Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

xu88enaph

Sokkal egyszerűbb lenne a említett módokon, de engem a bonyolultabb megoldás is érdekel. :)

ncw4w5nca

Természetesen lehet, csak megfelelő minta kell hozzá 1-1,5%-kal túlméretes, hogy a fém zsugorodását kompenzálja.

ncw4w5nca

"Másrészt ellenőrzött minőségű, ötvözetű, szilárdságúanyagból készülne, ami a házilagos öntésről nem mondható el."

Ezt azért én nem állítanám ilyen határozottan!

Mellesleg a hegesztésnek is megvannak a maga buktatói, Ha nem elég körültekintő az ember ott is nagyon mellényúlhat.

vadember

Neked is ezt kellesz csinálnod, ha normális megoldást akarsz csak nálad a külső meneten. Fel kell tölteni hegesztéssel és újra menetet vágni.
http://turning.fw.hu/t071.html" TARGET=_fnew>Laslie

ncw4w5nca

Igen csodálatra méltó egy némelyik régi alkotás,  http://wikimapia.org/272/hu/C%C3%A1r-harang" TARGET=_fnew>Mint ez is a maga 216 tonnájával de amióta http://www.imgserv.com/images/2016/03/19/4PwG57v.jpg" TARGET=_fnew>itt golgoztam Át kellett  gondolnom a "nagy vasról" alkotott képet:)

000000000

Sziasztok

Elkészültem Vbodi féle két fojtós hevítővel.
Kondi bank 4.6uF, munkatekercs 5 menet 8 as cső 45mm átmérő, fojtó E ferrit mag 23uH.A  nagy FET ek D mérve fél sinus jel csak az a baj , hogy 1.5MHz .És még azt vettem észre , hogy nem is egyforma a két sinus jel feszültségszintje.
Sajnos nem hevít semmit sem.. A kis FET ek 12V os akkuról mennek.A fő táp 2 db 12V os akku sorba kötve 24V. A segédtáp és főtáp GND összekötve.

000000000

Nem megmondták már a másik fórumon hogy rakjál fel képet?

ANTAL GÁBOR

Egy induktivitás mérővel mérd meg a rezgőköri tekercset . Ha 4.6u a kondibank akkor sokkal alacsonyabban kellene rezegnie  De miért nem alkalmazol nagyobb menetszámot? ( az induktivitás a menetszám négyzetével arányos ) ha 8-10 menet lenne akkor 2.6-4 szer nagyobb lenne az induktivitás   ( Ha ismert lenne akkor a Thomson képlettel ellenőrizhetnéd is a rezonanciafrekit )  ( egy 9 menetes hasonló geometria nálam 1.25uH )

Rabb Ferenc

Valami nagyon nincs a helyén, mert ezekkel az adatokkal kb 45-50 kHz körül illene recegnie...

PSoft

"Elkészültem Vbodi féle két fojtós hevítővel....
...Sajnos nem hevít semmit sem.."

Akkor...mégsem készültél el vele!:((

000000000

62KHz en rezget egyetlen egyszer 24v-os főtáppal.
Aztán felmentem 32V ra ekkor elpukkant egy IRFP260 + a hozzá tartozó IRF610 + egy ZX18 as zéner.Majd kicseréltem alkatrészeket többit is ellenőriztem de azokat nem mértem hibásnak.
Most mindegy mekkora a fesz. 1.5MHz et mérek.Pont mint legelőször , hogy miért lett egyszer jó azt nem tudom mindent ugyanúgy csináltam mint  mindig.
Szkóp képét nézve a fél sinus jelek nem valami szabályosak a drain-en ,a tekercsen sem a teljes sinus.Kivettem a munkatekercset és úgy is ugyanez a freki. A munkatekercs csatlakozója biztosan jó.Még annyi , hogy a IRFP260 asok nagyon melegszenek 24V on már pedig megy a vízhűtés is. Aztán szépen el is haláloznak. :(

ANTAL GÁBOR

Küldhetnél egy fotót a kondibank munkatekercs elrendezésről .( mert ott lehetnek buktatók )  Az IRFP 260 as fet max feszültsége 200V .  Köztudott hogy  royer oszcillátoron a tápfesz PI szerese jelenik meg, tehát a javasolt max tápfesz kb 50V ( szerintem ) . Mindenképpen monitorozni kell a felvett áramot és csak addig szabad beledugni a hevítendő tárgyat ameddig nem nő az áram a kritikus érték fölé, IRFP260 nál én 20 ampert javasolnék .  A kondi hűtése meg van oldva?  Egyáltalán milyen a kondi mert oda szigorúan poli propilén kell  

000000000

Szia

A FET ek alapból IXFX120N25P volt 120A  250V 24mOhm az egyik kiment próbálgatás közben ,ekkor már IRFP260 asokkal próbálkoztam mert nem akartam a tőbit is tönkretenni.3 db van még.
FKP1  100nF 46db csőrre felcsavarozva. Vörösréz lemez erre mennek a kondik 3 as csavarokkal. A 3 as réz lemezbe 3 as meneteket vágtam a kondikra 3 as lyukas kábelsaru. Lemezek felforrasztva a 8 as csőre. A csövet úgy alakítottam ki ,hogy minden kondi azonos távolságra legyen a munkatekercstől.
Természetesen a csőben víz keringett, az elektronikát külön dobozban helyeztem el az is szintén vízhűtéssel oldottam meg.A probléma az az , hogy alapból mikor nem tettem még semmit sem a munkatekercsben akkor is nagyon melegedtek a FET ek 24V on 12V on még nem 32V on 1 sec alatt tönkrement.Én most már arra gondolok hogy az elektronika kialakítással van a baj szerintem a vezetékek amik összekötik a FET lábait gerjednek .. A csőre fel fogok forrasztani két réz lemezt, és arra fogom felszerelni a FET eket.

000000000

Annak idején publikáltam a hevítőt rajzzal, fotókkal, ha az alapján építed meg,biztosan működik.
Sok sikert!