Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok.

Egy kis segitséget szeretnék kérni,öntéssel kapcsolatban.
Kisebb nemesfém tárgyakat pld. kis medálokat szeretnék önteni,egyszerre több darabot 10-30 darabig és a kérdésem az lenne,hogy melyik gép az erre legmegfelelőbb.
Centrifugális középfrekvenciás olvasztó és öntőgép.
Vagy pld. egy Combilabor CLG típusú fogtechnikai vácuumos öntőgép.
A hőmérséklet ami nekem kell az kb 1100 celsius,persze mind a két gép jóval magasabb teljesítményű,de a kérdésem az lenne hogy melyikkel szebb,jobb az öntés?
A vácuumossal vagy a centrifugálissal?  
Köszönöm

ncw4w5nca

Üdvözöllek a fórumon zserbooo.

Fogas kérdés amit feltettél:) Elméletben mind a két eszköz jó lehet, és tökéletes eredményt el lehet velük érni. Persze kérdés hogy melyik tudja mennyiségileg az elvártakat.

3szwbavt

tudtommal kevés olyan pörgetős gép van, ami tud 10 medált fogadno ,nemhogy 30cat. inkább szippantós lesz az, amihez csináltatsz a méretnek megfelelő küvettát, ( bugát) egy szippantós henger, simán elbír egy 20 átm 20 magas bugával. azt még átszívja.  

000000000

Sziasztok

Szeretnék egy bevált kapcsolást / rajzot kérni  indukciós hevítőhöz. Ha lehet akkor  12v os akkuról hajtanám meg , munkatekercs átmérője kb 50mm lenne..Edzéshez / lágyításhoz szeretném használni..

köszönöm a segjtséget

4ybj8h3c8

http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=pllinductionheater1

Orosz oldalakon érdemes keresgélni, nagyon jó darabokat építenek.
A fentivel már próbálkoztam, működött. Jövő hét vége felé érdeklődj, akkor lesz kész egy újabb verzió.

svejk

No végre egy szabályozott verzió.
Van itt nálam is egy fórumtársé, hibás ugyan de javítható.
De sajnos az is csak szabadonfutó.

svejk

Nagy összkeresztmetszetű Litze huzalt hol szereztél? Esetleg Te sodortad?

PSoft

Emlékszem, mikor © vbodi építette az indukciós hevítőit...
Ő, saját maga sodorta a litzét hozzá.
Annak idején, képeket is mutatott a műveletről.

4ybj8h3c8

A próbaverzióban nem szöszöltem nagy teljesítménnyel, inkább a működés volt a fontos. 40 volt DC-ről 2,5-ös tömör rézdrótból hajlított tekerccsel egy darab vasat elég forróra, nem megfoghatóra melegített. Nem mértem hőfokot, első körben lényegtelen volt.

A héten befagytam, tegnap jutottam el a tervezésig, de magyarisztánban rászoktam arra, hogy nem katalógusból, hanem megvásárolt alkatrészekből építkezem, úgyhogy meg kell várnom a jövő hétfőt és a bronzker nyitását, ott veszek egy darab hűtőbordát, és meg tudom tervezni a panelt a kütyühöz.  
Drótköteg elég egyszerű lesz, 0,3 mm-es zománcozott huzalból lesz összefogva 50 szál. Kínai kazánban van ilyen megoldás, ott tökéletesen működik, úgyhogy az indukciós  kazánomba ez a variáció megy, a hevítő viszont valószínűleg rézcsőből lesz, azt lehet hűteni átfolyó vízzel.

svejk

Ha Vjános engedélyezi, akkor teszek fel képeket a nálam javításon levőről.
Valami kisipari (ráadásul valószínű magyar) készítés, elég trehány szereléssel de a fizikai konstrukción látszik, hogy értették a lényeget.
Mindenféleképpen cső kell a munkatekercsnek, ezt már Vbodi is tudta.
Egyébként csodák nincsenek gyakorlatilag a Vbodi féle megoldás ez is, csak igazi nagyteljesítményű hűtőfüles kondikkal.

Szalai György

svejk

ANTAL GÁBOR

Korábban összeismerkedtem egy marosvásárhelyi kollégával. Tőle tudom hogy Mvásárhelyen működik egy cég akik profi hevítőket gyártanak ( természetesen magyarok ) .  Nosza írtam nekik levelet és megtudtam hogy Iráni a kondi forrásuk.  Szerettem volna beszerezni tőlük Mvásárhelyről kondit de ellaposodott a dolog . ( Diákoknak akartam csinálni egy hevítőt a kutatók éjszakájára ). Iránnal az embargó miatt nagyon nehéz volt akkor kereskedni eszembe sem jutott a direkt út . Lehet most majd javulnak a dolgok . Amit Gyuri linkelt az is ismerős csak horror az áruk

vjanos

ANTAL GÁBOR

Vbodi klasszikus Royert csinált középmegcsapolásos fojtóval és 2 fetet használt . A fotón 4 fet van . 2-2 párhuzamosan működik vagy valami más szisztéma ( pl teljes híd ) van alkalmazva ?