Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

000000000

Milyen csatlakozást lehetne tenni 6mm rézcsőre az indukciós hevítőhöz hogy cserélni tudjam a munkatekercset?
Abban víz is folyik meg áram is. Megérkezett a rézcső 8 menetre tekertem így meg már keveset vesz fel a grafit tégely olyan 15A-t és 400C körülire melegszik csak pedig vermikulit szigetelés van körülötte.
Azt találtam ki hogy először gyakorlásképpen majdnem tiszta ónt öntenék, a fornát is kigondoltam már gipsz + homok vagy inkább kvarcliszt amit kiégetek, rájöttem hogy a 3D nyomtatott PLA ra nem lehet fémet egyből önteni mert nem ég ki tőle hiába jól éghető megfigyeltem hogy először felforr és csak azután ég, az egész homokba ágyazva a felöntők is homokba és csak azon lenne samott + vízüveg  fekecs.  

000000000

Hát ez sajnos elég költségesnek tünik[#rinya]

Révész Richárd

Sima hollanderes, ez bontható, ha ereszt csak tömítést kel cserélni.
A vágógyűrűs megoldás is szóba jöhet, de ha sokat szereled akkor előbb utóbb nem fog rendesen tömíteni.
Ez csak úgy cserélhető ha egy darabkát levágsz a csőből és újat raksz rá.

sufnituning

hidraulika csavarzat jó, vágógyűrűset nyugodtan több százszor szétszedheted.
http://cat.hansa-flex.com/hu/cs%C5%91csavarzatok_ISO_8434-1/Egyenes/%C3%96sszek%C3%B6t%C5%91_csavarzat/XV" TARGET=_fnew>csavarzat

000000000

Megvan az első öntésem, egy ló sakkbábut nyomtattam ki PLA ból az, plusz az alját kiegészítettem egy felöntő kónusszal, ezt gipsz homok víz keverékkel öntöttem körbe, majd kötés után a kandallóban kiégettem, az indukciós hevítövel ónt olvasztottam kevesebb 5 perc alatt megolvadt (230C olvad) és ezzel lett kiöntve a forma. Sajnos nem lett valami szép maradta gipszben egy lég buborék meg sajnos a fém nagyon jól lekövette a nyomtatás jellegzetességeit sokkal feltűnőbben látszódik az alakzat rétegenként csíkozódása a fémen mint a műanyagon, szerencsére a fémet újra be lehet olvasztani.

ANTAL GÁBOR

írtam egy levelet magánban ...

vjanos

https://www.youtube.com/watch?v=443Xun3yMd4" TARGET=_fnew>Kipróbálhatnád az ónnal 3D nyomtatást :)

000000000

Már láttam rá kísérletet, de nem működik a fém nagy felületi feszültsége miatt.

000000000

Most öntöttem egy sas fej szobrot, mint már írtam nagyon csúny a felület látszik a nyomtatás rétegződése, nincs valami házi megoldás a felület simitására?
A sas a nyakánál hűlés közben elvált egymástól, szerintem azért mert fentről öntöttem lefelé kúpos beömlőn és amikor zsugorodott a fém akkor fentról nem volt utánpótlás mert ott szilárdul meg először. Láttam olyan megoldást is mikor egy  feltöltő csatorna az öntendő forma aljáig megy majd egy másik vissza gondolom ezt küszöböli ki.
Végül is olyan erős lett a gép a saccolt tekerccsel hogy a grafit tégelyt mélyvörös izzásig tudtam hevíteni abban tudtam olvasztani valami alu ötvözetet, érdekes míg az ón szinte úgy folyik mint a víz az alumínium alig folyik szinte, abból még nem készült semmi.

vjanos

Tehetnél fel pár képet a munkákról, szerintem többünket érdekelné :)

Nem lehet, hogy az ón nem elég meleg és nem égeti el rendesen a hasonló olvadáspontú PLA-t?  

Csiszolópapírral tudsz finomítani a nyomaton.  
Forgó vagy vibrációs dobban, koptatóanyaggal szokták trovalizálni.
Esetleg hőfokszabályzós pákával óvatosan simogatva - ha valamit több darabból ragasztok, így szoktam eldolgozni a határvonalat.

000000000

Előtte kiégettem a PLA-t az ón is meleg volt mert 10 perc mire megszilárdult a formában.

A CNCTAR.HUNBAY.com hová tehetek képeket?

Dakota25

Próbáld ki a felület simításához az olvadt viaszba való -esetleg többszöri- lemártását a nyomtatott mintának! Szinte biztosan jól elfedi a réteg-rejzolatot.