Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

g89ketty

xu88enaph

Új tagként üdvozlök mindenkit ezen a fórumon és egyben köszönetemet fejezem ki az itt felhalmozott tudásanyagért.
Annyira nem volt csekély a tudásanyag, hogy nagyrészben ezek alapján és persze egy pár könyv átolvasása után szinte azonnal siker koronázta az Alu. öntészeti tevékenységemet.
A hasznos információkat illetve a hobbi öntészeti tevékenységemet igyekszem ezen a honlapon közzétenni.

https://bokszer.wordpress.com/" TARGET=_fnew>OlvaSztár

sasi

Az öntecs felszínének képe salakra utal, / már amennyire a fotóról ez megítélhető /. Ezt öntés előtt lekel szedni, vagy visszatartani öntéskor.  

sasi

Zanzásitva: a megolvasztott fém amorf, hűlés közben kristályosodási középpontok alakulnak ki benne, melyek növekednek, majd összeérve torzul a kristályszerkezet. Így a közel azonos hűtésű sebességű részeken hasonló méretű, egyenletes kristályszerkezet alakul ki.
Ha az ilyen anyagot hideg alakításnak tesszük ki, a kristályok az alakítás irányába megnyúlnak és felkeményednek.

ncw4w5nca

Légy üdvözölve a fórumon Bokszer![#integet2]

Örülök neki, hogy hasznosnak találtad azt, amit ez a kis csapat összehozott ezen a fórumon.

Gratula a honlapodhoz, nekem tetszik, a kezdet jó, és remélem hogy fogunk még tőled látni szép munkákat. Csak így tovább!  [#eljen]

ncw4w5nca

Félre érted amit mondani akartam:)

Szerintem ez a kristályszerkezet alacsony ötvözőtartalomra utal Pl.Al Mg05 Si1, az az húzott hengerelt anyag. A nagy durva kristályok ezek öntésénél szoktak kialakulni, ugyanis nincs jelen kellő mennyiségben kristálycsíra képző elem, mint Pl. Na, Ti, P Stb. A szövetszerkezet durva lesz annak ellenére hogy relatíve kicsi az öntecs, és fémformába lett öntve, amiben nagyon gyorsan kihűlt a fém.

Mellesleg a hidegalakításból adódó keményedés ha jól tudom 180C°-on megszűnik, na meg a kor előrehaladtával is adódhatnak a keményedéssel problémák[#hehe]

xu88enaph

Kérem, ha valakinek megjegyzése lenne az oldalamon látható bejegyzésekkel kapcsolatban azt a cikkek alatt lévő ablakban megteheti. (Pl. mit csináltam nem megfelelően)  
A gáztalanításra milyen anyag lenne jó?
Olvastam itt mosószódáról egy másik szakkönyvben pedig klórtartalmú anyagot írtak.

0bn8uxmw

Igen húzott anyag volt, valami üvegszorító profilt daraboltam bele.

Salakot le szoktam szedni öntés ellőt, de lehet maradt benne kicsi.

Tegnap előtt öntés a bal oldali 326G jobbra kristályos régebbi:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vernyul/Ontes/Alu_2.JPG" border=0>

000000000

Sziasztok

Megépítettem Vbodi féle hevítőt.Szinte minden készen van, egy dolog van hátra mégpedig a kondi bank és a munkatekercs csatlakoztatása menetes megoldással. Mi a neve ennek az alkatrésznek illetve hol lehet beszerezni?
8-as rézcsőből építettem a kondi bankot és a munkatekercseket is.Valami forrasztható - menetes megoldás kellene ide, úgy látom a képeken.

ncw4w5nca

Fél colos hollander csatlakozónak hívják, és vízvezeték szerelvény boltban keresd. Általában a mosdókagyló csaptelepét csatlakoztatják vele.

ncw4w5nca

Én hosszú ideig nem használtam semmilyen kezelő sót.

Az olvadékban a gázelnyelődés sok tényezőtől függ, de a legfontosabb, hogy minél tovább áll olvadt állapotba, és minél jobban túl van hevítve, annál több gázt vesz fel. Ebből következik hogy minél gyorsabb az olvasztás, és a felhasználás annál kevésbé tud gázosodni az olvadék.  

A nagyobb  tételnél, ahol a gyors olvasztás már nem oldható meg, a gáztalanítást úgy csináltam, hogy első lépesben a felhasználásra szánt alumínium 2/3 részét olvasztottam meg, ezt salaktalanítottam majd hozzáadtam a maradék 1/3-ot. Ekkor az olvadék vissza dermed egy "tejbegríz" szerű kásás állapotra, amikor is a benne oldott gázok jó része eltávozik. Ekkor maximum égőteljesítménnyel újraolvasztani már nem kell sok idő, ezért minimális a vissza diffundálódó gáz(A válogatásnál fontos hogy a maradék a lehető legtisztább legen)

A mosószódát én még nem próbáltam, de myfordboys' videójában találkoztam vele.

Én jelenleg gyári sót használok, aminek íze és a kinézete is teljesen olyan mint a párolt finom sóé, állítólag az is, de mivel nincs rajt címke, és a beszerzési forrás ismeretlen, így nem állíthatom hogy NaCl.  

ncw4w5nca

Igen, az újabb öntésnek már biztatóbb a kinézete.

000000000

Sziasztok

Sajnos az 1/2 es hollandernek nem 8 as belseje :(
Hanem 10 es. Lehet nem is 8-asból kelet volna építeni az egészet ?

ncw4w5nca

Forrsz hozzá egy darab tízeset, és nincs is probléma[#nemtudom]

xu88enaph

Köszönöm a választ. Én faszenes minikohóban olvasztok. A tégelyem pedig egy félbevágott tűzoltópalack. Az már most látszik, hogy a gyenge pontja a rendszernek éppen ez a tégely. Az is igaz, hogy nem fekecseltem be. A fala egyre vékonyabb. Nem szeretném, hogy kilyukadjon ezért egy másik tégelyt kell beszereznem. Néztem egy grafit tégelyt a Mars-nál csak attól tartok, hogy nem lesz nálam hosszúéletű mivel a faszenes kohóm nagyrészben csak az egyik oldalát melegíti. Milyen tégelyt javasoltok?