Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

3kvyw653f

Szia! mit szeretnél öntetni?

000000000

Szevasz Tóbiás !
Három kg-os turista palackot szeretnék tölteni.
Ha tudnál valami,rajzot,vázlatot küldeni.
Előre is köszönöm.

gab27

Az a helyzet, hogy Sebaj úr nem tőled kérdezett. Egyébként ez a Fémöntés téma, nem pedig a gázok átfejtése topic. Ettől függetlenül a mérleges megoldást széles körben használják - szinte biztos, hogy számodra is megfelel majd. Ez talán nem annyira komoly feladat, hogy rajz vagy vázlat kelljen hozzá.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=116442501&t=9140544" TARGET=_fnew>Itt is közzétették, hogy hogyan kell csinálni. Nem ördöngősség. Észnél kell lenni, inkább kicsit kevesebbet rakni bele.  

...hogy miért marad itt a teljesen OT téma, az meg jó kérdés. Ráadásul a modi is beszáll. :)

Csuhás

Mivel a melegítést szinte mindenki PB gázzal végzi, így szerintem ide tartozik a gáz kezelése témakör is. Különös tekintettel arra hogy az itt elkövetett hiba veszélyes, ezért jobb ha a tapasztaltabb kollégák előre figyelmeztetik a kezdőket.

vc886isf9

Szép napot mindenkinek! Ha valaki tudja, hogy ezzel rezet tudok-e olvasztani, avagy milyen hőfok előállítására képes lérem segítsen.

http://www.ebay.com/itm/1000W-ZVS-Low-voltage-induction-heating-board-module-Tesla-coil-20A-/321801883392?hash=item4aece30f00:g:SPQAAOSwLVZVnBgv" TARGET=_fnew>Az ebay-os link

vc886isf9

HREF="file:///C:/Documents...   A saját gépedről nem tudsz linkelni. Rakd fel valahova a netre és azt a linket add meg.  Csuhás

000000000

Most rendeltem ilyen panelt, alapnak jó, átalakítom a FET gate meghajtását, meg veszek bele  a kapható legnagyobb teljesítményű MOSFET-et, IXFK140N30P (300V 140A). Vettem még hozzá grafit tégelyt, meg CO lézerhez való szivattyút és hűtőt.
Inverteres hegesztőről táplálnám -ilyenkor kell a tápra is kondenzátor ami a panelon nincs- mert ott be tudom állítani az áramkorlátot.

000000000

Hogy mik vannak már olcsó pénzért!
Annak idején hónapok alatt jutottam el 0-ról 3.6kW-ig.
Igaz, nagyon jót szórakoztam és hatalmas siker élmény volt.

svejk

Valószínű a kínaiak veled együtt kezdték, csak ők nem álltak meg. :)

xt0eyg3hm

Sziasztok!

Viaszveszejtéses öntéshez szeretnék segítséget kérni. Ékszereket szeretnék kiönteni. A viasz mintáig már eljutottam, de a gipsz receptúránál megakadtam. Valaki tudna ebben segíteni? Olvastam egy másik oldalon, hogy gipsz és samott liszt keverékét öntik a tégelybe, de azt nem, hogy milyen arányban. A másik hogy grafit tégelyt szoktak használni ilyen öntésekhez? Mondjuk egy fém cső nem lenne megfelelő helyette?

2f428kduf

Ha van fogtechnikus ismerősöd, azok olyan "gipszet" használnak, amit ugyanúgy vízzel kell keverni, ráönteni a viaszmintára. A rozsdamentes-acél is önthető bele. Gondolom alaposan ki kell szárítani. Ezt pontosan nem tudom, én csak a "villannyal"foglalkoztam nála, de ez már vagy 25 éve volt, de szerintem azóta is használják.

000000000

Minek használnál fém csövet mikor grafit tégelyt lehet venni pár ezer forintért, az nem oldódik bele az olvadékba. Még csak elméleti ismereteim vannak, a gipsz nem hőálló magában, de kvarcliszttel azzá tehető, vagy homok és vízüveg is megköt CO2 segítségével, vagy vannak gyantás homokok is.

vc886isf9

Sziasztok!

Fogtechnikai ellátóba kell menned. Én a wirovest nevű gipszet használom, van hozzá folyadék ami kicsit lassítja a kötést, a dobozán jelezve van, hogy aranyhoz, esüsthöz milyen arányban keverd vízzel. beágyazásnál (amikor a viaszcsokrod körbeveszed a gipszel) érdemes vákumozni. Amikor megköt, és kihúl (igen intenzív hőhatással jár eme kémiai folyamat) már mehet is akemencébe. Először 100 celsiusfokon 2-3 órát majd jöhet (az előírt Hőlépcsőket betartva: 240˙°C 4-óra 400°C 3-óra majd fel 1000°C-ig) a kitüzelés. Ezután visszahűteni a kívánt hőfokra, és lehet önteni.

xt0eyg3hm

Köszönöm a segítséget!
Grafit tégelyt hol lehet kapni? Neten nem találtam.