Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

kaqkk007

Én a helyedben kivágatnám mondjuk 2mm es  lemezből és a merőleges "lábát" ráhegeszteném (vagy hajlítógépben hajlíttatnám) ezt ha kiöntöd-kiönteted még mindig kell egy felületi megmunkálás ami nem olyan egyszerű ...

GPeti1977

Tényleg laposvasból is össze tudom hegeszteni CO2 val, bár a fémöntés gyakorlása lenne a cél 3D modell alapján. Viszont ha nem tudom megkeresni vele legalább a befektetett pénzt akkor az nem jó még ha csak hobbi akkor sem. Igaz eddig nem sokba van, grafit tégely, indukciós hevítő. Pont ezzel volt baj mert az önrezgő kapcsolásom van így nem tudom szabályozni egyszerűen, lehet hogy egy 10000Ft os indukciós főzőlap áttekercselésével lenne egy 2kW os, szabályozható grafit tégely melegítőm szerintem az már a bronzot is megolvassza. Bár sokan gázt használnak, van egy kisebb égőm de ahhoz is kellene még egy kemence.

zip0ji0se

Szia!
Amit belinkeltél annak is a dekorosabb fele legyen alul. A kisméretű furatok utólag legyenek meg fúrva. Mindenképpen melegebb fém kell az öntéshez,hogy kifollyon az öntvény. Öntési hőmérséklet főlé kell melegíteni a fémet. Olyan ezüst-vörös színű legyen. Lényeges még a vastagság is, mert homokba nehezen folyik ki a nagyon vékony anyag.
A gáz elég az olvasztáshoz, avval tudsz csinálni 800 fokot lazán. Kemencének elég ha veszel samott téglát és avval ragdd körbe a tégely. Simán egymásra rakod őket az égőt oldalról a tégely aljánál bedugod és már mehet is. Érintőlegesen ragdd be az égőt, akkor a láng körbe megy a tűztérben. A legjobb égő egy disznópörzslő lenne. Annak már jó a hatásfoka kis mennyiséghez. Pár kilót avval is meglehet olvasztani.

sasi

Ha valakit érdekel, van egy saját építésű, fölösleges PB gázos olvasztó kemencém, mely ingyen elvihető.

sastas

Tartóssági kérdés, főleg azért mert az alu oldja a vasat, és ugye magasabb hőmérsékleten intenzívebb az oldás, és egy idő után elfogy az acéltégelyed.

ANTAL GÁBOR

Vad Tamás kérdezgetett néhányszor . azt hiszem szeretne önteni. Estig ( mert most nem láthatja ) foglalom neki . Telefonon foglak keresni

kijy8hc3f

Üdv, Látom már van rá jelentkező, ha mégsem vinné el nekem nagyon kéne. Fél éve keresek egy öntőt de sajnos eddig nem találtam, Igy ha  megkapnál  le tudnám önteni magamnak a cuccokat.

vadember

Szervusz!
Én vagyok az érintett. Beszéltem Gáborral, lemondok róla.

ANTAL GÁBOR

Keresd Sasit ! Tamás lemondott róla

d30xhrezp

Üdv!
Megpróbáltam az újrahasznosítással,sok apró alumínium darabot
olvasztottam meg ami már semmire se lett volna jó. Bár itt-ott
zárványos lett az öntvény,és éppen csak le forgácsoltam a külső réteget ,számomra újra használható alapanyagot kaptam.
A nagyobbik pogácsákat csak megolvasztottam ,raktam bele egy kevés sót,jól megkavartam és hagytam a konzerves dobozba kihűlni. A rudakat homokba öntöttem. Gáztalanítót és salaktalanítót kell még szereznem akkor jobb lesz az öntés.

PSoft

"sok apró alumínium darabot
olvasztottam meg ami már semmire se lett volna jó......számomra újra használható alapanyagot kaptam."

Azt hiszem, ezekben a félmondatokban van a lényeg![#eljen]

iv43r83d

Nem is olyan rossz!Csak így tovább![#taps] [#integet2]

3vv2btrhv

A gázégő érdekelne engem , miből készítetted ?

d30xhrezp

Szia!
A gázégő egy 1 -ről  3/4 colra b/k szűkítő a végén egy radiátor csatlakozó .
A fúvóka egy háromnyolcados karmantyú vakdugóval 0,8mm-es furattal,csappal és tömlőcsatlakozóval.
Egyébként nagyon egyszerű.
Ma is próbálkoztam alkatrész öntéssel.
Hungarocellből nagyon durván kivágott sablon homokba ágyazva.
A teteje teljesen nyitva volt ,hogy ne kelljen csatornákkal
bajlódni. Jó sok ráhagyással ,de egyszerűen megtudtam csinálni az alkatrészt.
Az alumíniumot is kicsit több felesleggel olvasztottam, és most semmilyen adalékot nem tettem bele.  
Egy csiszoló tartó bilincse .

d30xhrezp

Ez pedig egy motortartó.