Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

hvex4n9

Sziasztok,
én bronz apróságokat szoktam önteni, kb.félkilósakat és én is rakok üveget a tégelybe, bár már csak az után, amikor már a fém teljesen megolvadt és közvetlen öntés előtt...
Az okból /nekem ezt egy olyan melós ajánlotta, aki ezüstöt olvaszt nagyobb menyiségben nem mindenféle modern módszerekkel/, hogy mivel boraxot használok ami kizabálja és magára szedi a mindenféle rendetlenségeket-salakot az anyagból, amit aztán öntés előtt ki kell teljesen szedni a tégelyből hogy azt ne öntsük bele az üregbe, amit nehézkes kiszedni kanalakkal, akkor szórok egy kis üvegport a felszínre, ami megolvadván magára veszi a boraxot és egy-két mozdulattal ragacsos mivoltában kicsavarintható a tégelyből...
Mindezek mellet az oxidáció előli védésről is valahol olvastam...
Mindenesetre a salak-borax maradványokat tényleg jól kilehet vele szedni...

34an0tg9

Sziasztok!

Van-e valaki Szeged környékén, aki tudna segíteni kb tíz kiló hulladék alumínium rudak, lapok formájába való öntésével?
A tényleges forma nem számít, utána szeretném majd megmunkálni. Nem kérem ingyen.

Előre is köszönöm:
Balázs

34an0tg9

Sziasztok!

Azt meg tudná-e valaki mondani, hogy ha az alumíniumot egy egyenes falú vascsőbe öntöm, akkor kihűléskor zsugorodik-e annyit, hogy onnan kiüthető lenne vagy ez egy teljesen halott elképzelés?

Köszi előre is

8irerv4i

Festékesdoboz ,konzervdoboz , ilyenekbe öntöttem régen .kihűlés után eldobható , könnyű lefejteni .

5fv8jwfj6

34an0tg9

Sziasztok!

Hétvégén próbálkoztunk barátommal, akinek van perzselője. A kemence egy téglákból hevenyészve épített, fedél nélküli volt.
Egy vastagfalú fémcsőbe öntöttünk (földbe szúrva) egy keveset, nem jön ki. Vékonyfalúba: nem jön ki. Le kellett flexelni. Az öntvény eléggé zárványos lett a fal mentén, a közepe jó. Ez még a sima, puha bolti alu maradék, a vinyóházakat a technika kikísérletezése után áldoznám fel.
1 kg gáz fogyott a pb palackból, kb 1.5 Kg lett a két alu henger. 35-ös csőbe öntöttük, 32-esig esztergáltam le és az alját-tetejét le kellett vágni.

A következő próbálkozás samott-forma és gipsz-forma lenne, valamint öntőhomok-forma próbálkozás.

Ez utóbbihoz hol lehet beszerezni porokat?

4im2adcie

Sziasztok!
Van a múltból megmaradt 5 darab kb 1.5 liter űrtartalmú öntöttvasból készült gyári kimentő vagy nem is tudom, hogy hívják tégelyem ami arra szolgált eredetileg, hogy a zamak olvadékot ami megmaradt az üstben azt ki lehessen menteni.
Itt megdermed és a kúpossága miatt könnyen kijön, majd megint felhasználható.
Létezik ilyesmi házilagosan hegesztett acélból is de ez komolyabb.
Egy darab súly sacc/kb 5 kiló.
Az árban biztosan meg fogunk egyezni, akit ez komolyan érdekel.
Mivel itt ebben a topikban javarészt alu öntés megy, azt nem tudom, hogy az öntöttvas oda jó e?
Azért ide rakom és nem az adok veszekbe mert ez  úgy is csak azokat érdekli akik öntenek...és ide árat sem kell írni.
A fotó mindent elmond.

4im2adcie

Esetleg ha megtalálom akkor van egy komoly kanál is, vagy kettő.

kijy8hc3f

Tisztelt Fórum.
Van egy arany illetve más anyag  olvasztásához való kis olvasztóm. Alut már sokat olvasztottam vele, de pár napja megprobáltam vörösrezet olvasztani, felvitetm a hőfokot  közel 1100 főlé de az olvadés igen silány lett. Valahogy nem akart megolvadni a vörösréz. Elhatároztam, hogy épitek egy olvasztót nagyobb méretben, egy  vas gázpalackot szemeltem ki erre a céltra. Ha tudnátok tanácsot adni, hogy mivel érdemes a fém oldalt belülröl szigetelni nagyon sokat segitene. Gondolom a paplan ( 1600 C) megoldás telán a legjobb, de simán maaradhat csak a paplan vagy kell még valami más is a belső felület fixálásához?
Azonmkivül jó lenne egy két tanács a réz olvasztásához olvasok szoda, borax, só hozzáadásárol, de igazán nem tudom, hogy mi a legjobb adalék.
Az öntés előtt az edényt (ha grafit tégely,ha egy sima vas cső vagy vas edény) fel kell melegiteni?

Jenő

9789sd68

vannak gáztalanító adalékok és salak kiválasztásra is

most hírtelen őket találam, de volt másik cég is itthon akik tartottak sokmindent http://foundex.hu/

homokot Lovasberényből lehet biztosan jót és nagyon jó formavisszadó képességűt szerezni, nem is vészes az ára csak el kell juttatni A-ból B-be

tkuc2n3c

Szia,  az lenne a kérdésem,  hogy Lovasberényben hol van pontosan a hely,  ahonnan a homokot lehet hozni?
Hallottam valamiféle löszös területről, de fogalmam sincs,  merre lehet!
Köszönöm!

7w9huz0vb

Lovasberényi selyemhomok.  

8093 Lovasberény, Park tér 10.
Telefon: 06/22/ 456-035, 06/22/ 456-095
Fax.: 06/22/ 456-091
e-mail: lovasbm@enternet.hu

wvs6cpz09

Nem akarlak elkeseríteni de nekem kb két éve azt mondták telefonon, hogy már nem forgalmaznak homokot.

Kár, mert az öntéssel aktívan foglalkozó fórumtársunk [#444@Berényi József] is azt használta - és dícsérte. A CNC talikon tartott bemutatóin is azzal dolgozott.

De egy telefont mindenképpen megér... [#integet2]

ywathzay

Bemész az első tüzépre, osztályozott kvarchomokból megveszed a legfinomabb szemcsézetüt, és már ehet is használni.