Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Sikerült szépen beállítani, most hibára áll ha túlterhelés van és ez egyáltalán nem zavaró. Már csak a külső poti hiányzik. Ha azt bekötöm kell valamit beállítani a frekiváltón? Talán n03?
Neked és Bencének is köszönöm a segítséget!

ywathzay

Sziasztok. Minap olvastam itt valahol, hogy frekiváltóval a villanymotor sebességét lehet növelni is. Kérdésem, milyen százalékban lehet növelni a tekercselés károsodása nélkül? Tulajdonképpen hogy lehet kivitelezni, mert eddig azt tudtam hogy csökkenteni tudja de azt sem akármilyen százalékban.

HJózsi

Mach3 Config - Spindle Pulleys hogy áll ? ...

HJózsi

AI1 v. AI2 -re kötötted?

Én egy Altivar 26-ot használok, helipottal tekerem a fordulatszámot ...

4mjnxdwuu

Hali,
Átlag, gagyi motorokat kb +50% azaz 75 Hz-ig nyugottan mehet. De találkoztam már olyan őskövülettel is ami üresen 110 Hz-ig elment, bár lehet hogy a hátszél is segített neki. ( azt nem tudom mennyi nyomatékot adott volna le...)
30-75 Hz-ig nyugottan piszkálhatod akármilyen motor.

000000000

Véleményetek szerint mennyivel lehet terhelni egy 3x230/0-230 V, 1,5 A, 600 VA (200 W) OMRON 3G3EV-A2002 tip. freki váltót 1 f betáplálás és 1 f motor alkalmazása esetén.

svejk

Mivel nem üzemszerű állapot, ezért amíg le nem tilt..
Majd szól ő ha elege van :)
Elég intellignsek...

000000000

Köszi, akkor kipróbálom, ezekszerint nagy baj nem lehet.

35kpazcgr

Szerintem egyfázisú motort semmiképpen ne köss rá. Azt ugyanis nem díjazza. Az a szabályozó kifejezetten csak 3 fázisú motorra köthető. Mivel az egyfázisú motor elvileg két fázisról üzemel (a fő és a segéd fázis, ahol a segédfázis a főfázisról kapja a táplálást egy kondenzátoron keresztül), a harmadik fázis hiánya, és az erősen asszimetrikus terhelés miatt jó esetben csak kikapcsol a vezérlés, rosszabb esetben sűrű füstfelhővel válaszol a szokatlan üzemmódra.
Vannak kifejezetten egyfázisú motorokhoz készült frekiváltók is, de az említett típus nem olyan.

000000000

Neked 1f/1f frekiváltód van?

35kpazcgr

Nem.
Nekem 1f/3f frekiváltóm van. A bemenet 230V 1 fázis, a kimenet 3x230V (3 fázis). A motort deltába kötöttem, igy pont stimmelt. Eredetileg csillagba volt kötve, ekkor 3x400V-ról működött.

000000000

Hát a gépeden 3f motor volt eredetileg?
Így már értem.
Az enyém sajnos 1f motorral szerelt.

svejk

Gyakorlati tanács kellene azon fórumtársaktól akik frekiáltóval hajtják az esztergagépüket.

Hogy oldottátok meg a ki-be kapcsolást irányváltást, ellenirányú fékezést.
A frekiváltó és a motor közé elvileg nem szabad kapcsolóeszközt rakni...
Csak a terminál csokikról vezérlitek?
Egyáltalán lehet ellenirányú fékezést megvalósítani, vagy a külső fékellenállás alkalmazásával elég gyorsan megáll?
DC fék opciót használjátok?
Esetleg csináltatok visszacsatolást a sebességváltó kar helyzetéről a frekiváltóba hogy mikor mekkora legyen a lassulás?
Vagy csak a tokmánytól kifelé tudtok pl. menetet vágni?
Amit meg kellene oldani, egy EAN eszterga 200-as tokmánnyal...

sasi

Szia Svejk!
Én egy masszív kivitelű háromállásos kapcsolóból készítettem a képen látható módon a gép új kapcsolóját – régit kidobtam - frekiváltó vezérlő bemeneteire kötöttem. A sebességet is itt állítom. Fékezésre külső ellenállást használok, programozás kérdése a dolog, egészen brutálisan is meg leget állítani, de ez nem tesz jót a mechanikának, sőt a főorsóról a tárcsa letekeredhet. Meg lehet találni az optimális beállítást.
A mentvágási aggályodat nem értem.  
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/P4212083_e_kapcsolo.jpg" border=0>

svejk

Köszönöm az ismertetőt!
Hagyományos gépen ha közel a tokmány vagy egy vállas tengelycsonkra kell menetet vágni akkor nincs hely megvárni míg leáll a tokmány és vele az előtolás hanem vagy azonnal iránytváltasz miközben kiveszed fogásból a kést, vagy pedig a lefeléfordítot, esetleg hátsókéstartóba fogott késsel a tokmánytól kifelé vágod a menetet.

Őszintén szólva még nem kellett ilyen nagy lendületű dolgot megállítanom gyorsan frekiváltóval így még külső fékellenállást nem alkalmaztam a gyakorlatban és ezért nem tudom mit várhatok el tőle.