Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Tudok olyat, hogy a hárompólusú műszertáp csatlakozót használja valaki.
(Nem tudom a hivatalos típusát, az a fekete 230V-os ami a számítógép tápkábeleken is van meg régebbi monitorokon is, de a vezetékre szerelhető apát és anyát.)
Nem bírom lebeszélni róla. Egy ideje bevált neki. A középső érintkező (ami hivatalosan a földelés) az is fázisra van kötve.
Mindég végigfut a hideg a hátamon, ha meglátom. De neki bejött.

svejk

Ne is mond!!!!
Az agyamra megy vele..
Nem ért a szép szóból...
Pedig úgy fél az áramtól mint a tűztől..
Az még semm hogy oda köti a középsőre a 3. fázist, de így egyik berendezése sem kap védőföldet. Mert persze plusz vezetéket nem húz oda vádőföldelésnek...

3k74cecek

[#csodalk][#violent][#boxer][#mf3][#gun][#levele]

Szalai György

Most mi indokolja a heves reakciódat?
Mindég vannak más úton járók. Semmi más rosszat nem tudok róla. Még az én rossz tulajdonságaimmal sem terhelt. Valószínűleg a szükség vitte rá. Ez volt, bevált. Nem az követendő példa, hogy semmibe veszi a szabvány előírásokat, hanem hogy találékonyan megoldja a problémát.

e7c897sd8

Gyuri! Ha jó ismerősöd azonnal beszéld le a használatáról! Ha nem az akkor....

Sajnos van szomorú példám az ilyen "alternatív" megoldás életveszélyességére!

HJózsi

Nem olyan egy kicsit, mintha a biztonsági kötelet nem a derekára, hanem a nyakára kötné? ...[#csodalk]   Szerintem ez nem találékonyság, hanem inkább valami  más ... :(  kozmajnak van is példája sajnos...

Szalai György

Sajnos szomorú példát én is eleget láttam, ez a szakmám.
Hidd el próbáltam, és próbálom mindég. De ha valami beválik, az alternavita meg költségekkel jár, és az ember hozzászokott, hogy hatékonyan meg kell oldania a problémáit akkor hiába próbálod meggyőzni. Ahhoz személyiségében kéne megváltoztatni.

s7manbs8

Erre nekem is van példám ismerettségi körömben, pl. zavarszűrő kondikat kiszedik, ha elromlott, meg olyan kókánykodásokat csinálnak, hogy csoda hogy nem üt több embert agyon a fesz. És ezt mind a költségcsökkentés és a hibák hirtelen megszüntetése érdekében. Vagy ott van a nem kettős szigetelésű orosz cuccok használata, egy kis sérülés a kábelen és csodálkozik a tisztelt felhasználó , hogy valami erősen bizsergeti a kezét, ha rossz helyen fogja meg.

Szalai György

Sajnos azt hiszem, az elvtársak érintésvédelem területén ránk vertek egy kört, azzal hogy a kommunális elosztó hálózatuk fölfüggetlen. Így a saját műszaki megoldásunknak köszönhetjük, hogy ami náluk biztonságos, nálunk nem az.

s7manbs8

Akkor ez is olyasmi, mint a nem azonos vágányszélesség a vonatközlekedésben ?

svejk

Te ismered pontosan a rendszerüket?
lakásonként vannak a leválasztók?
De ha igen is, nem hinném hogy minden leválasztó után lenne 1-1 földzárlatérzékelő relé, tehát csak adig biztonságos amig nem kerül rá 2 hibás szigetelésű készülék.

Szalai György

Nem ismerem pontosan a rendszerüket, csak az elveikről van némi ismeretem.

Annak a 20/0,4kV-os trafónak, amiről a te házad, és még pár utcányi, el van látva „árammal”,
a 0,4kV-os szekunder oldala három darab, csillagkapcsolásba kötött, körülbelül 230V-ot adó tekercsből áll. A három tekercs közös csillagpontja mereven egy földelő rendszerhez van kötve (A földelési ellenállás kevesebb, mint 2 Ohm)  

Ha most otthon rámarkolsz egy testzárlatos földeletlen esztergára, akkor a trafó szekunder fázistekercséből származó áram, az utcai vezetéken, a villanyórán, a házad vezetékén, az esztergán végighaladva, az esztergából a hibahelyen kilépve, rajtad keresztül a talajba folyik, onnan pedig az előbb említett transzformátor csillagpontján keresztül záródik az áramkör. Úgy vigyázz, hogy ha megfogod a testzárlatos esztergát, akkor a rajtad átfolyó áram által végzett munkát, még ki is fizettetik veled. Mert már senki sem akar ingyen munkát végezni. Érintésvédelmi Fi relével szerencsére jó esetben 0,1-0,3 sec-ra lehet csökkenteni az áram folyásának idejét, így az áram rajtad végzett munkája kecsi lesz, és olcsón megúszod a kalandot.

Az elvtársak kommunális ellátó trafójának 0,4kV-os szekunder oldala, vagy földeletlen csillagkapcsolású, vagy delta. De földelve sehol nincs. Ezért az elvtársakon csak kétpólusú érintés esetén folyik áram. Úgy is mondhatom, hogy pár utcányi háznak van egy közös leválasztó trafója.

svejk

Ez az látod valószínű hogy utca vagy még nagyobb szintű leválasztó trafók vannak.
Én a miénket biztonságossabnak tartom persze ha betartjuk a védőföldési előírásokat. Nálunk ha van egy testzárlatos készülék akkor sem lesz veszélyes feszültség a fémházon a földelés miatt.
Da ha Szása a testzárlatos fúrógépével fúr, ugyan nem lesz baja, mindaddig míg olga néni az utca másik végén be nem kapcsolja a (szerencsétlen esetben éppen másik ágon )testzárlatos vasalóját.
És ugye ebben az a rossz hogy egyikük sem tudta előtte hogy testzárlatos a készüléke.

e7c897sd8

Emberek! A minimális életvédelmi szabályokat tessék betartani! Nem viccelek. Pár éve egy volt kollégám halt meg emiatt.

000000000

Ne haragudjatok, lenne még egy béna kérdésem:
Szal a frekiváltó és motor közé egy konnektor került, de csak olyan volt a kezem ügyében, amin van kapcsoló, a kérdésem, ezzel kapcsolóval ha leállítom a motort, vagy bekapcsolom, okozhatok károkat (eddig biztos ami biztos alapon bekapcsolva hagytam és a frekiváltóval állítottam le ill. indítottam a motort).