Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

sarktibsi

Természetesen minden aszinkron motor leég alacsony frekvencián nagy terhelésnél, mivel ilyenkor már lassan forog a saját ventilátora amit ugye nem erre a célra terveztek.

Nálam van amelyiken egy külső ventilátor megoldja a problémát, több megoldás is lehet, van ahol egy hőérzékelő kapcsolja a ventilátort. De van olyan is amikor maga a frekiváltó kapcsolja be-ki a hűtést (a legtöbb váltóba van relé, csak simán rákötöd)

KoLa

Ezen a régi asztali fúrógép motoron nincs hűtő ventilátor, akkor ide könnyű lesz megoldani egy hűtést de, még sohasem melegedett, pedig állandóan tapogatom az oldalát...
Viszont a J1000-nek nincs hűtése, csak egy jó nagy hűtőborda, venti nélkül, a doksiba meg van hűtés szabályozás.[#nemtudom]

jani300

Még mindig az oszlopos fúrógépről van szó ?
Szokott lenni a tetején ,többlépcsős ékszíjtárcsa pár .....
Tudom ,vén farok vagyok ,de hát azt pont erre találták ki ....

:)

jani300

Sőt nálam a főorsón lévő ékszíjtárcsa mindig ki is lett cserélve ,nagyobbra .

KoLa

"Még mindig az oszlopos fúrógépről van szó ?"
Az asztali fúrógépről szólnak a szavak, a legkisebb áttételben használom nagyon régóta,  azért kellett rá a frekiváltó hogy a pl 2.5 fúróhoz csak felcsavarjam a fordulatot megfelelőre, aztán van olyan munka is hogy 50hz-en nem bírja a 8-as fúró sokáig, de 35Hz-már optimális...[#wave]

sarktibsi

Én nem a J1000-es hűtéséről beszéltem , hisz az gyárilag megvan oldva (ott is általában 3-lehetőség van ,(a) állandóan kikapcsolva (b) folyamatosan bekapcsolva (c) automatába működik. De pl: a kicsi váltókba nincs ventilátor.

Én azt ecseteltem , hogy sok frekiváltóba van egy relé, amikor hajtja a váltó a motort akkor behúz a relé. Így elindítja a motoron lévő hűtést is.

sarktibsi

Minden aszinkron motornak van ventilátora.(legalább is én úgy tudom) Sima a motor külseje? (hűtőborda nélküli?) Azoknak a belsejében van a ventilátor onnan lehet észrevenni , hogy felül van rajta légrés, ott szívja be a levegőt az alsó légrésen meg kifújja.
Általában 15-20 Hz-ig bírni szokta az eredeti ventilátor is.
De ez egy soktényezős dolog.

KoLa

A relés opciót használom egy másik gépen, futás alatt letiltja a szerszámcerélőt, de itt a J1000-nél nincs ventilátor csak külső hűtőborda.

KoLa

Ez teljesen zárt és nem melegszik!

jani300

FO - FA fúrógépet láttál már ?
Úgy van ahogy írta, sima , nincsen ventilátora .
Persze nem tudom a fúrógépe pontos típusát ,csak sejtem .

jani300

Akár ez is lehetne .

sarktibsi

Akkor lehet nem is kell hozzányúlni, rá kell kötni a váltót és mehet, úgyis ki fog derülni.

Robsy1

"Természetesen minden aszinkron motor leég alacsony frekvencián nagy terhelésnél"

Dehogy ég az le, ha szakszerűen használja valaki.
Még a sima aszinkron motor se ég le, ha betartod a gyári M/n alkalmazási diagramját.[#ejnye1]

Azt se szabad elfeledni (sokan nem tudják), hogy forgó mozgásnál a teljesítmény~=nyomaték*6.2832*fordulatszám. Ezért ha nem használunk mechanikus áttételt, és direkthajtással csak frekiváltóval szórakozunk, akkor ezért nagy árat fizetünk, azaz egy tized névleges motor fordulatnál kb. csak egy tized névleges teljesítményt vehetünk ki a motorból.
Tehát ez a frekiváltós "őrület", meg minden más csak eletronikus motor fordulatszám vezérlő/szabályzó kényelmes, de "lebutító", korlátozó hatású, azaz a nagy böhöm 3kW-os motorból így lesz csak a példánál maradva 300W-os törpe.

Valamint létezik ez a kis előszó, hogy szervó.
Ugyanis egy szervóaszinkron motor más minőségi katagória!
Ezt már 15 éve elmondtam itt a Fórumon, hogy egy motor nem attól lesz szervomotor, hogy szervóként használod, és beteszed egy szervókörbe.
Azaz minden szervomotor motor, de nem minden motor szervomotor.

gzxuvcb6w

Sziasztok,

Vettem egy LanDrive 2,2kW-os frekiváltót - a régi esztergámat kellet kicsit átalakítani.
Két bemenetről kéne megállítani a szerkezetet. Az egyik az "emergency stop" amivel nincs is baj, de ez csak 1 bementre adható ki. A másik bemenetről is megállás kéne, de nem igazán tudom, hogy az "36: External STOP terminal 1" beállítás mit is takar pontosan, vagy esetleg a "33: Normally closed (NC) input of external fault" ?
Tud valaki valami használható információt adni ezekről, hogy pontosan mit is csinálnak ezek a beállítások?
Előre is köszönöm..

sarktibsi

Próbálok beállítani egy DANFOSS 2800-ast mind a négy setapra szűkségem lenne. Eddig már három megvan ( 27 , 29-es  bemenetek ) a negyedik a 33-as lenne , de nem akar működni.
Mi lehet a probléma.