat tudnál építeni.
Ezt öntés előtt még érdemes meglámpázni.

wvs6cpz09

Valami hasonlót próbálj összehozni

dt5gcanz

Köszi a gyors választ, végigolvastam az összes oldalt, talélkoztam a lovasberényi homokkal is itt, abból még nem tudtam szerezni. De mások videóit látva egyszerűnek tűnik (főleg a külföldi mezítlábasok), ha nekik sikerül...

dt5gcanz

Nagyon hasonló amit kevertem, színre állagra, tapasztaatom szerint a bentonit helyett agyag 12% kevés 30% sok, valahol a kettő között van a megoldás. A srác egy másik videójában látszik ő is sima hintőport használ, neki is odatapad egy kis részen a másik félhez, holnap megpróbálom nem ledöngölni annyira mint eddig, talán ez lehet a megoldás.

2si5rj3b

Kicsit szűkre fogtad a probléma kifejtését, de ha az a gond, hogy a forma nem elég szilárd, akkor kb. 5 % vízüveggel keverd be a homokot. Néhány nap alatt nagyon kemény lesz, hagyni kell szellőzni. Ha zsákba, vagy zárt edénybe tudod tenni, a kötési folyamat CO2 gáz rávezetésével pár perc alatt végbemegy. (Szódáspatron, vagy egyéb CO2 forrás, ami épp elérhető.) Nagyon ellenálló forma készíthető így, több öntést is kibír, ámbár nehéz vele bánni, mert elég tapadós. Ha egy darab kell valamiből, akkor megfontolandó a polisztirolhab elveszőminta, ha csak tehetem, én így öntök.

dt5gcanz

Meguntam az agyagos formát egyelőre, 1rész víz + 1 ész vízüveg keverégével összegyúrtam a leszitált sódert (apró szemcsékkel). Hungarocellből készítettem egy odalt nyitott dobozt, CO2 palackra csatlakoztattam egy csővel. A hungarocell dobozt rányomtam a homok formára és engedtem néhány másodpercig rá a CO2 gázból, hamar megszilárdult. így lett sikerélmény ismeretlen összetátelű bronzból.

dt5gcanz

Az első öntésem eredménye (számomra jó), de a képek is mutatják, rengeteg a hiba. Ismeretlen összetételű bronzból lett öntve, ebből adódóan nekem túl vöröses (a kép nem adja jól vissza).

dt5gcanz

Ma nekirugaszkodtam, hogy ne legyen annyira ismeretlen összetételű a bronz és később is tujak ugyanolyan színt produkálni mint most, alut olvasztottam vörösrézzel, (tiszta vörösrézhez 10% alu + a salak 1-2%). Az a tapasztalat, hogy ennyi réz nem oldódik aluban 660 fokon. inkább 1100 fokon. Az így kapott szín olyan amilyet szerettem volna. Lehetséges kellett volna az olvadt aluba szóda és só? Majd a réz olvasása után/öntés előtt bórax?

x4dvn6dne

Hogy adtad hozzá a vörösrezet?

dt5gcanz

Megolvadt az alu leszedtem a salakot és utána adagoltam bel a rezet

x4dvn6dne

Én finom rézforgácsot szoktam belerakni.Így többet is elnyel az olvadék.

x4dvn6dne

Most látom, csak,  mit írtál!
90% réz 10% alu?

Abból mi lesz? Az nem jó!

dt5gcanz

Kis méretű díszeket öntenék (kilincs, kulcscimke, címerek) leginkább a szín a fontos, kb aranyra hasonlítson. Valahol olvastam, hogy CuAl10 sárgaréz rudat árulnak, (ebből gondoltam, elég bele a 10% alu)

2ni23j35s

Ha jól emlékszem YouTube szocializációmra ezt Norvég Aranynak hívta a tanult amerikai hobby öntő...