Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

b4dyv0ga

Szeretnék alumíniumot önteni. Pb gázpalackról tudnám üzemeltetni. Ehhez milyen kemence és égőfej páros lenne a legjobb választás? Ha 5kg-ot szeretnék önteni, az háztájiban még kezelhető mennyiség?

hvex4n9

Szerintem házilag meglehet olvasztani egyszerre 5kg alumíniumot,
Talán abból kellene kiindulni, hogy 5kg olvasztott alumínium kb 3dm3 (köbdeci) edénybe fér bele,
s ehez kellene alakítani az olvasztó méreteit és az égőfejet... Juhtubon van egy csomó videó...

hvex4n9

Egyes fémek térfogat-súlya per edényméretek táblázata:

b4dyv0ga

Köszönöm!
Most optimális égőfejet próbálok keresni. Berényi József megoldását követném. Zománzozott edény, kikezelve és abban olvasztani. Esetleg van úm. ajánlott égőfej pb palackhoz?

EN AW 5083 minőségű alumínium mennyire ajánlott tömbösítéshez, nem vékony falú precíziós öntéshez?

cjggcbv4r

Hol tudok beszerezni olajos homokot homok öntéshez házilag akarom megoldani ,ezt a homokot javasolták ,vörös színű.Olyan mint a gyurma.

hvex4n9

Érdekes, hogy nelehetne kapni Magyarországon olajoshomokot!?
Én Ceshországban szerzem be, de ott is lakok:
https://www.chcipisek.cz/slevarenske-pisky/
van nékik mindenféle..
Újdonságuk a nem olaj alapú homok,,,
ki is próbáltam,,, nem bűzlik ugyan, de 1 használat után csont száraz,,,,
külön is lehet rendelni náluk az összetevőket, de ott még nem tartok, hogy magam keverjem..
Számomra konfortosabb az olajos, még ha büdös is kissé...
Ha minden kötél szakad, valahogy tán lehetne rendelni innént, de nemismerem a postaköltségeket...

3szwbavt

Hejjj de rég voltam itt nálatok! Vagy 5 éve...
Tavasszal újra indítom az öntödémet, behozom a gázt, kisebb blokk égőt keresek ha akad valakinél. Most egy speckó propán turbós égőfejem van, és talán elsőre ezt kellene földgázosítanom, mert azért ez is megolvasztott 50 kiló bronzt vagy 10-11 éve.
Üdv és Nyugodt salakmentes öntvényeket és Boldog ünnepet kívánok minden eltökélt fórumlakónak!

bcj5gbmk4

Sziasztok,
Látom működik a telepátia. :)
Én pont tegnap gondolkodtam, hogy felkeresem a topic-ot, mert sikerült hozzájutnom egy kis 1kg-os elektromos olvasztóhoz, és a formázási módok után akartam olvasni.
A grafit tégely hiányzott belőle sajna de, már megrendeltem. Amint megérkezik ki is próbálom. :)

xu88enaph

Szia! Honnan rendelted a grafit tégelyt?
Pont most készítem az elektromos kemencém v2 változatát. Ha jó lesz, megérdemel majd egy profi tégelyt! :)

bcj5gbmk4

Szia,
Az Auren oldaláról jön. Úgy láttam, hogy van készleten, nem kell rá egy hónapot várni. Hétvégén rendeltem, és már úton van. Elvileg.... :)
Meglátom milyen lesz, de azt érzem, lehet kicsi ez az 1 kg-os kemence.
Megkérdezhetem, hogy milyen a vezérlővel építed? Tud időzített lépcsős hőfokot kezelni, mint ami a gipsz, és kerámia formák égetéséhez kell?

xu88enaph

Kíváncsi leszek a grafit tégelyre. Írd majd meg a tapasztalataid. A kemencémet Rex-C100 vezérlő fogja működtetni. Nekem csak 750C fok kell (aluöntés), ezt simán tudja. Nem tudom, hogy lehet-e skálázni a hőfok ugrásokat, annyira nem értek hozzá.

x4dvn6dne

wvs6cpz09

Hát persze, a Wikipedia szerint. Aztán ha a kohótól az öntőformáig viszed már csak 659°C és elkezd dermedni, és mire beleöntöd csak félig tölti ki a formaüreget.

Jobb a 750°C, de sokkal több azért nem előnyös mert felette erősen oxidálódik, sok lesz a salak.

x4dvn6dne

Ebben igazad van, de lehetőleg ki kell számolni, hogy mit öntesz mennyit, mennyi idő kell hozzá, hogy megöntsed.
Minél magasabb hőfokra hevíted az alut, annál több lesz benne a légbuborék, mert, könnyebb felvennie a környezetből és nem a salak lesz több.

a legjobb a 600 fok és a kovácsolás,
így csinálják a Ferrárinál a dugattyúkat.[#nyes]