Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

svejk

Én nem tudhatom, de gyémánt is szén.

RJancsi

Magas hőfokon az is ég. Ezt már Jókai is tudta a "Fekete gyémántok" írása idején.

ivbbss8gj

ivbbss8gj

Üdv mindenkinek!

Én régebben öntöttem, de csakis grafitos tégelyben olvasztottam /igaz főleg sárgarezet/, de szerintem az alumíniumhoz elég lehet valami egyszerűbb acél "edény" persze attól függ, hogy milyen mennyiségről van szó.

svejk

ANTAL GÁBOR

Édesapám a fővárosi Gázműveknél dolgozott anno . A gázgyártás mellékterméke a koksz . A lakásunkban működött egy un termokoksz ( cserép ) kályha : Nagyon praktikus volt késő őszől a tavasz végéig egyfolytában üzemelt . ( csak rakni kellett és a nagyon kevés hamut lerázni .) A cerépkályhán belül  van egy komoly öntöttvas test . A kályha a mai napig meg van
No a lényeg : örököltem kb 20 mázsa kokszot , amiből jó pár vödörrel lehoztam Miskolcra ( Gondoltam majd apránként rakok a fatüzeléses műhely ( vas ) kályhába

Hát nem tudom meggyújtani .   ( édesapám faszénnel rakott tüzet és  erős huzatot állított utána rakta meg a kályhát koksz-szal ..

dezso74

Szia Sasi!  Köszönöm a válaszod!!!
Kipróbálom :-) Van grafitsprém, nem tudom, hogy azzal elégséges-e befújni.

vadember

Ő simán acéltégelyt használ, minden hókuszpókusz nélkül, mégis meggyőző a végeredmény. Gáztalanításra is csak só és szóda egy az egy arányú keverékét használja: Kb. a 15. percnél látni a tégelyt.
 Grafitot nem csak a hosszabb élettartam miatt használnak? Van más oka is?

Motoros

Nagyanyámnak volt öntöttvas koksz kályhája kétaknás.
Elég fura bonyolult egy szerkezet volt, és baromi nehéz.
Ma vannak ezek a rakétakályhák, ez valami hasonló volt, csak jobb. Belül volt valami terelő rendszer is ahol a füstgáz lehült, ennek volt egy külön tisztító ajtaja, mert a finom por itt még le tudott ülepedni és azt időnként, évente tisztítani kellett.

GPeti1977

első alu öntésem, csak még nem sikerült.

GPeti1977

GPeti1977

kmajer

A gravitacioval nehez megkuzdeni.
Adj a kozepso ketto felallasnak tobb helyet
Illetve onnan is megtaplalhatnad.

zip0ji0se

Szia GPeti!

Ugye, hogy nem egyszerű, pedig annak látszik.Én anno három évig tanultam.
Ha fordítva öntöd, akkor sikerülni fog, mivel így a levegő bent marad a formaüreg magasabb pontján.
A dekorosabb fele legyen alul és melegebb olvadékot kell használnod, hogy kitöltse a formaüreget rendesen. Az állók magasabbak legyenek egy kicsivel. Ha jól látom, akkor ez egy motor felfogató lesz. A kicsi furatokat el kell felejteni homokformázásnál mert az lutri, hogy kifolyik. Az csak kokilla öntésnél működik rendesen. El kell tömni a furatokat a mintán és utólag megmunkálni. A mintakészítésnél vedd figyelembe, hogy az alu 2% zsugorodik és legyen formázási ferdeség. Akkor sokkal könnyebb kivenni a homokból.
Röviden ennyi és sok sikert hozzá.

GPeti1977

Köszönöm a segítséget, igazából ezt az alkatrészt kellene kiöntenem (lásd link) azon a kicsin csak gyakorolni akartam, ez sem sikerült mert nem folyt végig a fém meg üreges lett a forma, sajnos nem tudtam eléggé felmelegíteni az alut lehet és menet közben megdermedt. Amúgy a lostPLA módszerrel kísérletezem ahol 3D nyomtatott tárgyat öntök ki gipsz+homok keverékével kiégetem és oda öntöm az alut. azt hittem egyszerűbb lesz de ez egy külön szakma.

Tartó

Ezt az alkatrészt milyen pozícióba, módszerrel lehetne kiönteni? Egy kicsi 3D nyomtatónak lenne az asztal tartója, csak nem akarok nyomtatott műanyaggal lézer vágott plexivel gagyizni.