Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

wm94bppdn

PBalázs, Svejk: Igazatok van, és a "konzultáció" közben elgondolkodtunk, mire kell ügyelni egy mosfetes teljesítménykapcsoló tervezésénél, üzemeltetésénél.

svejk

Ez egy látszólag nagyon egyszerű probléma, de mégis igen összetett.
Azt hiszem itt közülünk senki sem tudja a tutit, csak sejtjük, mint macska az esőt. :(

svejk

Mindenesetre én a hobbymat majdnem teljes egészében abból szponzorálom, hogy a tervezőmérnökök sincsenek, vagy nem akarnak képben lenni. :)

g89ketty

Minden nagyteljesítményü ind. hevítőnél írják a segédtáp előkapcsolását. Az egyiknél a Miller hatással indokolják, kikapcsolásakor hajlamos újranyitni a FET-et állítólag. Több javaslat van az előfordulás csökkentésére.

vjanos

svejk

No az ilyen drága pénzért megvett, de sosem kipróbált vagy felhasznált cuccal van nekem is tele a kuckóm, meg néha a hócipőm. :)

vvvsmkgjx

szia! az általad kommentált kapcsolási rajzból reprodukálható az indukciós szerkezeted? Az a bizonyos 2009-2010-es időszakból végigolvasva nekem úgy tűnt. Milyen trafót kellene beszerezni hozzá? (Egyébként az elektronikához annyi közöm van, mint a csirkének az ABC-hez szóval segítséggel készíteném el természetesen, ezért is kérdezek ilyen jókat)

z2a2u8wf

Udvozletem. Kisebb alacsony homersekleten olvado femekhez hasznalhato ez az eszkoz?
Pc tappal kezdeskeppen meghajthato?
http://m.ebay.com/itm/1000w-50A-1-kw-ZVS-induction-heating-machine-product-voltage-12-v-40-v-36v-/221951120022?nav=SEARCH" TARGET=_fnew>1000w olvaszto

000000000

Sokkal egyszerúbb PB gázégővel, akár disznó perzselővel olvasztani. Lásd Berényi, itt a fórumban[#eljen].

000000000

Igaz. Ne essünk abba a hibába mint én hogy fémet szeretnék olvasztani nincs otthon semmi hozzá és indukciós hevítővel kezdek. Alaphelyzetben ez a panel arra alkalmas hogy vasat izzítsunk pl edzés vagy kovácsolás céljából. Meg nem is olcsó ha beleszámoljuk a hűtést réztekercset, tápegységet, PC táp kevés 40V 30A kell neki.
A dolog másik végén pedig a disznó perzselő van;
de ez sem alkalmas mindenre.
Most azon gondolkozom hogy építek egy elektromos kemencét 1200C ig  lehet különleges anyagok felhasználása nélkül elkészíteni.
Azért tartom ezt jó választásnak mert fémet is tudnék benne olvasztani, ha öntök akkor a formát abban tudom kiégetni, illetve kerámiát is lehetne vele kiégetni.
A belseje e tűzálló beton lenne, bevonatos kanthal huzal fűtéssel, K hőelem méréssel, a szigetelés hőszigetelő paplan majd perlit beton, 30x30x30 cm lenne és 3kW ot gondoltam max teljesítménynek.
Jó az elképzelésem?

000000000

Én a helyedben 40-50 mm vastag Vermikulit (kálcium szilikát) táblából építeném az elektromos kemencém.
Szerintem minden tekintetben jobb, mint az általad felsorolt anyagok.
Ezt saját tapasztalatból írom.
Annak idején samottal, perlitbetonnal és sok mindennel próbálkoztam, a Vermikulit veri mindegyiket.

000000000

Tehát semmi más nem kell bele csak vermikulit, a belső réteg sem kell legyen valami hővezetőbb anyag?

000000000

Közben gondolkoztam hogy nem kell, a szükséges méret meglenne 2db 60x60 as táblából, de ez csak 30mm vastag, és költséghatékonyság szempontjából a külső réteg lenne perlit beton, mert a hő nagy részét már szigeteli a vermikulit a külső csak másodlagos meg erősebb réteg lenne.

ANTAL GÁBOR

Egyáltalán nem vagyok kemence szakértő de most egy spéci munka kapcsán összeolvastam mindent . Ha  ( klasszikus ) kemencét akarnék csinálni akkor a fűtőszálnak a kanthal huzalt választanám .  ( vannak magasabb hőmérsékletet szolgáltató anyagok is ( szilit   SiC ) A kanthalt természetesen  méretezném felületi terhelésre . ( élettartamra ,felületi hőmérsékletre : 1.5-3.5 W / cm2 alapon ) A hő egy része vezetéssel egy része pedig sugárzással jut el a darabhoz. A kanthalt be lehet fűzni egy lyukas kerámia téglába de a tégla U alakú ( nyitott ) csatornái is tarthatják azt. A kerámia  villamosan szigetelő és hőálló anyag.  A hőszigetelő képessége nem  kimagasló . Említettem hogy a hő egy része sugárzással kerül a darabra  ( Stefan Bolzmann összefüggés ) Az összefüggésben található egy anyagi jellemző  ( sugárzási "tényező  " ) A kerámia ebből a szempontból nagyon kedvező  (utána azt hiszem az üvegkerámiák és  kvarcüveg következik )  . Persze a kemencét a hőveszteség csökkentése érdekében szigetelni kell . Itt a különböző ( sok levegőt tartalmazó ) kerámiapaplanok és a vermikulit a  hasznos anyag . A vermikulit sugárzási tényezőjéről nincs adatom  de mivel hőszigetelő a hőátadás a darabra csak a sugárzással fog bekövetkezni  ( a konvekciót egy zárt villamos fűtésű kemencében alapól kizártam ) nem láttam olyan alkalmazást ahol a kanthal fizikai tartását is rábízták volna .  
 Várom a szakemberek kiigazítását !!(  még nincs kész a projektem , szívesen veszem az ötleteket )

000000000

Sziasztok!Az lenne a kérdésem hogy a homok+bentonit+víz(nyershomok)keveréket kell-e szárítani öntés előtt?Alumíniumot szeretnék bele önteni.