Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

xz0mtw8ej

Ugyan nem tudom, hogy az öntödei homoknak milyen az összetétele (agyagot, olajat vagy gyantát szoktak belekeverni az állékonysághoz), de Bpest környékén a sóskúti Kvarchomok Kft.-t javaslom. Tűziszárított éles frakciókra osztályozott zsákos termékeik is vannak. Én mindig tőlük veszek homokot, eddig egyszer sem csalódtam bennük. (Én spec. minden szállítmányt leszitálok és ellenőrzöm a szemeloszlásukat. A betontechnológiában ez alap.) Ennél csak távolabb (persze ki-hol lakik) tudok jó minőségű homokot, a következő a kincsesbányai Üveg-ásvány Kft. Korábban (amíg volt) ők szállítottak a magyar üveggyárakba alapanyagot, hófehér tiszta kvarchomokjaik vannak. A 100 mikronos kvarclisztet mindig tőlük veszem.

6urmbt3ev

Nem tudom, hogy most mi a helyzet homok ügybe Lovasberényben.
2016-ban, amikor sikerült 2 vödör homokot kérni tőlük, azt mondta az illető, hogy hivatalosan nem árulhatják, mert bányászati engedély kellene hozzá. De van itt bőven mondta, az egész falu szinte ez a homok.
[#t136p5097#]

A képeken látszik a minősége, nagyon szép a felülete.

Szerintem egy kis agyagot elviselne ez a homok, de persze ez csak az én nem szakértői véleményem.

bcj5gbmk4

Sziasztok,
Gondoltam megosztom az első sikeres (egyébként a 3.) fémöntést. Előkészületek a Yourube alapján, 3D nyomtatott forma öntése kiégetés nélkül.
Én nagyon elégedett vagyok vele. Az első kettő PETG volt, de nem olvadt ki rendesen. Ez most PLA nyomtatás volt.

bcj5gbmk4

És a képek.

xephny4g

Szia Milán!
Gratulálok,és kérdezem mi volt az alapanyag?
Nekem is van sok alu hulladék,de nem dugattyú.Sajnáltam kivinni a méh telepre,így viszont semmi nem lesz belőle.
Ha majd fúrod, forgácsolod arról is készíthetnél képet,hogy milyen belülről.

bcj5gbmk4

Szia,
Anyag amit itthon össze tudtam szedni. A célnak most nem a legjobb anyag, mert egy alu négyzet rúd volt. Fűrészeléskor is azt láttam, hogy puha fajta.
Most leginkább a technikát próbáltam. Az anyag másodlagos volt. Persze megpróbálom majd forgácsolni is.

mutz8958e

wvs6cpz09

Ha csak lágy, kenődő alumíniumod van az nem igazán önthető jól. Tegyél bele kb 3% rezet. Attól sokkal jobban önthető és forgácsolható lesz, nem kenődik megmunkáláskor.

xephny4g

Szevasz Feri!
Bocs a buta kérdésért,de ezt hogyan kell végezni?
A rezet olvasztom meg előbb,mert az 1085 fokon olvad,és utána helyezem bele az alut,ami 660 fokon olvad?
Homályosítsál fel légyszíves.

bcj5gbmk4

Köszi! Ki fogom próbálni.
Így is nagyon jó, hogy hobbi szinten kitalál valamit az ember, és otthon előállítható fémből.

wvs6cpz09

Dehogy! Az alumíniumot és a rezet is egyszerre beteheted az olvasztótégelybe. Az olvadó alumíniumban feloldódik a réz és egy ötvözet keletkezik.

Olvadt állapotban egy kis kavarás nem árt neki...

xephny4g

Köszönöm a választ.

bcj5gbmk4

Sziasztok,
Túl vagyok az első homok formás öntésemen. A korábbi pla kiégetéses módszer nem igazán tetszett, ezért váltottam. Van még hová fejlődni benne, de így is nagyon elégedett vagyok vele. Tettem rezet a lágy aluba, és bevált. Tényleg sokkal jobb lett a megmunkálhatósága. Köszi még egyszer Ferenc!
Egyébként az alkatrész egy lámpa tartó lesz KSU szerszámköszörűre.

mutz8958e

34an0tg9

Vörösrezet tettél bele? Reszelék formájában? Milyen gyorsan oldódik fel? (nekem még mindig hihetetlen!) A 3% az térfogat vagy súlyszázalék?
Egyébként klassz lett!