Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

u6p5jr23k

Ma egy fesztivál volt Békéscsabán, ott találkoztam egy bronzműves mesterrel. Helyszínen öntött is.  
Szerencsére a család volt olyan türelmes, hogy az elejétől a végéig ott lehettem.
Volt homokforma, és viaszvesztéses technika is.
Nagyon érdekes volt. http://cnctar.hobbycnc.hu/kocsora/bronzontes/" TARGET=_fnew>Lőttem pár képet meg egy videó is van az öntésről.

ncw4w5nca

Köszönjük hogy megosztottad velünk, lehet hogy egyszer csinálok én is valami hasonlót egy CNC találkozón.

vjanos

De miért öntötte ki a végét a száraz fűbe? :S

ncw4w5nca

Azért, mert ha beledermed a tégelybe, újraolvasztáskor a fém tágulása szétrepeszti a tégelyt. dcsaba már tapasztalta[#ijedt]

vjanos

Ja hogy úgy... nem volt muffinsütő tálcája :)

u6p5jr23k

Kicsit sűrű nap volt a mai.
Még elugrottunk egy koncertre Gyomára.
Közben persze a délutáni öntés járt a fejemben.
http://m.ebay.com/itm/Graphite-Furnace-Casting-Crucible-Melting-Tool-1-2-4-6-8-10-12-16Kg-M1199-QL-4KG-/171926735149?nav=WATCHING_ACTIVE&skus=Choose::4KG&varId=470835560626" TARGET=_fnew>Erről mi a véleményetek? Gondolom itthon nem kapható hasonló áron.
Berényi Józsi, a környéken hol lehet kokszot venni?

ncw4w5nca

ncw4w5nca

Szóval a te koncerted miatt volt itt ilyen nagy hangzavar?!

Szerintem a Marsnál is van hasonló áron.

Én még nem vettem kokszot, így nem tudom, de a bronz olvasztáshoz elég a faszén is.

B.Zoltán

A fiam meglepet 2 vödör lovasberényi homokkal, így most az izgalomtól nem tudok aludni.

A 100 Ft-ost próbálgatom vele , hihetetlen ,hogy milyen jól kijönnek a részletek , még a dátum is olvasható.

A múltkoriba az egyik rokon hozott agyagot(Pécshez nagyon közel van ,ahonnét a kályhások is bányásszák) , sehogyan nem akart működni homok tőle. Gondoltam pótolom a folyami homok agyag hiányát, de csak a bentonittal lett jó , de nagyon durva az a homok önteni.

Most a lovasberényi homok láttán megszárítva "ezt az agyagot" nagyító alatt nézve tök úgy néz ki a szerkezete színe , ugyan úgy lehet vele szép 100 Ft-os csinálni (persze még csak a lenyomatot).

Mondtam is neki ,hogy ez nem agyag , inkább homok amikor hozta.
Valószínű agyagos homok lesz.  

Nem tudom , hogy ha sok benne az agyag az miből fogom tudni , persze ehhez önteni kellene ugye?

Persze csak a Pécs közelébe lakók miatt lenne jó tudni , hogy alkalmas-e az öntésre.
Nekem ez a 2 vödör homok játszadozni , gyakorolni sokáig elég lesz.

B.Zoltán

Sikerült pár ólomöntést készíteni a lovasberényi illetve a pécsi homokkal.

Vannak pici lukak az öntvényen, amiket a homokon nem láttam, lehet hogy gáz buborékok nyomai? (De lehet, hogy a 60 fölötti szemem és a nagyító is kevés, hogy megítéljem a homoknak a felületét.) Sajnos ebben nekem még nem sok gyakorlatom van. Most próbálok szerezni egy keveset.

Arra jöttem rá, hogy ha kicsit túlmelegítem az ólmot, lukacsosabb a felszíne.
Viszont ha meg nem melegítem kellően, nem tölti ki rendesen a betűket, ezért olvadt állapotban egy kicsit ütögettem oldalt az öntőformát, és talán ennek köszönhetően elég jól kitöltötte a kisebb betűket is.

Az is lehet, hogy mivel csak fölülről öntöttem rá egy kis mennyiséget, nincs elég nyomása az olvadt anyagnak, és a felületi feszültség miatt nem megy tökéletesen bele a formába.

Az első öntés látható a képen, így nem ment el a kedvem az egésztől, és kicsit gyakoroltam a pécsi homokkal is.

Várakozáson felül teljesített a homok. A lovasberényi ugyanolyan nedvességtartalom mellett könnyebben törik, és egy kicsit hajlamos az omlásra is. A Pécs közelinek nagyobb a tartása, és egyenesebben törik a kezemben összenyomott homok, és egész pici darabokra el lehet tördelni, anélkül, hogy szétomlana. De öntéskor mintha rosszabbul viselkedne, mint a lovasberényi, de lehet, hogy csak az én gyakorlatlanságom miatt volt, mert az utolsó öntés (ami látható a képen) azzal meg vagyok elégedve.
És az alumínium öntésnél viszont nem tudom, hogyan fog viselkedni.

A próbaöntéseket nehéz volt lefényképezni, és a valóság kellemesebb benyomást kelt, mint a fénykép.

http://cnctar.hobbycnc.hu/B.Zoltan/ontohomok/" TARGET=_fnew>ITT láthatók a fényképek az öntés próbákról

3vv2btrhv

Pénzhamisítást a törvény bünteti !![#taps][#nyes]

000000000

Fémpénzt nem hamisít senki.
Többe kerül, mint amit ér.
Papírpénzt éri meg hamisítani, abból is a nagyobb címletűt, kevéssé védettet, és nemzetközileg elfogadottat.
Pl. amerikai dollárt, vagy ukrán hrivnyát.
3-ból 2 kritérium megvan mindnél.
Készül is rendre maszekban, akár nálunk Magyarországon is.
[#vigyor][#eplus2][#vigyor][#eplus2]

ANTAL GÁBOR

Sose öntöttem fémet és mégis  SOK !!kokszom van .  Hagyományosan nagyon nehéz begyújtani ( próbáltam ..)  Megfelelő pluszlevegővel működhet . Pár kiló van Miskolcon és sok Bp en

PSoft

"Megfelelő pluszlevegővel működhet"

Úgy van!
Sokat tapostuk a fújtatót gyerekként a kovácsműhelyben.:))

B.Zoltán

Sajnos nem találtam a kitüntetéseimet , ezért kénytelen voltam pénzérméhez nyúlni:)