Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

vjanos

Pár hónapja indult itt egy projekt, ahol 3D nyomtatott formára önöttek volna rá alut.

Nemtom végül megvalósult-e, de esetleg ennek a technológiának is érdemes lehet utána olvasnod.

vjanos

https://www.youtube.com/watch?v=WWVVSZP3Au4" TARGET=_fnew>Lost PLA casting

Több Youtube találat:
https://www.youtube.com/results?search_query=pla+casting" TARGET=_fnew>Lost PLA casting

000000000

Megnéztem a linkelt videót és csodálkoztam, hogy nem füstölt a forma öntéskor.
Az extrudált habminta rettenetes fekete füstöt adott öntéskor.

ncw4w5nca

Az a projekt elakadt a tervezésnél, azt is Virbo indította, de csak egy próbanyomatig jutott el. Vernyúl nyomtatta, én meg öntöttem volna, de hozzám nem jutott el.  

ncw4w5nca

Ez azért nem füstölt, mert a műanyagot előbb kiégette, azután öntött a visszamaradt üregbe, nem úgy mint te közvetlen a habra.

ncw4w5nca

"Itt a hátsó sárga minta hogy marad a középső részen"

Ha megnézed csaposan illeszkednek egymásba, és néhány csepp diszperziós faipari ragasztóval össze lehet ragasztani.

Virbo

Vernyul azt mondta, hogy valami kemencére várunk amiben kiégethető a pla. Egy pici modell már készült belőle akkor is.

De ha csak ezen múlik, akkor nyomatunk rendes modelt. :)

Virbo

Köszönöm meg fogom nézni.

Alapvetően azért lenne jobb a magmintás történet, mert a minták részei cserélhetőek, attól függően, hogy milyen formával kísérletezünk. nem kell az egészet újra nyomtatni.

Virbo

Aha, szóval mégiscsak ragasztják.

Namármost volt már a kezemben ilyen sárga kiégetett minta, arra emlékszem hogy elég kemény, de vajon mennyire "porlik" a homok belőle? Gyanítom mondjuk hogy semennyire.

Mert ez a vízüveges ez viszonylagosan porlik, nem tudom hogy a ragasztót megtartja-e. De akkor  megtámadom faragasztóval... :)

Azt a vörös homokot lehet vajon ragasztani?

ncw4w5nca

Ez a kemence kérdés úgy merült fel, hogy vernyúl kérdezte, nyomtasson e nekem is egy kicsinyített modellt, hogy kipróbáljam önteni. Mivel Még nem volt kész a hevítő kemencém,ezt mondtam is, és az egész öntési procedúra sem egyszerű, ezért mondtam hogy várjuk meg a végleges tervet, és majd élesbe teljes mérettel megpróbálom. Te legutoljára azt írtad hogy a terv még csak látványterv (#3754) Utolsó hozzászólásod a témában (#3775)amiben ezt írod:

"Azt tegyük hozzá, hogy pár dolgot még meg kellene oldani a modellen, de nagyságrendileg ez lenne".  

Engem azóta senki nem keresett a projekttel kapcsolatban, és sajnos egyenlőre nincs időm vele foglalkozni.

ncw4w5nca

Nem tudom, az a piros homok nem olaj kötésű?

ncw4w5nca

A vízüveget a homokkal nagyon alaposan össze kell keverni, én zacskóba szoktam keverni, dörzsölve masszírozva, akkor nem szokott porlani.

000000000

Így már értem, köszönöm!

Virbo

Hmm, akkor kissé félrecsúszott az információáramlás. :)

A hozzászólás óta Vernyul már csinált egy minimodellt nekünk, azt vártuk, hogy kész legyél a kemencével. De igazából nem lényeges, mert azóta sokat változott a modell is, meg talán jobb a darabonként összeállított forma. :)

A piros lehet olajos, határozottan hasonló érzet van formázás közben, ugyanakkor nem hagy nyomot a kézen...

A vízüveget próbáltuk jól elkeverni zacsiban.  
Egyébként viszonylag jó is, de pl a kisebb egyenetlenségeket ujjal simán el lehet masszírozni, mert lemorzsolódik mint írtam. Lehet hogy az arány nem jó (hirtelen nem emlékszem rá, haver találta valami youtube-os videóban... )...

Igazából most az összeállításon rugózunk, de lehet hogy az lesz, hogy a belső hengeres magban benne lesznek az ablakok, és a felömlőket beleillesztjük. Talán az elég lesz.

3szwbavt

van öntészeti ragasztó, flakonban mint a fogkrém, és öntészeti boltban lehet venni.