Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

szia Ügyesen összehozták  videóban . Ami nekem van ott egyszerűen összekeveredik az oxigén és a gáz és az injekcióstű végén ég a keverék .  A keverőszáras nagyoknál van a fejben egy furatos tárcsa ami a láng leszakadását hivatott szolgálni ( az apró lángok " támasztják" a fő lángot )

000000000

Szerintem a hőszigeteléssel van a gond.
Ajánlom a Vermikulit-ot, csodákra képes!

VighLajos

Teljes mértékben igazad van!

ncw4w5nca

Szerintem kevés levegőt tud beszívni a gázsugár, azért nem emelkedik a hőmérséklet. Egy 60as csőhöz tapasztalatom szerint 0,8as fúvóka az optimális. Egy átlagos perzselőben 1es 1.5es vagy még nagyobb fúvóka is lehet, az ezekből kilépő gázsugár  már nem tud optimális mennyiségű levegőt szívni a 60as keresztmetszeten a tökéletes égéshez.
 Az én perzselőm arányai.

az ideális rés akkora legyen hogy ne gátolja a füstgáz szabad áramlását. minél kisebb a rés, annál nagyobb nyomáson kell bejuttatni a levegőt. Így általánosságban a méretek pontos ismeretek nélkül nehéz megmondani a tutit, de ha a távozó füstgáz lángja nem túl nagy (max10cm)akkor a szerkezet paraméterei optimálisan vannak hangolva. A nagyobb rés nem hátrány.  

Ha zománcos lábasba sikerült, akkor miért nem próbálkozol abba az irányba? Lehet pofás kis lavórokat kapni. Nekem a legkisebb 1/2literes lehet, vagy vehetsz zománcos tálat néhány literes űrtartalommal.  

ncw4w5nca

xsugix

0bn8uxmw

Köszönöm a választ!

Most öntöttem éppen  egy 262grammos kis pogácsát.
Végül az lett a megoldás, hogy a tégelyt kisebbre vágtam és még megemeltem az aljánál két formából maradt kis darabbal így lett egy járat a tégely alatt(az oldalától 1-1.5cm rés marad körben)  a 60-as csövet kidobtam és a perzselőt a bementi lyuktól kb. 15 centire rakva kb. 10 perc alatt sikerült szépen megolvasztani az alu-t.(tégely vörösen izzott) Lézeres hőmérővel néztem hőfokot közben 800 fokot mért max. gondolom az a mérési maximuma. A vödör fala kb. 150-200 fokos volt.

Igen a fúvóka gondolom ebbe a perzselőbe is 1-1.5-es lehet és azért nem volt elég neki akkor a levegő. Nekem is szimpatikusabbnak tűnik ALU-hoz a lavór  [#vigyor3], majd holnap keresek egy laposabb edényt, mert amivel próbáltam elég magas volt a pereme és felülről melegítve nem volt az igazi gondolom, felülről oldalt a legjobb úgy ahogy nálad is láttuk fedővel letakarva a fele(hordó tető félbehajtva hegesztve, perlittel megtöltve a rés benne).

És itt a kép mai darabról: A kristályosodás a felszínén milyen anyag jelenlétére utalhat?(cink?)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vernyul/Ontes/Alu_1.JPG" border=0>

0bn8uxmw

Van itthon pár 3D nyomtató [#vigyor3] és fej, meg 0.8-as fúró is akad, akkor majd felfúrok egy fúvókát neki és beleapplikálom. Köszi![#worship]

Bicska

Ha már beszélünk róla dobhatnál fel 1-2 képet ;) Hadd tanuljunk belőle.

Bicska

És ebbe a "házibarkács" dologban az a dúrva, hogy ahogy látom iparilag is használják. Pont pár napja láttam a TV-ben.. [#wow1].
https://youtu.be/1a7yVpBtlAk" TARGET=_fnew>How its made. 2:38-nál

PSoft

Bicska

Nah basszus, kiadtam egy jó know-how-t :D

ncw4w5nca

A kristálymintázat alapján én húzott anyagra tippelnék, vagy legalább is nem tiszta öntvényből van. Na persze a kristályosodást sok tényező befolyásolhatja

n9ugdfyrv

Én készítettem anno ennek egy másik változatát: kis gyógyszertáti üveg (1 decis), abba félig aceton volt. A kupakon két kis luk, az egyikbe injekciós tű az üvegbe hosszan belógó hegyével, ami az aceton szintje alá merült. A másik lyuk mint kimenet szolgált. Vékony (2-3 mm átmérő) műanyag/szilikon csövön a levegőt befúvatva (kis venti, kis levegőátáramlás!!!) mellett a levegő finoman átbuborékolt az acetonon, kiragadva az acetongőzt, ami a másik lyukon (onnan egy csövön) ment a "pisztolyba" (injekciós tű az is), szép szúrólángot adott... lehetett játszani a buborékoltatás intenzitásával, tű átmérőkkel, tű folyadék alá merülés szintjével, üvegcse kíméletes - melegvizes - melegítésével... pont ilyen kis ékszeres jellegű forrasztásokhoz kiváló volt... akkor még nem volt ebay és ali féle olcsó forrasztós mini pisztoly... :)

Bicska