Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

A találkozón említettem..
Lovasberényi selyemhomok.  

8093 Lovasberény, Park tér 10.
Telefon: 06/22/ 456-035, 06/22/ 456-095
Fax.: 06/22/ 456-091
e-mail: lovasbm@enternet.hu

robroy007

lehet össze kéne fogni kicsit és központosítva esetleg méretesebb tételt egybe beszerezni...

ncw4w5nca

Én Lovasberénybe akkor voltam, amikor a fehérvári találkozóra mentem. Felakasztasz egy futót, és egy kis kitérővel szerzel annyit amit elbírsz. ha vigyázol rá 5 mázsa homokkal sokáig játszhatsz.

vc886isf9

Szép estét!

József a találkozón látottakon felbuzdulva egy (számomra) nagyobb bronzöntésnek állnék neki. Az volna a kérdésem, ha  bedöngölt homok összetapad, hiába használtam először száraz homokot, ahogy nálad láttam, majd az olajos homoknál bevált talkumot. Az oka lehet , hogy túl nedves a homok, vagy milyen irányban keressem a problémát?

Válaszod előre is köszönöm.

ncw4w5nca

Igen valószínű túl nedves a homok, nekem a száraz homokkal jól működik. Annak idején én is próbáltam a talkumot, de azzal sokszor összetapadt.

ncw4w5nca

Vagy esetleg még a Mars-Hungáriánál lehet venni formahintőport, igaz 20kg-os kiszerelésben van, de nem horror az ára, ha jól emlékszem 14ezer áfával.

xu88enaph

Még nem sikerült a kezelősókkal dűlőre jutni. Szakkönyvekben olvastam, hogy klór tablettát is használni szoktak az olvadék kezelésére. Medence tisztítóként forgalmaznak 90%-os klór tablettát. Ki fogom próbálni, bár most hogy írtad - a Mars-nál jobban megérné és az biztos, hogy jó lenne.

xu88enaph

Megvagyok az első homokformába öntéssel. Egész jól sikerült. A baj csak az, hogy elég rücsis lett a felület mivel kvarchomokból és bentonitból kevertem ki a formázó homokot. a tanulság : le kell mennem Lovasberénybe homokért. Az öntésről felteszem az oldalamra a képeket.
Jelenleg egy másik projekten dolgozom.
Kinőttem a csőtégelyt ezért vettem egy öntöttvas bográcsot.Ebben fogok olvasztani. Jelenleg a kohótestet kell kialakítanom egy 60l-es hordóból. Valakinek ötlete ezzel kapcsolatban?

robroy007

kedves Bokszer!

szívesen megnézném az oldalad de az adatlapod hiányos sajnos, hogy eljussak oda

a Vboldi féle saját gyártású kohómról http://cnctar.hobbycnc.hu/robroy007/femontes/" TARGET=_fnew>ITT találsz képeket

B.Zoltán

József , lenne egy kérdésem hozzád , a lovasberényi homok alkalmas közvetlenül a formázásra , vagy ehhez is kell adalékot keverni.

xu88enaph

Az én kohóm is hasonló csak én maradtam a klasszikus iskolánál: a faszén tüzelőanyagnál. Most az öntvény bogrács miatt át kell terveznem a kohót.

ncw4w5nca

Sajnos nem tudom. igaz másfél éve hoztam egy fél zsákkal, de még nem jutottam oda hogy kipróbáljam. Elég jónak tűnt, esetleg egy kis agyagot elbírna. Igaz adren azt mondta, hogy a használattól sokat javul. A javulást én is tapasztaltam a saját homokomnál, a mostani állaga lényegesen jobb a nyers homokénál.  

B.Zoltán

Köszönöm válaszodat.

Itt Pécsen ahol átmenetileg laktunk , a telken volt 0,1mm szemcse méretű homok.Nagyon szép egyenletes gömböcskék voltak a szemcséi.De sajnos már beparkosították a helyet és nem tudom megnézni , hogy esetleg öntéshez jó lett volna.

ncw4w5nca

Szét kell nézni Pécs határában, biztos lehet találni használhatót.

Amit én használok, egy agyagbányából szedtem, optimális az agyagtartalma, és csak át kellett szitálni finom szitán, hogy csökkentsem a csillámtartalmat.sajnos ez a hely magánkézbe került, és új forrás után kellett néznem. Találtam is egy vályogvetőgödörben, ez sokkal finomabb, de sajnos sok az agyag benne, ezért át kel mosni hogy használható legyen.

persze lehet hogy nem kínlódok vele, hanem egy kirándulás keretén belül hozok egy futóval Lovasberényből.