Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Szerintem, aki ismer téged, az tudja rólad, hogy nem mész fejjel a falnak.
Előbb megfelelő elméleti tudást gyűjtesz, és az alapján, körültekintően próbálsz ki dolgokat a gyakorlatban is. Eddigi ismereteid alapján mi a véleményed? Van e válaszod az #514-ben feltett kérdéseimre?
Anélkül hogy bárkinek ajánlanám ezeket a felhasználási módokat, azt mondom, hogy a kísérletező kedvű hobbyista, megfelelő ismeretek és biztonsági eszközök alkalmazása mellett, bátran tehet kísérleteket, és ezek a módok alacsony elvárású esetekben még jól is jöhetnek. De átgondolni a lehetőségeket, az nem árt. Csak a hobbyról beszélek, az ipar az más tészta. Oda profizmus kell(lene).

pa0n9mw

Üdv
Miért kellene  a frekinek állandónak maradni?
Szerintem pont azzal a képességével tudja "szabályozni" a fordulatot hogy be lehet állitani hogy mekkora frekihez mekkora kimenőfesz tartozzon.
Az persze más tészta hogy a feki növekedésével nö a motor látszólagos ellenálása és ezzel csökken az áram.
Ha meg amit mondtál, hogy egyenirányitó van utánna akkor lehet áll. mágnesű moci is.

Nem jól látom?

végyé

svejk

514-es kérdéseidre válasz:
Visszacsatolás nélküli esetben a frekvenciaváltó alapban a mindenkori beállított frekvenciát tartja a hozzárendelt U/f karakterisztikában definiált  feszültséggel együtt.
Ha az áramerősség eléri a megengedett maximális értéket akkor a feszültséget elkezdi viszavenni.
Ilyenkor egy áramgenerátoros üzem lép fel, de a frekvencia továbbra is állandó.
A soros univerzális motornak sajnos sem a fordulatát sem a nyomatékát nem lehet egy paraméter(adott esetben a feszültség vagy áram)fixen tartásával állandósítani,a működési elvéből adódóan.
Tehát csak visszacsatolt rendszerben, vagy állandó terhelésen lehet a fordulatszámot tartani.

a másik része a kérdésnek még érdekesebb..
a mai frekvenciaváltók kimenetén egy 2-10KHz-es frekvenciájú PWM jel van, mely modulálva van a kívánt kimenő frekvenciával és ugye a kívánt frekvencia szinuszhullámának pillanatnyi feszültségértékével.
(huh, ..ez érthetetlen kicsit de nem tudom másként leírni, egyszerűbb kicsit utánaolvasni a neten)

namármost hogy ezt még megfejelni egy háromfázisú egyenirányitó híddal??  
nem tudom, lehet hogy működne, de az biztos hogy kapacitiv terhelésnek  nem  szabad lenni a körben.
Illetve a mezei hálózati egyenirányítók nem hiszem hogy alkalmasak lennének rá.

Szalai György

Szándékosan írtam kérdéseket, nem pedig állításokat. Mert magam is kíváncsi vagyok mások véleményére. Akiket tapasztaltabbnak tartok magamnál. De véleményem az van.

„Miért kellene a frekinek állandónak maradni?” Mert 1,6kHz-n már az az 50 Hz-re tervezett univerzális motor nem ugyan úgy viselkedik. 400Hz-n sem. Mert hiába univerzális, azért nem annyira az. Vasból van meg tekercsből, tehát van neki átmágnesezési vesztesége és induktív ellenállása. Ami mind frekvenciafüggő. Még szerencse, hogy jobb esetben külön, független hűtőventillátora is van.  

„Szerintem pont azzal a képességével tudja "szabályozni" a fordulatot hogy be lehet állitani hogy mekkora frekihez mekkora kimenőfesz tartozzon.” A rövidrezárt forgórészű motor fordulatszáma emelkedő frekvencia mellett emelkedik. A kommutátoros motor fordulatszáma pedig az emelkedő frekvenciával csökken. Hát be lehet ezt az összefüggést állítani egy frekiváltón? Gondolt erre a gyártó?

„Ha meg amit mondtál, hogy egyenirányitó van utánna akkor lehet áll. mágnesű moci is.” Állandó mágneses állórészű kommutátoros DC motor az lehet. De lehet-e egyenirányítót kötni egy frekiváltó kimenetére? Nem zavarja-e meg a működését? Eretnek gondolat az biztos. De mi lehet az akadálya? 400Hz-ig simán működnek a normál egyenirányító hidak, nagyon fölötte talán schottky dióda kéne.
Gondolkodjunk együtt!

000000000

Ne haragudjatok, de ez egy marha nagy műtyúkszem. Hasonló dologra már mondtam, hogy zongorával is lehet tüzelni - csak egy kicsit drága. Univerzális kefés motort pár alkatrészből álló triakos cuccal lehet meghajtani (vezérelni). Ha szabályozni akarod (a terheléstől jórészt függetlenül, stabil fordulaton) akkor kell még egy U208 (ha még kapható) vagy annak megfelelő cél IC. A jobb elektromos kézifúrókban pár köbcentiméterben megoldják a lágy indítást, irányváltást, satbil fordulatot és a nyomatékhatárolást. Egyszerűbb esetben jól használható a url=http://magiist.fpn.hu/Dokumentumok/Ford_szab.pdf]File Tár-ban lévő pár alkatrészes kapcsolás is. Nade mindehhez agy 50 eFt-os frekiváltó? Akkor már inkább a zongora![#violent][

000000000

Ennyi sületlenséget régen hordatok össze.
De szórakoztató olvasgatni Benneteket,
a szakmai dolgokkal meg nem kell foglalkozni,
forog az a szerencsétlen motor, a többi meg
nem érdekes.

000000000

pa0n9mw

Hát igen, traktoral nem megyünk moziba, személyautóval meg nem szántuk,de.........
Végül is arrol beszélgetünk mit lehetne ezzel a ketyeróval még a 3f moci fordulaszámának változtatásán kivül kezdeni.
Persze tudom,vannak pár alkatrészből összerakot ford. szabályzók, de.......
Viszont vannak olyan irányok is, hogy egy kompet PC-t tegyenek olyan helyre ahol céláramkör összeépitésével is meg lehet oldani a feladatot.
Mégis megteszik, mondjuk a kényelem, az idő rövidsége vagy egyébb miatt.

végyé

pa0n9mw

Igazándiból amikor bekötöttem az 1f mocit arra számitottam hogy a frekiváltó majd panaszkodik/letilt hogy nincs meg a harmadik tekercs.
Nem szólt, nem vette észre tehát valószinű hogy egy egyenirányitó hid is nyugodtan lehetne ott.
Persze a kimenő fokozat terheletőségét mindenkor figyelmbe kellene venni.
De hát legegyszerűbb egy próba, mondjuk holnap egy porszivómocival.

végyé

000000000

Igazad van. Végülis a kutyát is meg lehet vele dobni, ha már mindenáron másra akarja valaki használni. De ettől válik el egymástól a profi, az amatőr és a laikus.

Szalai György

Éppen a szakmai dolgokkal próbálunk foglalkozni a magunk korlátozott módján.
Ez volt az indító gondolat - Kis-Sz. Balázs (Balu) tegnap 08:31 #503
Megosztanád velünk a tapasztalatod, véleményed? Nem rólunk, hanem a lehetőségről.

pa0n9mw

Üdv
Ez jó, ehez kapcsolodik amit hallottam, ami nagyjából ugy hangzott, a profi megveszi, az amatőr megcsinálja a laiukus meg elkurja :)

végyé

000000000

Szia!
Játszunk el a gondolattal, hogy egy frekiváltó
kimenetei tökéletes analóg szinusz függvény, ami
forrás és nyelő jellegű. Ez már így eleve
nem igaz a PWM miatt, és más ok miatt sem.
De ha így lenne, akkor is az elvi gond az,
hogy az u=sin(x) és az u=sin(x)+-sin(x+-2*pi/3)
függvény sajnos jelentősen eltér egymástól, és olyan csúcsértékek keletkeznek, ami már messze
nem azonos a csodálatos digitális kijelző
mutatott feszültség értékével. Tipikus esete ez is a mai népámító csodálatos csicsás program
ablakoknak, ahelyett hogy a valóságba gondolnánk
bele, mielőtt merészeket gondolunk és hiszünk.:)

bmejdz9nu

Ez mindíg megfog amikor ezt írod: "népámító csodálatos csicsás" ...  
De ilyen "csicsás" világban élünk... attól még, hogy valami "csicsás" még lehet, hogy jó is :)
Mi az, hogy "csicsás"? ilyenkor mire gondolsz? hogy szép, esztétikus? :)
Vegyünk alapül egy új autót megjelenéskor... ha nem "csicsás"azaz ronda nem lehet eladni - bármilyen jó műszakilag... vagy nem?
[#wave] (nem a frekiváltóra gondolok...)

HJózsi

A Verolexre gondolsz? :)
A feszültség függvény látom mellékes... pedig az a lényeg... :D