Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

svejk

Hozzánk szeptember közepén hoz az a marosvásárhelyi cég egy indukciós előmelegítőt hegesztéshez.
Ha gondolod megkérdezem tőlük.

svejk

Olcsók! :)

Ezek után nem is tudom érdemes-e építeni, vagy az esetünkben javítani. :(

VighLajos

:::ez az!
Benne van minden, igaz, a bedobozolása már nem nagy szakmai kihívás.

48V 20 A és melegít.
[#nevetes1]

robroy007

vagyis kell még egy hegesztő trafó

hostya

Igen..!  
DE nekem sehogy nem jön ki a 48V 20A 1000W-ra...

Lehet ezek is olyanok mint a hangkártya kimenetre csatlakoztatható "hangfalak" 6cm átmérőjű hangszóró, és ráírják hogy 15-20W... :)

Ettől függetlenül nekem is tetszik, lehet beruházok egyre. [#wave]

ANTAL GÁBOR

Ej hát ne kicsinyeskedj ! Ez olyan mint a kondenzációs kazán, nagyobb a hatásfoka mint 100% . De az is lehet hogy a free-energiát csapolja meg .Ha tüzetesebben megnézed a kínai kínálatot még Tesla tekercsnek is írják ( onnan már csak egy lépés a free [#vigyor2][#vigyor2]

Szalai György

Azért ezek a feszültség, áram és teljesítmény határadatok nem sokat árulnak el a majdani használhatóságról.
Hogy ebből mi válik a munkadarabban hővé, azt még a munkatekercs geometrián kívül a munkadarab anyaga geometriája és hőmérséklete is befolyásolja.
Nagyon jó volna, ha az 1kW teljesítményt a munkadarabban adná le, annak anyagától, méretétől és hőmérsékletétől függetlenül, de ahhoz még egy sor feltételnek teljesülnie kellene.

000000000

Sziasztok

Milyen átmérőjű és milyen anyagból kell lennie a munkatekercsnek ??Hány menetesre érdemes tekerni a munkatekercset ??

Szalai György

8mm átmérőjű rézcső, 6 menet, 70mm átmérőre tekerve. Ha jól emlékszem.

svejk

A munkatekercs alakja a munkadarabtól függ.
Egyéb paraméterei pedig a generátortól. teljesítmény, frekvencia, stb.

Szalai György

Pedig milyen egyszerű volna, ha a munkadarabhoz illeszkedő munkatekercs paramétereihez illeszkednének a generátor tulajdonságai.

ANTAL GÁBOR

Szerintem a komolyabbak olyanok, de azok nem önrezgőek .  PLL elektronikával hangolnak  ( áramot is mérnek )

svejk

Ja, persze így van, de a lényeg, hogy a munkadarabhoz illeszkedik a tekercs, ami sok esetben nem hagyományos hengeres tekercs.

000000000

Sziasztok

Beszereztem 5m 8 as rézcsövet..Van két E vasmagom  
M55  Al600 ez van ráírva..1,5 ös huzalból tekertem rá annyi menetet, hogy 20-22uH legyen az induktívítása..Jövő héten szerezném be az elektronikai alkatrészeket, a Vbodi féle /pimi9 es kétfojtós verzíót szeretném megépíteni..
http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2014.05.08/img005.jpg" TARGET=_fnew>link

Itt az lenne a kérdésem, hogy IRFP4668 helyett lehetne e valami olcsóbb FET et használni mert ez közel 3000eft/db..pl  IRFP260 amiből párhuzamosan kötnék 2 db ot, vagy az így nem működik..??Vagy esetleg valami más javaslat..?
A kondibankhóz milyen kondikat vegyek ,egy konkrét tipusra kárnék javaslatot ..
Kondibankal kapcsolatban még egy kérdés
http://www.mindchallenger.com/inductionheater/capdiagram.jpg" TARGET=_fnew>link
ez miért jó?? már több helyen láttam..hogy igy alakítják ki a kondi bankot a tekercsnél..

köszönöm