Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ha egy fázisú, Ha 3 fáziusú az IGBT hid és az egyeníránító egy tokban van benne... és mindíg háromfázisú... Tehát az ugyanaz.
(még nem is láttam olyan IGBT modult amiben csak 4 egyeníránító dióda lett volna... mindíg 6 db van benne)
A nagy gyártók nem csinálnak külön paneltervet, dobozolást és más kialakítást régiónként... tömegtermelésben gondolkodnak...
Abban teljesen igazad van, hogy kisebb kondi is elég 3 fázisra... de ezt eddíg csak egy cég 3F230V frekiváltójában láttam, hogy kisebb volt mind a "rendelkezésre álló hely"... "Skót" cég :)
A többi cégre nem jellemző a más (kisebb kondi) kondi mert a "megtakarítás" a kisebb kondi miatt drágább lenne logisztikailag... Az alkatrészeket meg úgyis "bagóért" veszik a "nagybani piacon" gondolom...
Ezeket a 3F230V-osokat csúcsáramra is próbáltam... pl. a 0,1Kw-osnál ez nem nehéz :) sőt abban "pazarlóan" 0.2Kw-os IGBT modul van... csak szoftveresen van "lebutítva" és egy kisebb (magasságú - kilógású) hűtöbordát kapott...
Sok frekiváltó ki tudja jelezni a "sínfeszültségét" - így gyorsan látható lenne a probléma terheléskor...

[#felkialtas] ... Na persze a 3F230V-os frekiváltót senki se kösse be a hazai 3F400V-ra!!! Mert lesz nagy bumm :) csak 1 fázist 220V-ra...
Az IGBT modul még-még bírná, azok majd mind 600V-osak (adatlap-on nézve)...de a kondik feszültsége és egyébb kialakítás... szóval még véletlenül se... [#zavart2]

Egyébként megértelek... és nem is kell magyarázkodnod :)  
Sőt azon én is csodálkozok, hogy erre, hogy ráharaptak a kereskedők a Vaterán, hogy USA-ból hoznak be frekiváltót... és mindenféle tesztelés nélkül "vígan" árulják...
Pedíg amire gondolsz (hogy kisebb a kondi) bent van a pakliban...
Ha én veszek egy frekiváltót az USA-ból azonnal tesztelem, átállítom, beállítom és úgy kerül be a szekrényembe... de ez időigényes dolog... főként ha (számomra) ismeretlen típusról van szó...
Ezt a (terheléses) tesztet szerintem a Vaterás eladók nem teszik meg...

svejk

"Olyat is láttam, amit három és egyfázisú üzemre is alkalmasnak gyártanak, ott meg ki volt jelölve az a két kapocs, amit egyfázisú üzemeltetés esetén használni kell."

No, az csak azért van hogy a lúzer User (nem rád értem) nehogy kétségbe essen hogy most mi van :)

Egyébként amit Varsányi ír mind igaz hogy szinte egyformák, és biztos hogy a miértjét is jól írta le.

Egyébként is a kondiknak van jócskán gyártási szórásuk (bár manapság kevesebb), arról nem is beszélve hogy élettartamuk alatt folyamatosan veszítenek a kapacitásukból.
Ha nem a max. kimenő feszen használod akkor a PWM-mel kiszabályozza a motorra az alacsonyabb sínfeszt.
Ha mégis kevés a kondi, majd szól a frekiváltó hogy kevés a fesz. , de tönkre nem megy tőle.
Jobb frekiváltóban folyamatosan méri a puffer kapacitását és jelzi a határesetet, illetve még az is benne van a manuálban hogy hány üzemóránként kell cserélni.
A DC sín mindegyikben hozzáférhető és megfelelő biztonsági intézkedésekkel nem hiszem hogy bűn lenne a puffert megnövelni (bár ilyenre még nem volt nálam példa, nem volt rá szükség)

bmejdz9nu

A nagyobb piacokon... Japán, USA, Kanada, Brazillia, Mexikó, Korea stb... 3x230V a szabvány 3F (meg van valami 3x460V-juk is... főleg az iparban)
Ehhez képest az europai piac... csak egy (kis) szegmens... :) odaátról nézve... és nincs CE és  RoHS "gyártási és certifikációs gondok" nekik :)

De még az is érdekes, hogy pl. Danfoss és pl. Siemens frekiváltót nem is láttam 3F230V-ost... ezekre a piacokra talán nem is gyártanak...
Meg kellene "birkózniuk" a Japán és Koreai konkurenciákkal :)... ami gondolom nem egyszerű...:)

Szalai György

Igen. Kezdek már meggörbülni az érveitek súlya alatt. (Mint egy Rejtő könyvben.) Már más esetben is bebizonyosodott, hogy túlzottan aggodalmaskodó voltam. Olyan is volt, hogy az mentett meg. Lehet, hogy munkaköri ártalom. Meg tudatlanság. Jó, hogy itt megbeszéljük ezeket.

svejk

Azért mérget ne vegyél ,mi amatőrök véleményére :)
Belőlem is csak a tapasztalat beszél...

3k74cecek

Köszönöm, most már értem. Nem is figyeltem, mert sosem használtam amerikai feszre gyártott frekiváltót, csak a hazaira készítettet.
Az meg nincs bennem eléggé, hogy ma már nem ügy bármit a világ másik végéről vásárolni. Elég zavaró, hogy az ottani vonali fesz egyezik a mi fázisfeszünkkel.
Valóban erre figyelni kell, ha nem tüzijátékkal akarunk kezdeni.

000000000

>>Elég zavaró, hogy az ottani vonali fesz egyezik a mi fázisfeszünkkel.<< Hát csak elég messziről nézve azonos. Nálunk 230/400V 50Hz a fázis/vonali fesz névleges értéke, míg a nagy víz túloldalán 110/190V 60Hz. Ez azért elég jelentős eltérés.

bmejdz9nu

190V? Az "USA" frekiváltók 3x220V-osak...

pa0n9mw

Üdv
Játszogattam ma egy frekiváltóval.
Kiprobáltam hogy viselkedik a 3f frekiváltó egyfázisu motorral.
Érdekes, eddig azt olvastam, hogy az nem használható 1F motorhoz, és láss csodát megy vele.
Igaz kb 10Hz alatt látszik hogy rángat, hiányzik neki a harmadik tekercs, de utánna mondhatni simán megy.
A forgásitány is szépem váltható.
Eddig 2 mocival probáltam, az egyik 8 a másik 60-70 W os, ki kellene egy nagyobbal is probálni.

Véleményetek?

végyé

ra8nsmk6w

Úgy 3 éve egy 3 f hajtómüves adagoló motor helyett 1 f küldtek és kényszerhelyzetben kipróbáltam, azóta is úgy müködik a beállitási tartomány elég szük 12hz-30hz a motor 250w. Ezen adatokkal probléma mentes.

bmejdz9nu

Forgás írányt is tud váltani? Erő, maradt a régi? tehát ha egy állványos fúrógépre rátesszük az ok lesz? Alul 10Hz a határ? ...és felfelé?

Szalai György

„Véleményetek?” Nekem..nekem !!!
„nem használható 1F motorhoz” De. Csak nem ajánlja a gyártó. Nem arra csinálta.
„és láss csodát megy vele” Ha egy akkumulátorról adsz neki áramot és elég gyorsan cserélgeted a vezetékeket arról is megy.
„kb 10Hz alatt látszik hogy rángat” Rángat az feljebb is csak a gyenge érzékelési képességeid oda már kevesek. (Látás, hallás.) De a mágneses mező hibát szenved.
„hiányzik neki a harmadik tekercs” Meg az a 30fok, ami a 90 fokra tekert egyfázisú motor tekercsei, meg a 120 fokra tekercselt háromfázisú motor között van.
„de utánna mondhatni simán megy” Tengelyterhelés nélkül, vagy a maximálishoz képest elenyésző terheléssel.
„A forgásitány is szépem váltható.” Majd ha elkezded terhelni, ez a jó tulajdonság is megszűnik.
„ki kellene egy nagyobbal is probálni.” Tényleg sok sikert.

A nem fázisszög-helyes hajtás a motorban jelentős felesleges veszteségeket okoz, amik hőként távoznak. Ezt a veszteséget a frekiváltónak pluszban el kell viselnie. Neked meg villanyszámlában ki kell fizetned. A tengelyen levenni ennyivel kevesebb teljesítményt tudsz.

Segítség, béna vagyok!!! © Hunka Tibor ma 18:12 #2509 „De Azért vagyunk hobbysták , hogy valami más alternativát is kiprobáljunk .”  Na ezzel nagyon egyetértek!!! Úgy látszik Te is.

Háromfázisú motor járatása egy fázisról, tömbbe kötött fénycsőkondenzátorokkal, esetleg kondenzátor helyett fojtótekerccsel.  
Léptetőmotor járatása váltóáramú törpefeszültségről, segédfázis kondenzátorral.
Jó próbálgatást.

000000000

azt szeretném kérdezni,hogy a 3fázisu freki váltot lehet e 1fázisrol használni 1fázis be 3fázis ki

Szalai György

Szokták. A Vaterpiacon ajánlanak erre váltót eladók.

3k74cecek

Elvileg semmi akadálya, ugyanis a frekiváltó egy egyenirányító hiddal kezdőd,dik, és utána az egyenből csinálja a változó frekijű 3f-t.
Gyakorlatilag tudni kellene, hogy a bementi egyenírányító mennyire terhelhető túl. Ha 1f-ról is ki akarod venni belőle a névleges teljesítményét, akkor 1f-ról jóval nagyobb áramot fog felvenni, ha bírja az egyenirányítója.
Utána már semmi gond. Kicsit ugyan hullámosabb lesz az 1f-ból csinált egyen, de ez a kimeneten nem okoz komoly gondot.