Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Ha öntéshez be akarod ágyazni akkor olvasztott paraffinban mártsd meg, és ha megdermedt, puha pamutronggyal dörzsöld simára.A paraffin ne legyen túl forró, de eléd meleg, hogy a felületen ne dermedjen meg azonnal.

Attól hogy felülről öntötted, még nem szabadott volna leszakadni, én inkább arra gondolok, hogy az ón ötvözete nem alkalmas az öntésre.

Öntésnél utoljára a beöntésnél kell hogy megdermedjen az anyag, ezt apróbb tárgyaknál holtfejjel érheted el, nagyobbaknál pedig melegítsd a beömlőnyílást. A holtfej egy nagyobb üreg az öntőcsatornán, közvetlen az öntvény mellett, a térfogata nagyobb mint az öntvény és a legvastagabb résznél kell az  csatlakoznia öntvényhez.A bonyolultabb öntvényeket több helyen is megtáplálják. Ezen kívül vannak gázelvezető csatornák, amik a formakitöltést segítik.  
 https://www.youtube.com/watch?v=4AR_KftDRs4" TARGET=_fnew>Itt egy videó, ami jól szemlélteti a fent leírtakat, igaz itt nincs klasszikus holtfej, de a vastag tápcsatornák átveszik a szerepét.

g89ketty

Ilyen az igazi szakmai segítség![#worship]

grekon

Tiszteletem .  

Egy jol mükodő kis mèretü ( 10-15-os àtmèrő ) gàzègő rajza , linkje nincs valakinek ? Most olmot kell önntsek de jo lenne kissebb 6-8-as àtmèrőjü vas felmelegitèsère .

Köszönöm .

ANTAL GÁBOR

rajzom nincs ( és igencsak elfoglalt vagyok) de a táramban találsz néhány PB égő fotót Kis méretben az injektorost a kisfuratú fúvóka elkészítésének nehézségei miatt komplikáltabb elkészíteni  ha van komresszorod és a sürített levegőt elő tudod állítani akkor a keverőszárasat javasolnám    ( a fotón két csap van ) .

grekon

Nincs kompresszorom ( se esztergàm ) ezèrt most egy szimplàt akarok csinàlni , hasonlot mint itt :
http://backyardmetalcasting.com/oliverburner1.html" TARGET=_fnew>http://backyardmetalcasting.com/oliverburner1.html
csak kissebbe .
Ha időd engedi a 10-es kèprol nèhàny adatot ( fúvóka , levegonyilàs , csőhosz àtmèrő ) irhatsz . Köszönöm .

ANTAL GÁBOR

Ha nincsenek eszközök akkor a legegyszerűbb ha veszel egyet : A vizesek használják a vörösréz csövezéshez ( cserélhető palack , a piezó gyújtást megspórolhatod ha szűk a pénztárcád és van gyufád ) Az injektoros ,és mint említettem szűk a fúvókája mert a gáz nyomási energiáját használja fel a levegő beszívására . A fúvóka legyártása nagy kihívás  ( D = 0.5mm  körüli  vagy kisebb ) ) de lehet hogy valahol lehet venni  Én a keverőszárast favorizálom mert sokkal jobb lángképet lehet vele előállítani ( minthogy a gázhoz  annyi levegőt adok hozzá ami nekem tetszik ) Kisméretű keverőszáras égővel egy időben fémkeretes szemüvegeket forrasztottam ezüsttel )  

ANTAL GÁBOR

este küldök rajzot

robroy007

szerintem ha bementek a legközelebbi gázkészülékes boltba ott kaptok gáztűzhelyhez való fúvóát

8uz6e0bca

Üdvözletem ! Szükségem lenne egy alutömbre , ami kiad kb 60 x 130 x 180 mm hasznos térfogatot. Tud valaki segíteni , és mennyibe kerülne ?

vjanos

http://cnctar.hobbycnc.hu/ANTAL%20G/PB%20%C3%A9g%C5%91k/%C3%B6tv%C3%B6s%20%C3%A9g%C5%91%20003.jpg" TARGET=_fnew>Ez a kis keverős tetszik :)

Számít a távolság a láng és a keverés helye között?
Hányódik nálam egy LPG multiszelep, két finoman állítható tekerentyűvel.
Bár kéne faragni belőle, meg valami hátlap hozzá, de egy fél méteres csővel klassz asztali egység lenne.

ncw4w5nca

A gond ezzel csak az, hogy az általad tervezett mérethez 0,25-0,3mm-es lyukat kellene fúrni az injektornak. Természetesen megoldható házilag is, de koránt se biztos hogy megéri vele bajolni, mikor postával 5500Ftért már lehet venni https://www.tessitore-szerszamok.hu/gazlampa-forrasztashoz-PB-gazhoz-piezo-gyujtasssal-max-1200-C-1-7kW-EN521-fem-gazpalack-tarto-php" TARGET=_fnew>piezó gyújtással

Csuhás

Pici lyuk házilag: Egy kis rézlemezbe kell ütni egy nagyobbacska pontot egy szépen megköszörült hegyes pontozóval, majd a túloldalról annyit lecsiszolni hogy a kívánt lyukméret alakuljon ki. Ezután felforrasztani egy menetes csövecske végére.  

ncw4w5nca

Ha szappanba beleszúrsz egy tűt, úgy hogy a hegye a szappan szélénél legyen a foka pedig néhány mm-t álljon ki, így vörösrézbe, sárgaréz, bronzba 3-3,5mm-re belelehet ütni egy határozott ütéssel. Annak idején a réz kétforintost simán átlyukasztottuk.  

Csuhás

Ez jó ötlet, tetszik!