Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Svejk kimérte nálam... = 90fok.

Szalai György

Köszi ! Akkor tovább kell gondolni a szteppervezérlős IGBT-s hajtás tervezést. Hacsak nem programoz rá valaki egy DSP-t. Abban benne lehetne az U/f jelleggörbe paraméterezhetősége is. De ezt én már átgondolni sem tudom.

Szalai György

Mért lett kettő? Mért lett kettő?
Töröld légyszi! Töröld légyszi!

svejk

Kütöttél....basszus kezdhetem előlről

svejk

hülye fórum...gyerünk fórumII be...

svejk

Első variáció - akkor így jártál...

Nem hiszem hogy gyártanak zománcozott huzalt 72 V-ra.
Egyéb szigetelésekről, szerelési technológiáról nem tudsz meg semmit.
Kimérheted a mocit előtte szigestelésvizsgálóval, mondjuk 1000 V 1percig

Más lehetőség?
-megveszed az eredeti gyárit
-megveszed amit egy fórumtársunk gyárt
-készítesz egyet az általam belinkelt könyv alapján
-készítesz egyet mikrokontrollerrel
-áttekercselteted a motort 3x230 V-ra (lesz nagy induktivitásod és jó nagy rézveszteséged)

Úgy is marad az első variáció...
Ezért hangsúlyoztam a jól kiépített érintésvédelmet.

Szalai György

Szerintem még ennyire sem egyszerű. Nem gyártanak zománcozott huzalt 72 V-ra, de a tekercs menetszámát, azt (többek között) az üzemi feszültség alapján határozzák meg. Nagy üzemi feszültség, sok menet, kicsi menetenkénti feszültség.
Mi meg azt csináljuk, hogy az alacsony feszültségre méretezett kisebb menetszámú tekercset jól megsokkoljuk egy sokkal nagyobb feszültséggel. Így ugyanolyan mértékben megnöveljük a menetenkénti feszültséget is. Sajnos a szigetelést meg nem nagyon érdekli az eltelt idő, (csak a szervest, mert az öregszik) hanem csak a potenciálkülönbség, tehát ha túlfeszítem, akkor a leggyengébb ponton fénysebességgel átüt és kész a menetzárlat. Ettől tovább emelkedik a menetenkénti feszültség, ráadásul még az áramerősség is nő. A teljesítményről ne is beszéljünk. És hízik a tekercselő pénztárcája. Precise motor esetében jó sokat hízik.

svejk

a menetszámra eső feszültség igaz, de mégis a #732 variációiból kell választanod..
kiegészítettem még eggyel...

Dumálni lehet róla száz oldalakat, de attól még nem fog forogni az a motor.

2vkx6unz

Mi a helyzet a 110V-os frekiváltókkal ami Péter szerzett az USA-ból?
Azok nem lennének jobbak? Persze ott kellene elé még egy trafó.

Szalai György

A fórum lényege, hogy dumálunk száz oldalakat. Ha a motort is forgatná, nem is lennénk boldogok.
„megveszed amit egy fórumtársunk gyárt” Ő a TUDOD KI akinek nem mondjuk ki a nevét? Vagy a NEDUDGI a törrögzultán. (Rejtő J.) [#vigyor0]
http://www.hobbielektronika.hu/lexikon/rezveszteseg.html" TARGET=_fnew>Rézveszteség.
A rézveszteség az áram négyzetével arányos. Ha áttekercseltetném a motort 3x230 V-ra, (nekem nincs 70V-os motorom) csökkenne az áramerősség, és akkor négyzetesen a rézveszteség. És az új tekercselésnek már ismertek a szigetelési tulajdonságai.

Szalai György

http://www.synflex.com/fileadmin/Templates/Synflex/pdf/Datenblaetteraktualisierung_ab_Okt_2008/Gruppe_1/1_TEKERCSELOHUZALOK.pdf.pdf" TARGET=_fnew>A mostani tekercselőhuzalok lakkszigetelésének megnyugtatóan magas az átütési feszültsége.

3k74cecek

Felajánlottam, hogy elmegyek hozzád egy jó szkóppal, de nem reagáltál rá. Azt hittem azért mert sikerült megoldanod, de ezek szerint tévedtem.

Szalai György

Bíztam benne, hogy sikerül megoldanom itt a fatornyos falumon belül. Ebben (is) tévedtem. Szerencsémre Svejk mester elment egészen Sopronig, hogy meglegyen a válasz. Kérnem sem kellett. Neked is köszönöm a felajánlást és neki is az eredményt.

Egyújabbgépépítő

Sziasztok!

Most építettem 1 KHz frekiváltót  36 V-os motorhoz. Szerintem működik 72 V –on is. A kapcsolás elég egyszerű és olcsó. Nem jelent problémát levinni a max frekit 400 v. 200 Hz-re. Igaz nincs benne semmi luxus (kijelző, sok paraméter állítás), viszont az alapot tudja.  
Felajánlom hogy közzé teszem a kapcsolást és a proci programját, akár itt is ha a házigazda engedi.  

000000000