Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

x4dvn6dne

Ja még csak zárójelben teszem hozzá, hogy 700 fok fölé soha nem mentem és még a probaöntések is jók lettek, igaz 200 as átmérő és 150 hossznál nagyobbat nem öntöttem. És mindezt kokillába.

xu88enaph

Jól mondod, pont ezért írtam a 750 fokot. Nem biztos, hogy ennyire hevítem fel az anyagot, de mindenképpen túl kell hevíteni a visszahűlés miatt. Mire lasalakolom a tetejét és kikapom a kemencéből simán visszahűl akár 50 fokot is. Inkább melegebb legyen, mint hidegebb! :)

xu88enaph

Elég jó lett az elektromos kemencém, 50 perc alatt eléri a 650 fokot. Valamilyen anyaggal még be kell bugyolálnom, mert elég sok hőt ad le a külső köpeny. Kb. 60 fokra megy fel a legmelegebb részen. Mit ajánlanátok a külső "kabát" anyagának?

xz0mtw8ej

Kőzetgyapotot. Ha nem fűtöd fel 1000 °C fölé, akkor nem olvad meg (a bazalt kb. 1000-1200°C körül olvad). Az üveggyapot már 600 °C környékén meglágyul.

vyvk7xm7

Kerámiaszálas hőszigetelő paplanok valók ilyesmire.

4im2adcie

Ha valakit érdekelne esetleg:
Van pár eladó önvény öntőformám amibe a megolvadt, de már felesleges fémet lehet a kádból kimerni, minden oldala kb 45 fokos, talán 1-2 liter fér bele. utánanézek, ha van érdeklődő.
Eredetileg zamakhoz volt de szerintem aluhoz is jó.
Az aranyban nem vagyok biztos, de lehet oda is.  [#nyes]
Árat most nem mondanék, csak beugrott, hogy így feljött ez a topik.

4im2adcie

Az anyaga pontosabban: öntöttvas.

xu88enaph

Köszönöm, erre gondoltam én is. Közben az egész kemencét beépítettem egy szétszedett villanytűzhely dobozába úgy, hogy a kemence és a lemez doboz közé behajtogattam a fellelt üveggyapot darabokat. A fennmaradó helyre pedig veszek majd kőzetgyapotot. Így már biztosan elég lesz a hőszigetelés.

zip0ji0se

Szia!
Az üveggyapot és a kőzetgyapot nem erre való. Ezek helyet a kerámiaszálas paplanokat kell használni. Sőt én úgy csinálnám, hogy vennék könnyű habtéglát avval egy külső falat és a kemence köpenyfal közti részt kitölteném a kerlán paplannal.

xu88enaph

Szia! Köszönöm a tanácsot. Tudom, hogy jobb lenne a körbe habtéglázni, de nem akarok már többet költeni rá és a kibelezett villanytűzhely házba beépítve, nem maradt már hely a plusz falazatnak. Kitömködtem gyapottal a réseket. 60-70 foknál nem ment feljebb a külső köpeny hőmérséklete és ennyit az üveggyapot és a kőzetgyapot is lazán elvisel. Teszek majd fel képet az "alkotásról".

2f428kduf

A feleségem kerámikus. Én csináltam a kemencét (800x800x800), csak a belső borítást csináltam 20 mm-es aluoxid filccel, az ára miatt, a többi 180 ásványgyapot. Vagy 30 éve müködik.

cjggcbv4r

Kedves csoporttársak ! beszereztem egy olvasztótégelyt, apró tárgyakat szeretnék  a megolvasztott sárgarézből önteni vele. Elkészítettem a a mintát ,homokot, vízet  és bentonítot kevertem össze, de nem akar sikerülni,a gondom ,hogy zsugorodik és repedezik ,nem tudom mi okozza ehhez kérnék tanácsot.

x4dvn6dne

Zsugorpasztát raktál bele?

wvs6cpz09

Az olyan mint a fájrontkulcsra kent reszelőzsír?  [#zavart1]

dt5gcanz

Sziaszztok!
Korábban sok alkatrészt öntettem vasból, (bezárt a cég), sokat bronzból (messze költöztem tőle), így kb egy éve kisérletezgetek. Leginkább a homokkal vannak nekem is gondok. Vettem kvarclisztet, kvarchomokot (Interkerám), ezek túl sterilek. Obiba árulnak játszóhomokot műanyag zsákba, ez rettenet vizes. Beszereztem agyagot is (150 kilót). Ezt adagoltam hol vizes hol száraz állapotban. Az összes homokkal egy baj van vagy ha száraz letörik a minta mellet az él, vagy (ez a gyakoribb) összetapad a két fél. Likopodiumot nem tudtam szerezni, a helyi gumis sima hintőport javasolt az elválasztáshoz. Valószínűleg túl vizes a homok, pedig éppen csak meghintem és rendesen összekeverem. Még nem sikerült öntenem semmit. Pedig sok apró bronz alkatrészt és vas helyett alu alkatrészt kellene öntsek.
Van valaki a közelembe aki öntött már otthon sikeresen?