Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

A kondibank azért ilyen tudományos, hogy a kondenzátorok igénybevétele egyforma legyen, különben a közelebbiek túlterhelődnének.

vjanos

Jé, eddig csak a fütèsrendszereknél találkoztam a Tichelmann kapcsolással :)

000000000

Szia

Kifejtenéd kicsit bővebben , hogy miért nem terhelődnek így túl a kondik..Itt valaki csinált már ilyen megoldással hevítőt ??

köszönöm

2f428kduf

A tekercstől a kondihoz vezető huzalok hossza ugyanakkora: a legelső alsó bekötése közel van a tekercshez, de a felsőhöz a leghosszabb úton. A középső mindkét kivezetése ugyanolyan távolságra van, a harmadik, az első tükörképe. Így igyekeznek elérni azt, hogy minden kondin lehetőleg ugyanaz az áram fojjon. Rezgőkörről lévén szó, igen nagy áramok folyhatnak, kellően nagy feszültséggel.
Még úrfi koromban egy rezgőnyelves , 50Hz-es frekimérőt, ami a hálózatét mutatta, kisebb feszültséggel akartam járatni, nagy okosan kitaláltam, váltóáram esetén a kondi is "ellenállás", hát nem eltaláltam egy olyan kondit, amivel épp rezonált, én meg tátottam a számat, honnan a 800volt.

000000000

Nagyon köszönöm a választ.

Tudnátok ajánlani nekem kondibankhoz megfelelő kondit?Milyet vegyek mert úgy latom elég sok fog kelleni és nem akarok feleslegesen vásárolgatni..
Mekkorának kell lennie az össze kapacitásnak ??
Én több tekercset fogok majd készíteni 8 as rézcsőből , hogy munkadarabhoz tudjam majd igazítani. Esetleg lehet lesz majd alu olvasztó tekercs is...

000000000

Amikor építettem a hevítőmet, mindent publikáltam,ha vissza keresel a topicban, minden kérdésedre választ találsz.

000000000

Szia

Átolvastam a topic indukciós hevítős részét..
megtaláltam , hogy te 100nF os MKP kondikat használtál.Mivel én csak most tanulgatom az elektronikát szeretném megkérdezni , hogy miért éppen MKP kondit választottál?? Milyen szempontokat kell figyelembe venni a kiválasztásnál??

köszönöm

Rabb Ferenc

Olvasd el az "Elektronika  #17102"-et! Ott részletes indokolást találsz.

s7manbs8

A használt alkatrészeknek az igénybevételt bírnia kell, megfelellő nagy áramot és frekvenciát, mivel az alkatrészek nem ideálisak, mindenben van induktivitás is, meg ellenállás és az MKP kondikban ez aránylag kisebb mértékű, amivel bizonyos határig megfelelőek az adott felhasználásban..

Szalai György

MKP kondenzátor.
Impulzus üzemre méretezett, kis veszteségű kondenzátor kell. Ezt tudja a polipropilén dielektrikum.
Mert elég kicsi a dielektromos vesztessége. A polipropilén molekulái között az átpolarizálódás során történő elforduláskor bekövetkező súrlódás kicsi, ezért ehhez kevés villamos energia szükséges, ami kevés hőfejlődést eredményez.

(Még kisebb veszteségű a kerámia, meg a mika dielektrikum, de az drága és a térfogatához képest kisebb kapacitású. Jobb lenne polipropilénből valami speciális nagy áramú MKPH típus is, de az is drága.)

Marad a sima MKP. Viszonylag olcsó, sok van belőle és majd jól összeforrasztod őket. Így nyersz Hobby áron elfogadható impulzus áram terhelhetőségű és jó kapacitású bankot, ami még jobban is hűl, mintha egy darabban lenne. Ha nem szorítod össze őket.

Fontos még a váltakozó áramú feszültségszintje, ami minél magasabb, annál jobb, (250-750VAC) de annál nagyobb méretű is. [#conf]

000000000

SMD MLCC kondenzátor lenne az igazi.( MultiLayer Ceramic Capacitors )
Több kilowattos RF PA-ban is ezeket használják mivel több kV-os feszültséget is simán elviselik.  
Alábbi kép linken is látható a nagy 2 lukas balun ferrit és a Push-Pull FET helye között.  (C10...C13 C39...C42)  

http://www.dn-radio.com/sites/default/files/images/product/blf188-board.jpg" TARGET=_fnew>1.2kW-os RF PA kép 1600x1135

000000000

Sziasztok

Köszönöm az infókat.Egy bolt katalógusát tanulmányoztam és itt többféle 100nF os MKP kondit találtam. van itt MKP MKP2 MKP4 MKP10 most itt mi a különbség ??Még az is érdekelne , hogy miért kell ide ilyen magas feszültség szintű kondi ?? (250-750VAC)

Szalai György

Olvass adatlapokat, abból kiderül, hogy melyik mire való.
A .pdf adatlap ball oldalán, a Typical Applications vagy az Anwendungsgebiete alatti szövegrész.

https://www.google.hu/webhp?tab=ww&ei=zDiGUo28BI2YsQaNz4HQAw&ved=0CAYQqS4oBA#newwindow=1&q=wima+mkp" TARGET=_fnew>https://www.google.hu/webhp?tab=ww&ei=zDiGUo28BI2YsQaNz4HQAw&ved=0CAYQqS4oBA#newwindow=1&q=wima+mkp

000000000

Ékszíjtárcsát kellett csinálnom és nem volt megfelelő méretű anyagom. Gondoltam zamakból öntök egy pogácsát azt majd megesztergálom. Zamakból elég kevés volt, de volt egy csomó a tetőröl lekerült bádoglemezem. Beolvasztottam és abból lett a pogácsa.
Kb. ugyanaolyan tulajdonságokal bír a végeredmény mint a zamak. Ragadósan forgácsolható, kb ugyanolyan keménységű.

Ezek után felmerült bennem a kérdés van-e különbség a zamak és a tetőfedő bádoglemez anyaga között ?