Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

dt5gcanz

Köszönöm a hasznos iránymutatást.
Esetlegesen tiszta kvarcliszt használható a vízüveges szénsavazós módszernél?
Hányszor lehet használni a vízüveggel bekevert homokot?
Lehet e úgy kivitelezni; a mintára finomabb szemcséjű vízüveges homok ~1-2 cm-el magasabban mint a minta, lesavazva, majd mögé nagyobb szemcsejű "száraz" homokkal feltölteni?

2si5rj3b

Nagyobb öntvényeknél nem csak lehetséges, de kívánatos is gyöngykaviccsal megtámasztani a formát. Elveszőminta esetén mindig be kell ágyazni. De jó a száraz, pergő homok is erre a célra. Hogy hányszor használható? Ez sokmindentől függ. A sima kvarcliszt is szépen összeköthető vízüveggel. Ha szekrésnyes a forma, és sikerül finoman kivenni az öntvényt, az alumíniummal 5 öntést is kibír. Rézzel is kibírhatja, de itt az öntő műves keze a döntő, nem a forma.
Aki tényleg minőségi öntvényt akar, az homokból egyszeri formát tervez, vagy megbékél kicsit több utómunkával. Megfontolandó a furángyanta is, ami ez elég drága.
Furángyantával öntik pl. az egyedi Ferrarik hengerfejét is.
Tipp: Aki godolja, próbálja ki a festékboltban is kepható 2K műgyantát kötésre. ezt szokták használni pl. csónaktestek készítésére. Gyorsan kell vele dolgozni, legfeljebb fél órányit lehet késleltetni a kötést. Ez egy hőre keményedő műgyanta, extrém erős kötéssel. A kötés magas hőmérsékleten tönkremegy, de addigra szilárd lesz a fém. (Ezt nem próbáltam még, de működni fog.)

dt5gcanz

Kisebb öntvényeket készítenék kvarcliszt formába, ahol fontosabb lenne a részletgazdag/kevesebb utómunkát igénylő öntvény. Ezek rendszerint sárga színű rézből készülnének.

dt5gcanz

A hányszor lehet használni a bekevert homokot, úgy értettem, hogy ha egyszer bekeverem, formaszekrénybe rakom, lesavazom, beleöntöm az öntvényt. Ez után dobjam e ki az egész homokot, vagy összetörhető és újra bekeverhető e vízüveggel? Az leső öntésemnél lévő homok szénsavas száradás után finoman morzsolható volt.

2si5rj3b

Ja, bocsi!
A vízüveg kötés után maga is homok lesz. Magyarán őrlés/morzsolás után elvileg akárhányszor tudod használni, de egyre több finom por lesz a szemcsék között. Ez gázelvezetés szempontjából kevésbé jó, de nem hiszem, hogy általánosságban ne engedne jópár használatot.

2si5rj3b

Igazából ez már precíziós öntés. Nagyon finom kvarcliszttel lehet csinálni, és többynire elveszőminta. Iagazából viasz szokott lenni, de ha megfelel hab is, akkor könnyeb a dolog. A felületet viasszal ecseteleve nagyon szép, sima lesz. Működik a vízüveg, mégpedig vékonyan felecsetelve kvarcliszttel, aztán szárítás, majd újra ecsetelés/"panírozás". Jópár réteg kell, de egyre könnyebben tapad a már meglévőre. Ezt öntödékben tejszerű kerámia alappal csinálták, majd Levegővel lebegtetett szemcsékbe mártogattak. Csak háztájiban sajnos nincs minden alapanyag. azután jól ki kell szárítani, majd beágyazni szépen. Ez amolyan házi precíziós öntésféle, mert kikerüli a kemncés izzítást, ami a tiszta viaszformánál pl. kötelező.

https://www.google.com/search?q=prec%C3%ADzi%C3%B3s+%C3%B6nt%C3%A9s&oq=prec%C3%ADzi%C3%B3s+%C3%B6nt%C3%A9s&aqs=chrome.0.0i355i512j46i175i199i512j0i22i30l2.4429j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:d729d4c8,vid:BnCk6lXjA4Y

dt5gcanz

Néhány nappal ezelőtt nekiláttam egy nagyobb mesterminta vízüveges homokba ágyazásának. A fa formaszekrény belső fala sima volt, emiatt a ráhelyezett másik fél formaszekrénybe döngölt és savazott homok beszakadt. Ma újrakezdtem ez látszik a képen. Megerősítettem a felső formaszekrényt, beszakadás ellen hosszú csavarokat lógattam közel az alsó mintához, kötöződróttal összekötöttem a csavarokat (kézi formázás könyvben homokszögnek írja). Az alsó részt savaztam. Ráhelyeztem a felső keretet, bedöngöltem a vízüveggel kevert homokot a felső félbe is, ezt is savaztam "hátulról" kicsit több ideig is mint szoktam, a homok vastagsága min 6 cm, max 12 cm (mélyebb része)
Ez kb egész napos munka volt. Nemrég leemeltem a felső formaszekrényt és a másik félbe átlógó rész beszakadt, kivéve a képen is látható vastag csőnél (beöntő) és távolabb a felömlő cső körül szépen megkötött a homok, ill. a homok rétegek kb 2cm mélyen, de a többi része nem maradt egybe. Az elválasztást vékony üvegszövet szalaggal oldottam meg. A mesterminta alatti homok se kötött meg. Szóval a mai nap meló kuka. Talán hideg is van ehhez a munkához.
Kezd egyre jobban érdekelni az elvesző minta készítése, pedig korábban elvetettem, mert sokféle alkatrészt kell öntenem, nincs sorozat, midig más és más az öntenivaló.

sufnituning

Na ezt így kell csinálni.

dt5gcanz

Elég profi és elég egyszerű alakzat "könnyen" reprodukálható. Holnap készítek pár képet azokról az alkatrészekről amiről már annyit írogattam (és jelenleg küzdök).
A kézi formázás könyvbe olvastam cement kötésű homokról (ez tulajdonképpen beton lehet?) Ahhoz kellene valami formaleválasztó (kenőszappan?)

xmas75

Az üveget miért teszi hozzá?

sufnituning

Jobban megömlik a réz.

sufnituning

De azt kiveszi salakozásnál.

robroy007

meg talán védi oxidálódás ellen is az olvadékot

dt5gcanz

Ebben a vieóban: 4:23 környékén a jómunkásember szénsavat juttat a homokba azzal a csővel?

2si5rj3b

Nem nem szénsavat, hanem Co2 gázt vezet oda. A szénsav a Co2 vizes oldata, vagyis szódavíz. H2Co3