Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Csinálhattál volna bele egy laval fúvókát oda, ahol leszűkül 22mm-re

ncw4w5nca

Vannak kezelősók ami az öntvény kristályszerkezetét finomítják, oly módon hogy nátriumot juttatnak a fémbe, ez vegyületet alkot az alumíniummal, és dermedéskor kristálycsíraként segíti a finomszemcsés szerkezet kialakulását. Újabban ilyen célra stronciumot használnak, ez kevésbé hajlamos a leégésre, vagy az antimon beötvözése is finomszemcsés szerkezete eredményez. Hátránya az antimonnak, hogy újrafelhasználásnál nem lehet eltávolítani a fémből.  

Viszont ezek nélkül is viszonylag jó eredményt lehet elérni, ha a lehető leggyorsabban olvasztasz, nem hevíted túl a fémet, vagy csak annyira amennyire feltétlen muszáj, és nem tartod sokáig olvadt állapotban. Kezelés nélkül a lehető legkevesebbszer olvasztod újra ugyanazt a fémet. Ugyanis hulladékban jelen vannak mindazon ötvözők amik finomszemcsés szerkezet kialakulásáért felelős. Ezek az anyagok viszont könnyen leégnek (kiégnek), és ezért fontos a gyors olvasztás, és a gyors öntés.

Természetesen a fentiek az öntvényekre vonatkoznak, ezen belül is egy kokillás öntvény szemcseszerkezetét nem lehet elvárni egy homokformába öntöttől, hisz a kristályosodást a hőelvonás gyorsasága nagymértékben befolyásolja.    

ncw4w5nca

Nem szükséges, hiszen már a csőben tökéletesen összekeveredik a gáz, és a tárcsa szélén a bevágásoknál kialakuló segédlángok megakadályozzák a láng leszakadását.

sufnituning

Ahol a 19mm-es  méret van ott megy be a levegő??

sufnituning

Hogy csinálod az A metszeten látható bordákat?

ncw4w5nca

ncw4w5nca

A nagyobbnál 1mm-es vágótárcsával bevágtam a kicsinél háromszög tűreszelővel, de lehetne 1mm-es furatokat is készíteni.

Lényeg hogy ott alacsony sebességgel áramlik a gáz, így nem szakad le, ez pedig tartja a fő lángot,

grekon

Köszönöm a rajzot .
Csőátmérőket menyire pontosan kell betartani ?  
Elkezdtem beszerezni az anyagokat de nehèz ilyen mèreteket talàlni s ahogy làtom nem àrt nemesebb anyagokbol mert a gàz vasfoga szèpen ràgja .

ncw4w5nca

Igaz én még nem próbáltam, de biztos el lehet térni bizonyos mértékben a cső méretével, hisz lehet a beszívott levegő mennyiségét szabályozni.

Jól látod, a kisebbik égő feje már egy párszor le lett cserélve, most akarok újat csináltatni reveálló acélból, ami 1150C°-ig bírja anélkül hogy elégne. igaz nem egyszerű beszerezni a megfelelő méretet, ezért meg akarom csinálni reveálló elektródából.  
Van négyes elektródám, feltekerem a megfelelő méretre, aztán AVI-val saját anyagával összehegesztem, majd 2,5-össel felrakom a megfelelő vastagságra.
Vagy fogok egy köracélt aminek az átmérője a furatméret alatt van néhány mm-rel és azt rakom fel elektródával a megfelelő méretre. A méretkülönbség azért kell hogy az átötvöződés kívül essen a munkadarabon.

morfeus

Sziasztok!
Nem konkrétan fémöntés de mivel láttam,hogy foglalkoztok égőfejekkel így még kérdezem,hogy van egy http://nagyker.kiralyszerszam.hu/Besorolas-alatt/Topex-PB-gazforraszto-keszlet-055148-p26436.html" TARGET=_fnew>Ilyen égőfejem! de túlságosan szórja a lángot!
Lehet e úgy átalakítani,hogy megközelítőleg szúrólángja legyen(vagy ahhoz hasonló) !
Előre is köszönöm a segítséget!

ncw4w5nca

Tudomásom szerint nem, persze az is lehet hogy tévedek.

Csuhás

Józsi, talán neked van tapasztalatod: tervezgetek egy olyan égőfejet aminél a pb gázhoz sűrített levegőt adnék. Ráadásul úgy szeretném hogy az égő csövére feltekernék két rézcső spirált és ezen átvezetve előmelegíteném a levegőt és a gázt. A levegő az acetilén égőkhöz hasonlóan injektoros elven keveredne a gázzal. Szerinted életképes az ötlet? Láttál esetleg ilyen típusú égőt?

ncw4w5nca

Nem láttam még ilyen típusú égőt. Gond vele az, hagy az előmelegítéshez a lángból vonja el a hőt, így szerintem nem lehet jelentős lánghőmérséklet növekedést elérni.  
Talán két égőt kombinálva  sikerre lehet vinni a dolgot, de ez mindenképp terjedelmes lenne. Na meg kérdés hogy milyen hőmérséklet növekedést lehetne elérni, és az intenzív hőnek kitett alkatrészek mennyire volnának tartósak.

KoLa

Nekem olyan van, ahol egy porszívó által fújt levegőhöz léptetem be a PB gázt az égőfej előtt vagy 800mm el!
Tulajdonképpen ez egy gázperzselőből készült cucc! a porszívó szívótorkát le kellett folytani mert túl sok volt a levegő!
A kemence, samott téglából a betonra köralakban lerakott kötőanyag nélküli építmény, kb 600 belső átmérővel, öt sor tégla van, a teteje 2 vermukulit lap összetolva!ennek a közepén van beléptetve a gázperzselő szerű égőfej!
Egy acél szerszámtest edzéséhez lett összedobva, átmérő 420-as 40mm vastag, 15perc körül volt a melegítési idő!nem mindegy!
Azóta már mást is edzettem vele nagyon szuperul müxik! Autogénnel szoktam begyújtani, az a biztos módszer!

ncw4w5nca

Az elég brutális lehet:) Hányas fúvókán megy bele a gáz?