Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Így igaz de általánosságban is, ahol nincs olyan vezérlő IC speciális áramkör ami alacsony gate meghajtó feszültség esetén azonnal lekapcsolja a FET-et, kiegészítés, trükkök is kellhetnek ha MOSFET-re tervezett IC-t pl UC3845 ről IGBT-t vagy  SiC FET-et hajtanánk meg. A tranzisztorok sem jobbak ilyen szempontból sőt sokkal rosszabbak kisebb a biztonságos üzemeltetési tartományuk SOAR (lásd google). Csak egy tranzisztor kapcsoló üzemben nem az alacsony gate feszültségtől hanem az alacsony bázis áramtól melegedhet ami ugye függ a kollektoráramtól, ezért is a kényelmes meghajtás érdekében alkalmaztak meghajtó transzformátort akkor is ha nem kell galvanikus leválasztás, lásd régi képcsöves TV sorvégfok tranzisztor meghajtását, szinte mindig trafós, de itt is nagyon bonyolult összefüggések vannak a méretezésnél, pl a bázis nyitófeszültsége függ a kollektorfeszültségtől.

000000000

Lásd itt: https://en.wikipedia.org/wiki/Safe_operating_area" TARGET=_fnew>SOA

Más. Az indukciós hevítőmhöz készítek egy új tekercset nagyobb átmérővel hosszabb szárral hogy a grafit tégely ne terhelje be annyira, csak honnan tudnék hőálló hőszigetelő anyagot szerezni mint amit a 4780 as hozzászólásomba is volt, tehát hőálló hőszigetelő és fűrészelhető, és kis tételben van? Ezt tenném a grafit tégelyre vagy akár Ívkemencéhez is jó lenne.

Közben megvan az első tárgy amit kiöntenék fémből, alumíniumból egy 3D nyomtató száltovábbítója , itt írtátok hogy be kell kenni fekeccsel ami samott liszt, vettem samott lisztet de olyan durva szemcsés hogy bekenni sem tudom meg ha sikerülne is nagyon rossz felületet adna, valami finomabb anyag kellene amit lehetőleg ne kelljen kiégetni, azt hiszem a kvarcliszt gipsz keverék lenne ide jó.  
A módszer az elvesző mintás hab lenne de PLA anyagból, a tárgyat 0,3mm falvastagsággal 10% kitöltéssel nyomtattam ki tehát van olyan üreges mint egy hab, csak senki nem tudja vajon a PLA kiégetés nélkül működne-e a dolog, egyébként a PLA szép kék tiszta lánggal ég tűzben, nem úgy mint az ABS vagy HIPS amik erősen kormolnak égés közben.

ANTAL GÁBOR

Máskor is beírom hogy : " Ha valaki tud valami más magyarázatot akkor azt én is szívesen veszem "  köszönöm Laci !  Tovább gondolva a dolgot : egy fixen beépített Cgs kapacitást söntölő zener vagy supressor nem oldaná meg a gate átütés problémáját?  Tápra helyezve az eszközt nő a Cgs kapacitáson a feszültség amit az átütés előtt korlátozunk . De a kapacitások és a tápfesz ismeretében egy söntölő rezisztív tag is korlátozhat ( igaz ennek jelenlétével  a vezérlés méretezésekor számolni kell )     Persze  ettől még létrejöhet  a lineáris kivezérlés amitől túldisszipálhat az eszköz . Tegnap az elektronika oldalon Svejknek írtam hogy az asztalomon egy 1000V os 300 A es bipoláris tranzisztor . .. Még egy adalék hogy a régi technikát részesítsem előnyben .  

wm94bppdn

Itt ér véget a felszínes tudományom: a zéner sem fénysebességű, bár erről hallgatnak az adatlapok, és azt sem tudom, hogy a gate átütés hogyan, és milyen gyorsan következik be. Voltaképpen a zéner hatás is hasonló letörés, mind a kettő atomi folyamat, hasonló kell hogy legyen az időzítése, tehát meg kell hogy védje a fetet.

z4ejygu7v

Tisztelt forumtársak!
Érdeklődök valakinek nincs véletlenül a fiók alján egy idukciós kazán panelrajza?

svejk

Szerintem a Cgd miatt nem üthet át a Gate, mivel ahogy eléri a kapacitív osztó a pár voltos Gate feszültséget a FET elkezd kinyitni és kisöntöli a kapacitív osztót. De az igaz, hogy egyben el is kezd disszipálni.

Ezért kell magasabb tápfeszültségű FET áramköröknél mindig a G-S közé egy 10 Kohm körüli lezáró ellenállás akármilyen is a meghajtás.

wm94bppdn

Ezért írtam, hogy nem tudom, mennyi idő alatt zajlik le a gate tönkremenetele, mert a t(d)+ t(r) azért jó néhány (tíz) ns is lehet, azalatt ki tudja, mi történik.  
A 10k egy 1nF-os Cgs mellett 10 us időállandót ad, addig nem sok vizet zavar a kapacitív osztó mellett, ha jól gondolom, nem? Bár lehet, hogy inkább a felső taggal kellene az időállandót számolni, de akkor is us nagyságrendű. Majd holnap átgondolom, most már késő van, de aggódom, mert neked mindig igazad szokott lenni. [#kacsint]

wm94bppdn

Az elemi fetek Ugth-ja bizonyosan nem tökéletesen egyforma, ami melegágya a hotspot képződésnek, lineáris munkapontban.  
De én határozottan emlékszem egy Motorola irodalomra, ami azt írta, hogy a parazita kapacitásokkal vigyázni kell a bekapcsoláskor. Akkor nem mélyedtem el benne eléggé, és csak a kapacitív osztót jegyeztem meg. Majd előkeresem.

pbalazs

A FET valóban nem szereti a lineáris üzemet, de minden bekapcsoláskor van egy kis lineáris fázis a Cgd miatt. Ez jól látszik a gate feszültségen: ez a Miller-plató. De ettől még nem kell tönkremennie és nem üt át a gate.

Szerintem nem ezért megy tönkre a FET a táp rákapcsolásakor, mert itt még nincs is (szándékosan kapcsolt) gate fesz. Inkább az lehet, hogy a drain fesz rákapcsolásakor a vezérlés még nem megy, így a FET driver lebegni hagyja a gate-eket, és a Cgd visszahatása miatt a két FET a félhídban összenyit, és semmi sem korlátozza az áramot.  

wm94bppdn

Az egész elmélkedés ebből indult ki: miért kell a vezérlés bekapcsolásának megelőznie a (magas) tápfesz bekapcsolását... [#wink]

pbalazs

Igen, én is így értettem, bár sokat kellett visszaolvasnom :)
Szóval szerintem azért, hogy ne nyissanak össze a FET-ek a főtáp bekapcsolásakor.
Én arra tippelek, hogy ha nem lennének hídba kötve, hanem csak egy FET lenne a terheléssel sorban, akkor nem is menne tönkre.

svejk

Miért kell?  
Szerintem nem KELL. Ha pl. ott vannak az említett Rgs ellenállások és a vezérlés utólagos bekapcsolásakor rögtön korrekt a vezérlőjel akkor nem lehet gond.

Persze egy 5 perc alatt összedrótozott, vagy egy végletekig leegyszerűsített kapcsolásnál lehet előfeltétel a bekapcsolási sorrend.

svejk

Ha megnézünk egy átlagos kapcsolóüzemű tápot vagy motormeghajtót ott sincs semmi áramköri megoldás a főáramkör késleltetésére, sőt a segédtápegységnek kell több idő mire feláll.

Persze mint mindenre erre is van ellenpélda. Pl. nagy teljesítményű motormeghajtóknál mindig van egy kontaktor a főáramkörben. De ezekben már nagyon bonyolult és sokrétű védelmi rendszer van és nem biztos, hogy csak a bekapcsolás miatt.

vjanos

Mint az általad megjavitott  indukciós hevitömnél...  
http://sgforum.hu/kep/faces/integet2.gif" border=0>

svejk