Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

sasi

20-30 Hz körül nagyon gyorsan irányt lehet váltani, sőt két állítható végállás kapcsolóval kiegészítve a vezérlést, csak a kés kiemelésére, és a fogásra kell figyelni, ilyenkor a sebesség növelhető.

000000000

Szia Svejk! (észrevételek 574-hez)
-lehet kapcsolót tenni motor és frekiváltó közé, a paraméterezésnél kell ügyelni, hogy ne jelezzen hibát. Legtöbbször az egyik kimenetét a frekiváltónak lehet úgy programozni, hogy vezérelje a mágneskapcsolót.
- fékellenállás nélkül a frekiváltó névleges áramának 20-120 %-val lehet fékezni a motort, paraméterezhetően (általában), kicsi lefutási időt megadva, a megadott árammal fékez. Külső visszacsatolás nem kell, a frekiváltó figyel.
-nem túl nagy motoroknál, ha a kapcsolási szám (milyen sűrűn váltasz irányt) nem túl nagy, nem szoktam ellenállással vacakolni, a motor viszi el az energiát. A mechanika a nehezebb dió, a lendület energiája miatt lehet gond. Ha jól tudom a gépedben 4 kW-os a motor, csak a tokmány és a menet megállítható, de 20 kg vas + 1200-as fordulat már vicces lehet (vagy komoly...)
- csak terminál, a frekiváltó többet tud a motorról, mint mi...

000000000

Aktuális még a probléma?

pa0n9mw

Üdv
Érdekes jelenséget tapasztaltam.
3Hz el ment a kis eszterga motorja.
Menete vágtam kézi metszövel.
Amikor szabadon forgott 2.7A volt az áramfelvétele, amikor a metsző rákapott picit lassult és leesett az áramfölvétel 2.1 A ra.
Mitől lehet ez?
A terheéstől megnőtt az áram , tullépett egy limitet visszaszabályzott?

végyé

HJózsi

Igen, túláram védelem, visszahajló karakterisztikával ...  a motor gondolom köszöni jól van ... azaz a frekiváltó megvédte ...

pa0n9mw

Üdv
A moci az jól, agyon sem lehet ütni, made in CCCP :)

végyé

f7k4ytivb

Küzdök egy "SEW 07" frekiváltóval, saját kezelőpaneljáról kifogástalanul megy, de külső potiról, irányváltóról hülye dolgokat csinál.
Valamit nem jól programozok? Tud valaki segíteni?[#confused]

f7k4ytivb

Köszi a "segítséget" már megoldottam a dolgot!!![#eljen]

svejk

"szívesen"
Talán ha omront vagy danfosst kérdeztél volna..
Egyébként legnagyobb segítség ha még 3-szor átolvasod a gépkönyvet...

f35ezvjs

Szia

Nekem is frekiváltó van az esztergapadomon.
Egyszerű a megoldás. vettem egy három állású kapcsolót és a következő képpen kötöttem be

S1 előremenet s2 hátramenet a középső pedig az sc közös szál.
ez vezérli a forgásirányt az altivár 31 frekiváltónál a potméterrel pedig szabályzom a fordulatot. most jön a menetvágás be kell állítani a lefutást a frekiválton. el lehet vele érni hogy egy enyhe 250 fordulatnál 1/2 fordulatután már visszafele forog. az enyémet látte Hjózsi is most már minden gépemet frekiváltóval használok még a köszörűm is kapott egyet.
Ha valami kérdésed van akkor szívesen állok rendelkezésedre frekiváltóval kapcsolatban.

f35ezvjs

Ja még annyit hogy a motor és a frekováltó közé NEM szabad mágneskapcsolót betenni nem csak a hibaérzékelés miatt hanem egyenesen rövidebb időn belül tönkreteszi a frekiváltót.
én ismerem nagyon jól az altivár31 az LG IG5 és az OMRONT ezeket használom.

s5f8tmfv3

Hadd kapjak az alkalmon: a #562-re van ötleted? Omron frekiváltóra kellene bekötni a külső potit. Mi a teendő?

svejk

Köszi!
Tehát fékellenállás nélkül 250-es fordulaton fél fordulat a túlfutás.. ez elég jól hangzik.
Mekkora pad/tokmány?

f35ezvjs

Szia Mondj egy pontos típus számot lehet van hozzá felhasználói kézikönyv
FS FC a poti két állókapocsa FR a mozgó

LO/RE világít RE a távvezérelt állapot Csak futás nélkül állítható!! Ha valami nem világos hív segítek

s5f8tmfv3

http://cnctar.hobbycnc.hu/Amator/UserManual_HU.pdf" TARGET=_fnew>Itt van a kézikönyve, 2,7MB! Akkor csak bekötöm a potit és kész? Nem kell a frekiváltót paraméterezni? A LO/RE fogja tudatni a frekiváltóval hogy melyik potit vegye figyelembe?
"Csak futás nélkül állítható!! " Ezt úgy értsem hogy forgó motornál nem tudom majd állítani a fordulatot?
Bocs a sok kérdésért, de láma vagyok hozzá, még nem volt dolgom ilyennel. Köszi!