Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

Kisamotors

Csak egy kis találós kérdés...Miért recés legtöbb érme palástja, és miért?
Bocs az OFF-ért.

xu88enaph

Most láttam a Gorsiumban a római ötvösművészet néhány darabját köztük egy pár bronz tógaösszefogó kapcsot. A vezető régész tartott egy előadást ami érintette az ötvös művészetet is. Agyag formába öntöttek bronzot, de nem is akárhogyan! Boldog lennék, ha minőségben meg tudnám közelíteni őket, de addig még sokat kell gyakorolnom ! :)

xu88enaph

Elkészült az új kohóm! Az öntöttvas bográcsot be szeretném kenni grafitos fekeccsel. Honnan lehetne beszerezni grafitot vagy grafitport?

085ctv6w0

Helyileg hol vagy ? Lehet tudok segíteni.

xu88enaph

Székesfehérvári vagyok.

s7manbs8

Öntéshez nem kell valakinek alu anyag ?

VighLajos

Jött rá válasz?
Szerintem így nehezebb utángyártani.

xu88enaph

Köszönöm a tanácsot. A Mars Kft-t meg fogom látogatni, ha arra járok.

Kisamotors

Bocsánat, nem jött, így el is felejtkeztem róla...
Szóval, ahogy én tudom, ma már inkább hagyományból recézett az érmék széle.
Viszont érdekes a története.
Régen, mikor még az érmék értékes nemesfémből voltak biztosították, hogy a névérték megfeleljen a valós értékének.
Élelmes ügyeskedők viszont úgy is nemesfémhez tudtak jutni, hogy az érmék palástját óvatosan lehántolták, mindegyikből lecsípve pár tized grammot jelentős haszonra tehettek szert.

Ez persze már csak akkor volt feltűnő, mikor szemmel is látható különbség volt, így viszont csökkent az értéke, hiába volt rajta a névérték, nem látta el a funkcióját, mint fizető eszköz.
Ezért, a kor nagy tudósát Newtont-t kérték fel, hogy találjon ki valami megoldást erre.  
A recézés zseniális ötletével állt elő.

085ctv6w0

Ha jársz XXI. ker. -ben (Csepel) tudok adni grafitos fekecset.

VighLajos

xu88enaph

Köszönöm a felajánlást! Ha arra járok, benézek hozzád.
Mivel sürgős volt a dolog ezért vettem a művészellátóban grafitport és ebből kevertem sasovits.hu szerint fekecset. Egész jó lett. Szépen bevonta az öntvényt. Igaz, hogy sokat kellet simogatni az ecsettel, de jó lett. Most pihen egy kicsit aztán jöhet a próba!

000000000

Érdeklődöm, hogy öntésbez az alu felni használható alapanyag? Most ezt tudnam beszerezni.