Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

6f92mucnv

Azért hihetetlen, mert a vörösréz olvadáspontja 1085 celsius fok? De itt beoldódik, nem beolvad.
Próbáld csak ki:
Vezetéket (pl sodrott, különösen hajlékony) megblankolod, majd egy elemi szálat forrasztópákával, ón segítségével folyamatosan "kenegesd". Némi idő után elfogy a réz, beoldódik. Áramkör gyártásnál, kézi forrasztásnál nagyon oda kell figyelni, képes eltűnni a réz forrszem ugyanígy, mert beoldódik. Sőt, igazából a forraszhuzal/forraszanyag már kapásból tartalmaz rezet (legalábbis amit mi használnuk).

34an0tg9

De még a reszelék is sokkal vastagabb, mint az elemi szál.
Igaz, a hőmérséklet is magasabb.
Persze, elhiszem, csak nagyon furcsa.

34an0tg9

Van valami táblázat, hogy melyik fém milyen másik fémben oldódik?
Gondolom, valami elektronegativitási sor van.

3ztiz2p39

Nincs Cseh pillanatforrasztó pákád???
Ott pedig csak cirka 400 C fok van, de igen gyorsan elfogy a vörösréz.
2 % réztartalmú 60/40-es ónnal kb. 4 szeres a hegy élettartama.

gsz03b27r

Tele vana YT alu réz olvasztásával elmennek 90% réz 10% alu.

34an0tg9

Köszönöm, de akkor mi miben oldódik?
Vagy korlátlan az ötvözetképződés, minden mindenben?

gsz03b27r

Nagyon érdekes szakma, este beleolvastam, Nikkel (1445C°), titánt (1668C°),
és még vasat (1538C°), is adnak az aluminiumhoz pedig az olvadáspotjuk töbszöröse az aluminiumnak.
Aluminium öntöde
Könnyűfémek könyv

5fv8jwfj6

A víz olvadáspontja 0 C, a konyhasó (NaCl) olvadáspontja 801 C.
Oldódik, mint az olvadt Al-ban a felsorolt magas olvadáspontú fémek.

7x4dtdpf6

Fémek ötvözésénél még az is előfordulhat, hogy az ötvözet olvadáspontja alacsonyabb mind az ötvözetet képző alapfémek olvadáspontja: ón-ezüst(3.5%) ötvözetek olvadáspontja 221'C, az ón olvadáspontja 231.9'C, az ezüsté meg ennél jóval magasabb.

O.

6f92mucnv

Pontosan!
Még durvább az ólmos forraszhuzal. SnPb (Ón-Ólom).
Az Ón olvadáspontja ahogy írtad ~240C fok, az ólom olvadáspontja ~327C fok, míg a kettőjök ötvözetének (Sn63Pb37) 183C fok körül alakul. Van néhány aluminium ötvözet, ahol viszont az ötvözet magasabb az olvadáspont, mint az alapfémé (nem emlékszem melyik az, ne kérdezzétek.. )

ajpwg6jrn

Sziasztok.

Jól gondolom hogy egy alap bronz alapanyaot ha beolvasztok és abból újat öntök, akkor az közel hasonló anyagminőségű lesz, mint az eredeti?

Illetve ha csak egyet kell önteni, akkor járható út lehet vajon az hogy az eredeti formáról készítek egy gipszlenyomatot és azt használom öntősablonnak? Vagy az nem bír ki egy öntést se?

Esetleg ha van itt olyan aki rutinos és benne van a dologban, akkor akár még segíthetne is. Akár úgy is hogy személyesen meglátogatom és megcsináljuk együtt (nem ingyen várom el természetesen).

gaben

Ez engem is érdekelne, de talán gipszforma helyett jobb lenne a homok öntőforma használata.
Tegnap találtam egy öntőhomok készítése és használata linket, ahol egy videóban mutatják be a lépéseket.

Kemencém már van, ami 1100C-ot is tud, már csak egy grafit öntőtégely kellene, ahová az olvasztandó elemeket lehetne bedobálni, aztán hajrá.

xu88enaph

A lent ajánlott oldalt én készítettem anno. Az alumínium öntés házilagos kivételezésének fórumának szántam, de érdeklődés hiányában abbahagytam. Az említett öntőhomok készítést ajánlom, nekem bevált!

gaben

Szia,

nagyon köszi a hasznos infókat, tuti ezt a receptet fogom használni ha egyszer kipróbálom.

A bentonitot hol érdemes beszerezni egyébként?

köszi és üdv, Gábor