Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

ztti28t3n

Sziasztok!
Segítség kellene! Egy Yaskawa G7-es frekiváltóval szeretnék megforgatni egy AC servo motort (200V/200W). Kézi indításnál nem egy irányba forog, hanem össze-vissza ugrál, az Autotuning pedig motoráram hibával leáll. Akinek van ebben tapasztalata, kérem segítsen!
Köszönöm!

http://cnctar.hobbycnc.hu/BulFeri/G7_autotuning.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Lehet hajtani frekiváltóval AC szervómtort? Nekem azt mondták még régebben, hogy nem...

ztti28t3n

Elvileg 3 fázisú a szentem. Vagy mégsem?

bmejdz9nu

Az AC szervó motor nem aszinkron motor...

ztti28t3n

Köszi Péter! Így akkor tényleg nem fog menni. Nem tudsz 1-2 linket, ahol ezeknek a motoroknak a felépítéséről, működéséről írnak?

bmejdz9nu

Szerintem itt vagy a servo topikban ez ki lett tárgyalva... Én is akartam...:)

Kristály Árpád

Halihó Feri!
Szerintem nem!
Még jó, hogy lekepcsol....mert elfelejtkeztél a mágnesról......
Az igaz, hogy három fázis....

Üdv.: Árpi

ztti28t3n

Köszönöm! Pedig jó ötletnek tűnt - számomra. Akkor tanulok még...

ANTAL GÁBOR

Kb 2 éve a következő sikeres kísérletet végeztem.Egy Skoda generátor (körmöspólusú szinkrongenerátor) forgórészét áll árammal gerjesztettem miközben az állórészt egy 3f trafó közbeikatásával frekiváltóról tápláltam.
Pont azt kaptam amit vártam : a generátor átalakult egy szinronmotorrá és szépen föl lehettett pörgetni. Ha túlterheltem akkor kiesett a szinkronból és leállt (nagy áramfelvétele lett) Ha lassan növeltem a frekit (és a frekiváltó a PWM mel a kimenő feszültséget) akkor szépen felpörgött.

Konklúzió : nem szervó üzemre (A motoradatok figyelembevételével ) egy szinronmotort fel lehet pörgetni egy frekiváltóról.Vagyis a motor tesztelhető. Ma már SVEJNEK köszönhetően olyan frekiváltóm van aminek a feszültsége is programozható igy nagy accelerációt és névleges frekihez névleges feszültséget programozva trafó nélkül is bele mernék vágni (hangsúlyozom ez nem rendes szervó üzem csak teszt ) (az encodert nem hsználom)

svejk

FELEJTSÉTEK EL  frekiváltóról a szinkronmotor (pl. AC servo) hajtását. Szinte mindegyik frekiváltónál ez tiltott dolog.
Lassításkor van nagy baj amikor átmegy generátor üzembe.
Ne kockáztassátok a frekiváltó éppségét!!

ANTAL GÁBOR

Igazad van lefele is lassan deceleráltattam
(elkerülvén a generátoros üzemet ) Mégegyszer a módszer nem üzemi felhasználás csak egy motorteszt  Jó nem jó?

Lőrincz Tibor

Valakinek nincs meg véletlenűl a VFD-Setup program? (Mitsubishi frekiváltók konfigurációs szoftvere).Akinek esetleg megvan, legyenszíves írjon magánban.
Köszi.

svejk

A Delta-nak vannak VFD sorozatú frekiváltói, és a progit is úgy hívják ha jól emlékszem.
(Biztos Mitsu?) Persze lehet hogy viszik egymást..

svejk

Deguss írta:

Uraim,  

A linkelt 550W-os 1-3 fázisú Siemens frekiváltó ér 20e Forintot? Ilyet lehetne használni a "teknomotorhoz"?  

http://www.hobbielektronika.hu/apro/hirdetes_8252.html

svejk

Kérdezd meg tőle hogy 3x200 vagy 3x400V a bemenete.
Tisztán látszik hogy az eladó sincs tisztában teljesen a dolgokkal.
Legjobb ha kéred tőle az adattábla fényképét.