Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem grafit hanem Szilicium-karbid ami a mikrohullám miatt felmelegszik.

fpd0kbd4

Szia. A kérdésem az lenne,hogy szilícium-karbidot (port)föl lehet-e vinni a tégely belső falára házilag? Ha igen, milyen technológiával?

000000000

Nem tudom keress rá erre a kifejezésre:  
SiC microwave absorption

fpd0kbd4

Köszi az iránymutatást.Sokat okosodtam,de a gyakorlati kivitelezésre még nem találtam rá.

Virbo

Talán itt lesz a legjobb helye a kérdésemnek...

Szeretnék K típusú szenzort gyártani. Kipufogógáz hőmérőnek. A gyári sajnos nem jó mert nagyon drága, és vastag (3mm) a mérő része (emiatt lomha is a mérés). A kicsi kínai jó lenne, mert vékony a szonda (2mm) és az olcsóság miatt ez egy átfúrt M5-ös csavarba van beleaplikálva így egészen gyorsan átmelegszik a szonda része. De már a 3. megy tönkre, tehát nem megoldás az se.

Szóval kitaláltam hogy csinálnék normális szondát. Alapanyagom van bőven, csak bele kellene applikálni egy vékony csőbe. 2mm-es csőbe tenném (pl injekciós tű), a két "kábel" összeolvasztása nem probléma, villamos ívvel meg tudom oldani. A csövet is le tudom fenekelni ha kell.

A problémám, hogy hogyan tudnám elszigetelni a két vezetéket a cső falától (és egymástól), úgy hogy bírja a 7-800 fokot akár üzemszerűen is.
Kipróbáltam a "gyári" üvegszál szerű szigetelőcsövét is a vezetéknek, de 500 fok körül kiég és porlik. Próbáltam tubusos kályhatömítőt, ami nem ég el, de cserében nem tapad a fémhez, mert ha megmelegszik elválik tőle.

Az lenne a legjobb, hogyha a szenzor végét be tudnám lógatni a gáztérbe ahogy a képen is van pl.

Régebben láttam olyan szenzort, ahol a mérőcsúcs valamiféle fehér színű kőkemény "matériából" lógott ki. Ez vajon mi lehet, valamiféle folyékony kerámia?
Létezik ilyen anyag? Ami bírja a 7-800 fokot üzemszerűen, tapad a fémhez és nem porlik el hevítés után? Bármilyen lakk, kerámia, vagy egyéb űranyag amit be is lehet szerezni?

sasi

Vízüveg+samott liszt+20-30% agyag, vagy készen kaphatók hőálló habarcsok, ezek leginkább 25 kg-os kiszerelésben.

Úgy vélem, önmagában a vízüveg is elegendő a feladathoz.

Virbo

Kipróbáltam csak a vízüveget: A szenzort bemártottam, majd hagytam kötni (levegőn). Az első réteg után próbáltam "kicsipogni" a vezetékszakaszt, a réteg nem lett egyenletes...
Gondoltam megmártom még párszor. 3x mártogattam, minden mártás előtt 24 óra száradás szabad levegőn, majd Co gáz alatt is kb 5-10 perc.
Csipogópróba ok, de amint lángot kap, a bevonat leég a francba. [#sniffles]

Tobvábbá nem sikerült kikeményíteni egy 2-es belső átmérőjű csőben (20mm hosszon) a vízüveget. Illetve az is kiég onnan...

Hasonló anyag kellene, mint amivel a kerámia ellenállástestekbe ragasztják a ellenállást...

remrendes

Egyszer hasznaltam ilyen hoallo ragasztot egy foliavago leszigetelesere. Talan neked is jo lehet, egy kazanboltbol kaptam a tippet.

Bicska

Szerintem a zománc jó lenne erre. Nincs felétek valami kisiparos aki tűzzománc ékszereket csinál, ő profin meg tudná csinálni pár ezresért?

Virbo

Köszönöm, kipróbáltam.

Én nem tudom ez mitől hőálló...
Vaslemezre húztam egy "csíkot", vártam 24 órát. Nem akar leesni róla ez jó. Keményre szárad ez is jó. Hőpróba.
A vaslemez ellentétes oldalát öngyújtóval melegítem. Na hát a ragasztó elkezd "pezsegni" és szabályszerűen felhabzott. Pedig a fém még csak el sem színeződött, tehát túl melege nem lehetett.

És rá van írva, hogy 1100 fokig. Ez vicc...

Virbo

A zománcot tudtommal ki kell égetni, ez nem megoldható sajnos.

svejk

De miért kell elszigetelni?
Gondolom multiméterrel mérsz.
Ha bármihez is hozzáér olyan nagy az átmeneti ellenállás hogy nem zavarja a mérést
Vagy állandóan benne lesz a kipufogóban? Akkor inkább PT100-as.

korbendallas

Az autoklávok hullámtöröjében is elvileg a zománcban van benne a hőmérő(pt100,pallaplat). Nem olyan elvetemült gondolat.

Virbo

Igen állandóan benne lesz.

A motoron meg egy jófajta gyújtás, nem hinném hogy tolerálná. Igaz nem próbáltam. A gyári szonda sem testelődik, ahogy a műszer tápágát se tudom kicsipogni a testre.

A szenzort kábeleket egymástól mindenképpen el kell szigetelni, mert akkor nem ott méri ahol szeretném, hanem ahol összeér.

Olyan szenzor megoldás kell ahol a legközelebbi csatlakozást nem terheli nagy hő (pl lábakhoz forrasztott vezeték miatt), továbbá ismételten leírom, hogy 6-700 fok között kell üzemszerűen mérnem, esetleges üzemzavar (rossz karburáció, utógyújtás, stb) esetén 700 fok fölé is mehet a hőfok ragadás vagy dugó lyukadás előtt. [#nyes]
Mindezt max 2-es benyúló átmérővel, védve a gázoktól.
Egy tokozott K szenzor lenne a jó, annál is inkább mert a műszer is ehhez készült.