Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

PSoft

Ugyan évekkel ezelőtt, de én a hozzám legközelebbi tüzép telepen vettem bentonitot.

gaben

Köszi Béla, én is láttam ezer félét több helyen is.
Viszont most találtam egy feldolgozóüzemet, akik többféle bentonitot is gyártanak és van kimondottan öntödei célra szánt anyaguk is.
bentonit

PSoft

Jahhh...hogy többféle is van?
Én ajánlások alapján, körföldelő "értékjavításához" használtam köves/sziklás talajban.(javított is sokat az értéken)
De hogy az milyen minőségű bentonit volt...nem tudom.

gaben

Igen, földelési érték javításhoz is használtuk régen.
Aztán persze homokos területen 4km körföldelőt kellett leásni a 20kV-os nyomvonal mellett. [#vigyor]

xu88enaph

Szia! Bentonitot tudsz vásárolni a mezőgazdasági boltban illetve macskaalomnak nevezett bentonitot bármelyik áruházban. Felhasználás előtt porítani kell őket!

xsugix

A porítást én egy kalapácsos terménydarálóval követtem el, a legkisebb (talán 3mm?) rostát használva. Aztán beáztattam, majd szárítás után 2" csődarabbal egy acéllapon hengergettem..
Szívás volt. Aztán Debrecenben, kályhás boltban vettem agyagport, azt kevertem össze térkőhomokkal (játszóhomok nekem nem jött be). Így már elfogadható volt a minőség (az általam támasztott..). Aztán jött a vízüveg, CO2 palack. kipróbáltam, működik, 4 éve, azóta se öntöttem semmit. Pedig mindig fellángolok, mikor ide beírkáltok, és még eredménye is látható néha.. [#vigyor]

Kalmi

Navégre, nagyonjó, hogy valaki nagyban keverget öntésre is alkalmas bentonitokat!!
Próbáltad már Tőlük? Mivel keverik olajjal vagy vízzel?
Nekem a vizes nem jött be eddig, minden használat után nedvesítgetni kell... Az olajos konstans marad végig, büdös, de gyors vele a munka:)

Kalmi

Na és akkor visszaírtak és lenne is egy kérdésem:
Tehát ami ott "öntödei bentonit" http://www.bentonit.hu/termekek.html
az "A termék öntödei formaragasztó, többnyire vasöntéshez ajánljuk".
Tehát gúglizom ugyan, de nemtudom mi az az öntödei formaragasztó. Miaz? Lehet bele pl. bronz kilincset, harangocskát, más marhaságokat önteni?
Eddig ezt használtam: https://www.chcipisek.cz/slevarenske-pisky/ ezek Csehek, olajos nekem jobban tetszik, de van vizes is...
Lehet kapni Magyaroszágon ilyen "pirosat-olajosat"? ezeknek a cseheknek volt "vizes" is, de senkinek sem kellett és már nem gyárcsák. Én tőlük hordom, de jó lenne, ha lenne Magyarországon is...
Magyarországon mindenki magának gyártja a homokot??

ywathzay

Van aki ilyen finomszemcsés homokot kever olajjal (kikísérletezte a megfelelő arányt) és ebben önt mindent is.

Kalmi

..és ki Ő? van weboldala, telefonszáma?
.
az a cseh piros-olaj-bentonit is csak másolat, amugy méregdrága lenne kitudja honnént...
nekem egyátalán nincs módomban kevergetni, próbálkozni, veszek egy 50kilót és az kitart/ott egésznyáron...  
míg csehországban laktam volt, de Magyarországon nemismerem kimagam és hiánylom...

gaben

Szia,

még arra sem volt időm, hogy felhívjam őket és megkérdezzem lehet e kapni náluk kisebb kiszerelésben.
Jelzem ha megtudok valamit. [#wave]

gaben

Megjött a kísérletezéshez való adag, 25kg, ennél csak nagyobb kiszerelés van. [#vigyor]

xsugix

[#wow2] Esetleg a költség vonzatait lehet tudni? Csinálsz képeket magáról az anyagról is? Állag, stb.. Kíváncsi vagyok, milyen a kályhás agyaghoz képest (az szinte mint a liszt).

gaben

Szia,

az anyag (IKOBOND HF 25 kg zsák) ára 3000Ft+Áfa, a azállítás pedig 6500Ft+Áfa volt.
Most nem nyitom ki, majd ha már a tesztelés közelébe érek.

Kalmi

Waw,,, mész gyártani öntési homokot? van hozzá minden egyebed? vizeset vagy olajosat? drukkolok![#eljen]