Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

zc6b3g9pv

Sziasztok!
Keresek valakit, aki már túl van az esztergájának a ferkiváltós hajtásúvá történő átalakításán.
Én még előtte állok, csak az elhatározás érlelődött meg bennem.
Szívesen venném ha valaki megosztaná velem a tapasztalatait.
Köszönette:
Túri György

svejk

Az IR2130 at kiváltandó, egyes vagy fél híd maghajtók.
És persze galvanikus leválasztás, mert az erdeti Majki félében minden hálózati potenciálon van.

35kpazcgr

Szia turing!

Én sikeresen átműtöttem az esztergámat frekiváltósra. Igaz, nekem eredetileg 3 fázusi motor volt rajta, és arról is működött (3x400V). Most viszont sima 230V-os hálózatról használom.
:o)

35kpazcgr

Ja, és az Eszterga-Esztergálás topikba tettem fel róla képeket. A 2292-es hozzászólás körül vannak.

dezs

Csatlakozom én is! Ugyanez a problémám. Eszterga+maró, 2db 750W-os egyfázisú motort kéne szabályozni.
Néztem a vaterán frekiváltókat 20-40 E között, a motorok 3 fázisúra tekerésére pedig darabonként 10+Fa volt az ajánlat 5 különböző helyen (Debrecen). Minnél kevesebb pénzem van, annál alaposabban keresek :)
Kérdésem: reális az áttekerés ára????
Egyik helyen azt mondták, hogy nem is lehet minden 1f motort 3f-re tekerni, mert a madzagok barázdákban futnak, és nem lehet akármit akárhova tekergetni.  

Az én motorjaim az alábbiak:
Eszterga
Single phase AC induction motor
Type CO2 7144,  Serial No: 810019, Output: 750W, Cycles: 50Hz, RPM 140..., Volts: 220V, Amps: 5,49A, Rating: CONT, Class: E, Date 08.6
1 db kondi van rajta

Maró
Single phase AC induction motor
Type: YLA 7144, No: 811199, 750W, 220V, 5,1A, 50Hz, C1: 150uF 250V, C2: 25uF 450V, 1400r/min, Rating: S1, INS. CL. B IP44, Date 2008.7
2db kondi van rajta

Meg tudja valaki mondani, hogy ezeket át lehet-e tekerni??????

Lehet, hogy olcsóbban jönne ki, ha vennék valami használt 3f motort a vásárban. Csak kérdéses, hogy fel tudom-e majd lógatni a gépre, ahogy kell.

dezs

Mi a tapasztalatotok a használt frekiváltókkal?
Persze tudom, vegyek újat, de jelenleg elég ár-érzékeny vagyok.  
Mennyire szoktak ezek 1hét-1hónap-1év után lepukkanni vásárlás után? Milyen tipusokat kerüljek?  
Jelenleg több Omron van a vaterán. Azok jók?

svejk

Csak sokadik figyelmeztetés, azt tudni kell hogy a frekiváltó nem csodaszer!
A mechanikus sebességváltót nem helyettesíti teljesen.
Nagyon jól használható a 40(30)-60Hz-es tartományban, ami ugye 1,5(2)-es átfogást jelent.
Alatta a motor tekercse túlmelegedhet, felette hirtelen esik a nyomaték.

Ezekből a motoradattáblákból  nem állapítható meg hogy áttekercselhető-e.
Az esetek 90%-ban igen, hacsak nem valami új vacak. (sok esetben ezek az új egyedileg tervezett motorok csak roncsolással szedhetők szét, lásd porszívó, mosógép)
Nekem 8000-ért szoktak egy ilyen kaliberűt áttekerni, tehát a 10+ fa reális is lehet.
Bár ha mind az 5 helyen ennyit mondtak tuti kartell van, menj el a szomszéd faluba :)

Mint minden, a frekiváltó sem tart örökké.
Az előéletétől sok függ, de azt úgy sem tudod meg.
Haláluk a magas üzemi hőmérséklet (kondik kiszáradása) rosszul szellőző hely.
Valamint az agresszív környezet. Fröcsögő olajos víz, maró gőzök, faiparban a fűrészpor és a pára.
Jellemzően amelyik már ment 5-10 évet az valószínű nálad még kibir egy párat, főleg ha eggyel túlméretesebbet veszel.
A Japánokat ajánlanám, Yaskawa és klónjai (Omron, Samsung)
A Danfoss, Siemens német technikák esetleg...
Aztán jöhet a Telemechanique
A Deltát nem tudom besorolni, a régiek nagyon jók voltak, az újabbak kinézetre kicsinek tűnnek, de ez igaz minden gyártóra.
Az egzotikumoktól  tartózkodj, de legalább gépkönyv legyen hozzá.

sasi

Szia dezs!

Két éve használom az esztergámat Delta típusú frekvenciaváltóva, gond nélkül.
Az Omron jó márka, ebből használtat vettem a Vaterán, szintén nincs bajom vele.
A frekiváltótól árnyékolt vezetékkel menj a motorig, és nem szabad kapcsolóval megszakítani az áramkört. Egyfázisú motort Nyíregyházán 4-5 e forintért áttekercselik, így nem kell az új motor mechanikai illesztésével foglalkozni. Ha tekercseltetsz, érdemes a számított menetszámának csak egy harmadát tekercseltetni, vastagabb huzalból, hogy a teret kitöltse. Az így áttekercselt motor akár 300 Hz-ig is elmegy, persze a frekvencia váltót hozzá kell programozni.
A pólusszámoktól függ az áttekercselhetősége a motoroknak, de már nem emlékszem az összefüggésekre.
Itt http://www.sasovits.hu/cnc/eszterga/fogasok/kup.htm találsz egy fotót a gépemről, az irányváltó kapcsolót elhelyezéséről, valamint rajta a fordulat szabályzó potival.  
Üdvözlettel Sasovits Sándor

dezs

Köszi a tippeket!  
Kisebb menetszám --> nagyobb frekvencia
Az eredetileg 1400-as motornak mekkora lesz így a fordulata?
A kisebb menetszám nem okoz eltérést a teljesítményben? Azt mondták az egyik helyen, hogy a 750W 1f motor 3f-re tekerve 1,1kW-os lesz. Gondolom ez ugyanolyan madzagra és számított menetszámra vonatkozik, bár én nem értek hozzá.

dezs

Nem is csodaszert szeretnék, csak elkerülni, hogy kivágjanak a garázsamból. Társasház. A motor indításakor elhalványul a világítás nálam. Nem merem megkérdezni, hogy a fölöttem lakóknál is így van-e.

dezs

Frekvenciaváltó használata növelheti a motor hangját?

svejk

Én azért azt hozzátenném, hogy a harmad menetszámnál a névleges freki csak 150 Hz, tehát 300 Hz-nél nem hiszem hogy sok nyomatéka maradna, valamint a leadott teljesítmény ekkor már 50 Hz-en kevés lesz.
Sajnos ez adódik az U/f karakterisztikából és a közel állandó teljesítmény/nyomaték igény esetén itt sem lesz az átfogás nagyobb az 1,5-2-nél.
Az viszont igaz hogy ha a frekiváltó bírja áramal akkor az eredeti motorteljesítményt a frekvencia növelésével jócskán megnövelhetjük, de ez a növelt teljesítményt csak a felső tartományban adja le.

Másrészt elég hülyén hangzana a sűvítése egy 4-6 szoros fordulatú motornak a marógépen vagy esztergán.
Meg ugye minek ha az egész gép az erdeti motorfordulathoz van méretezve.

Viszont ez a nagyobb frekire való áttekerés nagyon jól jöhet egy marómotor esetén, mint már ezt többen elkövettük.

svejk

Nem növeli a hangját amíg az eredeti fordulatot nem léped túl.
Sőt lágyabb finomabb indítás lesz, és így a világítás sem fog hunyorogni.

000000000

Sziasztok!
Ez csak hasonló téma, de talán ide illik leginkább.
Befúvó ventillátorom teljesítményét (60W) szeretném csökkenteni. Mikrovezérlővel gondoltam, elkapni a nullátmenetet, és 5V-os tüskékkel begyújtogatni a triakot. Morogva forás az eredmény. TIC236M, elképzelhető, hogy nem sikerülnek a begyújtások. lehet nem is így kellene begyújtogatni? Találtam ilyet is, logic level triak. A TIC236-nak -5 volt kell a negatív begyújtáshoz? Kérlek segítsetek egy autodidaktának...

pa0n9mw

Üdv
Azt ajánlanám, -mindjárt lesz nagy felhördülés- hogy probáld ki nyugodtan azt az 1f motort a frekiváltóval.
Leszed a kondit róla és a 3 vezetéket bekötöd a frekiváltó kimenetére.
Lehet hogy utánn  már nem is töröd a fejed az áttekercselésbe.
Ha mégsem tetszik ahogy müködik még mindig ott az áttekerés vagy a motorcsere.

végyé