Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Ha az időm engedi, na meg ha igény lesz, akkor remélem lesz még rá lehetőség:)

xu88enaph

Tényleg a lavóros olvasztás a leghatékonyabb. Gratulálok az ötlethez! Nekem egyenlőre nincs szükségem ennyi anyagra, így maradok a tégelyes megoldásnál.
Az egyik első öntésemnél nem folyt végig az anyag a formában. Az az érzésem, hogy túl kicsire méreteztem a beömlők keresztmetszetét + felöntést.
Mi lehetett a hiba? Jó helyen van a beömlő?
https://bokszer.wordpress.com/2016/02/03/az-elso-kombinalt-forma-es-a-vegeredmeny/" TARGET=_fnew>Hibás öntés

svager

Még soha nem öntöttem,de egy ilyen formát én nem vízszintesen öntenék hanem függőlegesen,természetesen a nyél része lenne alul.    

ncw4w5nca

Szerintem legfőbb probléma hogy túl lassan öntötted, és nem volt kellően túlhevítve az anyag.

a veszőhabmintás eljárásnál célszerű a beömlőtölcsért hosszabbra csinálni, hogy a benne levő folyadékoszlop nagyobb nyomást hozzon létre.
A hab kiolvasztása is extra hőt igényel.
Ha hosszú vékony alkatrérészt kell önteni, akkor célszerű a közepén megtáplálni, és olyan tölcsérkialakítást választani ami lehetővé teszi a gyors beöntést.  

ncw4w5nca

Nem jó választás.  

Ha direktbe öntenéd a függőleges formába, akkor a fémsugár a forma aljára érve, a nagy mozgási energiának köszönhetően, belenyomódhat a formázóanyag pórusaiba, és ez egyenetlen, érdes felületet okozhat. Ezenfelül az olvadékba a fémsugár folyamatosan beleveri a gázokat, és ez salakos gázzárványt okozhat.  

ncw4w5nca

A lavóros megoldás nem csak a mennyiségről szól.

Vannak kisebbek is amibe max. 5kg fér, de akár 10dkg-ot is meg tudok olvasztani, röpke néhány perc alatt.

xu88enaph

Köszönöm a tanácsot. Áttervezem a beömlő rendszert és újra megpróbálom. Az olvadék hőmérséklet mérését hogyan lehetne megoldani?

xu88enaph

Én is nézegettem a gázos olvasztási megoldásokat. Már majdnem vettem egy disznóperzselőt! :)
Valahogy a faszenes megoldás + légbefúvás autentikusabbnak tűnik, így egyenlőre ennél maradtam.

ncw4w5nca

Én nem szoktam mérni, hanem a szín alapján döntök, vagy inkább csak érzésre.

Kavarom a fémet, és ha már megolvadt az utolsó kristály is akkor nekiállok kezelni a sóval. A NaCl kezeléshez a szakirodalom szerint +100C° kell, akkor olvad a só. Én ezt nem veszem szigorúan, hanem a kezelőlapáton olvasztom a sót, és ha már elég forrónak találom, akkor alámerítem,  és intenzíven keverem a fémet. Ezt megismétlem 1-2-szer. Ekkora már eléggé túlhevült hogy önthető legyen (sötétvörösen izzik)ez már általában elég extra hőt tartalmaz a vékony formák kitöltéséhez is. Na meg általában igyekszem a lehető leggyorsabban önteni. Habár ezt a minta kiképzése határozza meg.

Természetesen lehet mérni is, némely multiméterhez lehet kapni bimetallos hőmérőt, amit ha egy grafitrúdba ágyazol hosszú ideig szolgál.https://www.youtube.com/watch?v=hF3qYf_tjtc" TARGET=_fnew>myfordboys' videója segítségedre lehet.

ncw4w5nca

Természetesen olyan technikát használsz ami neked szimpatikus. A faszenessel sincs semmi gond, ha jól meg van csinálva, csak esetleg több előkészületet igényel.

Csuhás

Az a röpke néhány perc mennyi mondjuk 5kg alu esetén?

ncw4w5nca

A bemutatón negyed óra alatt olvasztottam meg 10kgot ebben a sókezelés is benne volt.

Csuhás

Köszi! A dupláját se mertem volna tippelni. Egyre inkább csábít ez a technika. Méh telepi hengerfejekből és hasonlókból lehetne egyszerű előgyártmányokat készíteni.

ncw4w5nca

Igen, kis rutinnal szuper tömböket és bugákat lehet önteni.

Nálam is így kezdődött a fertőzés[#hehe]

ncw4w5nca

A nagyobb probléma az, hogy a fémhulladékhoz lassan nehezebb lesz hozzájutni, mint a fegyvertartási engedélyhez[#wilting]