Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

xu88enaph

Jó kis videó! Házilag létre lehet-e hozni egy hasonló kérget egy viaszminta körül?

3vv2btrhv

Igen , én igy öntöttem a kisplasztikai bronz szobraimat a 80-as években .

xu88enaph

B.u.é.k! minden fórum tagnak!
Le tudnád írni röviden a technológiát, ami alapján megpróbálkozhatnék vele?
Linkelt oldal is megfelelne...

3vv2btrhv

Etil szilikát recept .
Itt le van írva az eljárás és a recept .

gk6nzg8h4

Ismer valaki Délkelet-Magyarországon olyan helyet ahol öntenek vasat? A Szegedi Öntőde nem foglalkozik kisemberrel, valami más kellene.

empé13

svejk

Nem délkelet, de ma már nincsenek távolságok Magyarországon belül.

Itt készült már hobby gépváz

Szabó M. Béla

Sziasztok, valami ilyesmit szeretnék önteni. Szerintetek mi a házilag legegyszerűbben kivitelezhető megoldás?

Csuhás

Miért akarod önteni? Ránézésre jobbnak tűnik a képeken látható hegesztett megoldás.

Szabó M. Béla

Arra gondoltam, hogy ha kisebb sorozatban gyártanék ilyeneket, talán jobban megérné önteni.
Ezek próbadarabok, keményforrasztással készültek, de elég macerás legyártani így.

Csuhás

Most látom csak a tolómérőt, szóval pici alkatrészekről van szó. Ezeket iparilag sem szokták önteni. Jobban jársz ha a gyűrűt csőből esztergálod, a küllőket pedig kötegbe fogva egybe kimarod, majd valami ügyes sablonban összeforrasztod őket.
Valami modell jármű alkatrészei ezek?

Szabó M. Béla

A kisebbik kerék külső része csőből van, a nagyobbiké meg 6×4 -es sárgaréz rúdból, hajlítva.
Egy úgynevezett "szolenoid motor" lenne belőle.

Csuhás

Egyébként miért nem lágyforrasztod? Szerintem az is elég erős, és kevésbé macerás.

Szabó M. Béla

Ötvös iskolába járok, ott azt tanítják, hogy egy igazi ötvös kerüli a lágyforrasztást :-).
Amúgy esztétikailag sokkal szebb a keményforrasztás, az adalékanyag beötvöződik a fémbe, és polírozás után alig lehet észrevenni, alig egy árnyalatnyit világosabb az alapfémnél.

ywathzay

Mivel még csak tanulod, nem vagy igazi ötvös, így akár lágyforrasztást is végezhetsz anélkül hogy megköveznének.