Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

xu88enaph

Köszönöm az infót. Jelenleg formaszekrényt készítek fából. Videókban láttam aluminíumból készültet is, szétszedhető kivitelben. Hol lehetne ilyet beszerezni. Egy darab is elég lenne mintának.

ncw4w5nca

Nekem a formaszekrényeim vasból vannak, 3mm-es kazánlemezből, vagy nagyobb átmérőjű csövekből, de csináltam már rossz alu szódás ballonból is. Alu formaszekrényt szerintem nem kapsz sehol, esetleg öntetsz vagy öntesz magadnak.

xu88enaph

Öntenék magamnak ilyet, de előtte jó lenne látni egyet, kettőt. El szeretném kerülni a hibákat amik a formaszekrény alakjával kapcsolatosak (arányok, méretek, forma, kialakítás). Nincs-e erről képed, információd?
Jelenleg keményfa parkettából készítek formaszekrényeket.

ncw4w5nca

Én mindég az adott feladathoz készítettem formaszekrényt. Fő szempont, hogy a minta, és az öntőcsatornák kényelmesen elférjenek benne, de ne legyen nagyobb mint aminek feltétlen muszáj lenni. Ugyanis a homok előkészítése munkaigényes feladat, ezért csak annyit használjunk fel egy adott feladathoz amit feltétlen szükséges.  

A nagyobb keretekben használok merevítőket, de az is a mintához van igazítva.

http://cnctar.hobbycnc.hu/F%C3%A9m%C3%B6nt%C3%A9s%20h%C3%A1zilag/IMG_0139.jpg" border=0>

Én a formaszekrényekhez hosszú vezetőcsapokat használok, mert az végig vezeti a szekrényt a forma bontásakor, és az összerakáskor.

xu88enaph

Csináltam ma 2 próbaóntést agyagmintába illetve kombinált, gipsz+hab mintába. A nyitott formába öntés eddig a gipszbe sikerült legjobban. Az agyag is nagyon jó csak kiégetéskor jelentősen zsugorodik. A következő öntést már zárt homokformába fogom csinálni. Az öntésről a képek:https://bokszer.wordpress.com/" TARGET=_fnew>agyagba öntés

xu88enaph

xu88enaph

Kezd tönkremenni tűzoltó palackból készített tégelyem. Arra gondoltam, hogy befekecselek egy zománcos vaslábost és kipróbálom - mit bír. Ha lavórral működött akkor valószínűleg ezzel is működni fog. Szerinted?

empé13

Tisztelt Bokszer!

Szerintem az itteni fórumlakók mind nagy örömmel venné(n)k, ha az oldaladon bemutatott 2 szakkönyvet megosztanád velünk.
Megoldható? :))

Üdv: Péter

ncw4w5nca

Ezeket a könyveket én is szívesen elolvasnám!

A jó pap is holtig tanul [#vigyor2]

s7manbs8

Aztán még a mennyekben is ... :)

xu88enaph

Tisztelt Péter!
Szívesen megosztanám a bemutatott 2 könyvet, de ezek offline(papír) kivitelben vannak meg. Antikváriumban illetve a vaterán vásároltam őket. Tudom, hogy nem egyszerű hozzájutni ezekhez a kincsekhez, de nem lehetetlen. Egy szakkönyvem van csak PDF formátumban : Pintér András : Kézi formázás munkája. Ha ez érdekel valakit - szívesen megosztom.

ncw4w5nca

Esetleg ha beszkennelnéd?[#nemtudom]

Csuhás

Átlag szkennerrel lassú a dolog, de egy digit géppel végigkattintgatni nem olyan sok munka.

xu88enaph

Ha lesz időm, nekigyürkőzök.