Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

pa0n9mw

Üdv
Na igen, mindezek az elméleti, gyakorlati megfontolások igazak.
Gyakorlatilag arra akartam próbát, hogy azokkal az álltalad felsorolt hibákkal még lehet-e bizonyos körülmények között egy használható egységet összepárositani.
Ügy tűnik lehet, bizonyos kompromisszumokkal.
Főleg ha azt nézzük hogy 1f mocihoz frekiváltó eléggé ritka és ezért az jóval drágább is.
Érdekes amit még elfelejtettem megirni, hogy a fordulata elmaradt a mutatott frekihez képest.
Mint ha kb. csak 2/3 lett volna.
Nálam azokkal a motorokkal "szépen" ment 150- 200 Hz ig is, igaz játszani kellett a feszültséggel, mert mondjuk 60-70 V al nem birt felpörögni.

végyé

dg8n4i8x

A következő lépés a szénkefés motor... :)
Tudok olyan gépről aminek a főorsőját frekiváltóról egy szénkefés moci hajtja... (na most lesz csak jajjveszékelés... :) )  
Tökéletesen megy még vasat is marnak vele....

pa0n9mw

Na tessék, lasacskán mik derülnek ki :)

végyé

pa0n9mw

Végül is ha szépen beállitja, hogy a freki emelkedésével arányban növekedjen a kimenő fesz, a moci az szerint fog pörögni.
Na jó terhelésre le fog esni a fordulat, de ki figyel oda.... :)

végyé

000000000

Ez a szép az elektronikában, meg a gépészetben:
Mindenki ért hozzá, és amíg valami nem füstöl
vagy nem törik, szakad, nagyon elégedettek és
büszkék az emberek az alkotásaikkal.:)) Hajrá!

D.Laci

"A következő lépés a szénkefés motor... :) "
Milyen? Állandó mágneses? :)

bmejdz9nu

Én próbáltam egy BL szervómotort hajtani frekiváltóról...  
Egyet durrant a frekiváltó és még Svejk sem tudta megcsinálni annyira átment a másvilágra... (Elment az IGBT modul = halál, az ára miatt)
Kár volt érte... egy 1,5Kw-os OMRON volt... :)

pa0n9mw

Üdv
Ez ugya a beugratós kérdés :)
Az állandó mágneses visszafele indulna el a periódusváltáskor, ha erre gondolsz?

végyé

pa0n9mw

Hát igen, viszont ha valaki egyre jobban beleássa magát a témában, rájöhet hogy mennyi minden másra is lehet bizonyos megkötésekkel használni mint amire eredetileg terveztek egy kötyüt.
Modjuk mosógéppel hagymátpucolni, gyaluval tököt és még sorolhatnám :)

végyé

ra8nsmk6w

Látod!" ezért szeretnek az emberek"

D.Laci

Nem tom. Én nem értek a lovakhoz… :)
Csak érdeklődtem, mert úgy halottam, hogy nem mindegy, hogy állandó mágneses vagy soros motor az a kefés motor…

000000000

Ez egy "kedves" hozzászólás volt Tőled.

Szalai György

Csak első gondolatra hajmeresztő.
A frekiváltónak a motoron átfolyó áramot is tundi muszáj szabályozni. De tudja-e úgy is, hogy eközben a frekvencia állandó marad? (Pl. 50Hz) Ha tudja, akkor bátran szabályozhat univerzális kefés motort.
Ha meg nem tud ilyet, akkor rakhatunk-e egyenirányító hidat a frekiváltó kimenetére, hogy az áramszabályzó képességével (változó frekvenciával is) DC kefés motort szabályozhasson?

svejk

Érdekes pálfordulatot vettél a #498 után :)

Egyébként aki ismer tudja hogy már egy pár lehetetlen dolgot elkövettem de arra még én sem vetemednék, hogy frekiváltóval univerzális motort hajtsak.
(gyanús nekem hogy a Balu példájánál nem-e csúszógyűrűs szinkron vagy aszinkron motorról van szó..)

000000000

Kőszőnőm az informáciot kiprobálom