Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

KoLa

Igen! kaptam  de nem gondoltam erre hogy fékez álló helyzetben, ha nincs forgács nem látom a megoldást :)

KoLa

Köszi! tanulmányoztam már a napokban, de igazából nem lett végső következtetésem.
Olyan a jelenség mintha idő függő lenne és ha először megjelenik utána mindegy hogy futás alatt, vagy készenléti állapotban van, sűrűsödik a hiba.
Ha kávészünetben áramtalanítom akkor biztosan jól működik utána.

KoLa

Ez lett a műhely megoldás! Ne tudja hogy meddig kávézok, kikapcsolom.[#nyes]

sarktibsi

De az is lehet, hogy egyszerűen csak elfáradt ,ezért egyre sűrűbben dobálja a hibakódokat , akárcsak az ember az is előbb utóbb elfárad aztán mindig ledobja láncot.

sarktibsi

Nézd meg a ventilátort nincs-e leégve , akkor is ezek a tünetek szoktak jelentkezni.

KoLa

Na! valószínűleg ez lesz a hiba!
Bekapcsolás után nem pörög fel a ventilátor, és futás közben sem, megnéztem, állandó üzemre volt programozva.
Leszereltem a frekiváltót hogy hozzáférjek a ventilátorhoz, ma odáig jutottam hogy lötyög a ventilátor együtt a panelból kihúzott csatlakozóval, de nem fér ki, tovább kell bontani.
Rámértem a ventire a csatlakozóján keresztül két tűvel, szakadt!
Szóval bingó! igazad lett![#eljen]

svejk

Hááát nem tom',  a ventilátorod majdnem biztos, hogy 24 voltos így elektronika van benne amit lehet "szakadásnak" mérni.

Azontúl érezned is kellet volna, hogy meleg és nem túl árammal állna le hanem túlmeleggel.

Persze minden mindennel összefügghet.

KoLa

Erre nem is gondoltam hogy ennyi elektronikai programozás után még ennek a kis ventinek van egy külön áramköre... holnap adok rá 24V DC-t és meglátom mi lesz!
Még lehet az is hogy ez az elektronika van kipurcanva?!

KoLa

Nem volt meleg egyszer sem mindig ( legtöbbször ) álló helyzetben ment túláramra.

svejk

Nem hinném.
De a venti sem szokott elromlani, inkább csak megszorulni a kosztól.

Ha sok üzemóra van a frekiváltoban akkor a tápegység lehet ludas, ez okozhat akár fals túláram hibát, de akár az ára érzékelő áramváltó is vacakolhat.

Pedig ez a Delta egy elég stabil ketyere, van ami már cirka 15 éve megy a környezetemben.

KoLa

Az első az volt hogy meglöktem a csavarhúzóval a lapátokat, nagyon könnyen forognak!
Aránylag tisztának mondható, nagyon minimális por látszik a belsejében is.

sarktibsi

Nekem az esztergán egy danfoss 2840-es van egyszer csak megállt a ventilátor , de igazából észre sem vettem (több váltó is van egymás mellet nem tűnt fel , hogy az egyik meghibásodott) csak a szúrós szagra lettem figyelmes , hibakódot nem irt ki.

Kicseréltem a váltót (szerencsére volt belőle tartalék) Majd később raktam bele egy jó ventilátort , de nem vezérli. Gondolom a hűtést vezérlő elektronika is tönkrement.

Majd teszek mellé egy 24v-os tápot fiszre bekötöm, így remélem használhatom tovább.

A másik esztergán egy ATV61-es van 2db ventilátor van benne, a 2 csak nagyon ritkán kapcsol be (inkább csak nyáron) azt nem lehet nem észre venni hangosan zugnak.

A fent említett okok miatt minden váltóra teszek egy kihelyezett kezelő panelt a legtöbb az kiírja azt is ha nincs hűtés (hűtőborda hőmérséklet)

KoLa

A ventilátorom sajnos' jó, igaz nem 24V hanem 12V-nál volt nekem a hangja alapján tökéletes.
Van egy potméterrel szabályozható DC tápegységem azzal adagoltam neki 11.8V-nál volt fülre jó a fordulatszáma (zenész fül) ha emeltem a feszültségen elkezdett rezonálni.
Olvastam már 'sarktibsi' válaszát is, lehet hogy nekem is ez lesz a legjobb megoldás? egy külső táp és had pörögjön állandóan?

KoLa

"Majd teszek mellé egy 24v-os tápot"
A frekiváltó sorkapcsairól nem lehet lopni 24V-ot?

sarktibsi

De biztos lehetne de én inkább nem teszem. Nem szeretném további terhelésnek kitenni a váltót.