Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Mielőtt átállítod 5V-ra, szólok, hogy az UC300ETH 10V-ot ad ki az analógon, tehát pont jó neked. :)

Bocs

Köszönöm! Ez nagy megkönnyebbülés.
Ez alapján újra át tanulmányozom a gépkönyveket. Nem értem, hogy miért gondoltam így.

Gyanítom, hogy a bekötésekkel elakadok, de megpróbálom először önállóan megoldani.

Bocs

Idézet a marómotor gépkönyvéből:

AUTO TUNING FUNKCIÓ: A motor károsodását elkerülendő, javasoljuk, hogy ne használjanak
semmilyen automatikus beállítási funkciót.

Ez ugye nem a frekiváltóhoz csatolt figyelmeztetés. Viszont arról tanúskodik, hogy nem csak én hibáztam ekkorát. Hogyan lehetne minél több embert célirányosan figyelmeztetni?
A frekiváltó a vizsgálat közben semmilyen motor mozgatást nem csinált és nagyon gyorsan végzett. Ez persze gyanús lehetett volna, de miért ne működne másképp, mint a többi? Persze a leégés után megnéztem, hogy miket állított be: 1420fodulat/perc, 50Hz, 3000W. Ez egyértelmű programozási hiba, nem is kellene ennek léteznie.

Bocs

Már el is akadtam.
A frekiváltó analóg jele az UC300ETH-ra volt, lesz kötve. Az indítási jelek az UCBB jelelosztóra. Ez 24V DC jelet ad az induláshoz. Viszont az új frekiváltónál (RIEVTECH RI3000 2S0022G) azt írják, hogy az indításhoz nem szabad külső árramforrást használni, hanem a saját COM portjáról kijövő jelet kell visszakapcsolni az FWD vagy a REV portra.
Jól tudom, hogy a jelelosztó külső jelet nem tud kapcsolni? Ha ez a két dolog így van, akkor reléket kell beszerelnem az indításhoz. Jól gondolom, vagy tud valaki egyszerűbb megoldást?

dezsoe

Az UCBB nem ad 24V-ot. A kimenetei a 0V-ra zárnak bekapcsolt állapotban és pont erre van szükséged: UCBB 0V -> COM, UCBB valamelyik kimenet -> FOR.

TBS-TEAM

Nem kell relé.
Frekiváltó Com--->DC 0V UCBB kártya.
Frekiváltó FWD--->Qxx UCBB Kártya amelyik kimeneten vélasztod.
József

Bocs

Köszönöm mindkettőtöknek! Így is volt, de féltem, hogy elrontom. Meg amikor indít, akkor rámértem, és 24,5 V-ot mértem amit akkor kapcsolt. De gondolom azért, mert 24V+ volt a másik mért pólus.

Megyek szerelni.

Bocs

Bekötöttem, és egy másodpercre elindítottam. Amikor elfüstölt a motor, megkértem a freki eladóját, hogy az új motorral paraméterezze. Szívesen megcsinálta és ki is próbáltuk. Most meg bújkál bennem a kisördög, vagy lehet, hogy angyal, hogy mielőtt komolyabban elindítom, átnézem a paramétereket. Amikor az Amperhez értem, láttam, hogy nem lett átállítva, vagy elmentve. 8A helyett 10A volt beállítva. Továbblépve azt látom, hogy a névleges frekvencia 50Hz. A motor leírásában alapfrekvenciát írnak. Mindemellett rendesen felpörgött, a hang alapján a beállított fordulatra.

Mielőtt ez is elfüstöl, segítenétek ezt kibogozni? Gyanítom, hogy ez ugyanaz, és 400Hz-nek kellett volna lennie.
Paraméter: PA03

TBS-TEAM

A PA paraméterek Vektor kontroll beállításra vonatkoznak.
Ha a P0.00----> 1 akkor kell a PA paramétereket megadni.

József

Bocs

Tehát ha jól értem ha nem a saját konzoljáról megy a vezérlés, hanem a sorkapocson keresztül külső jelek alapján, akkor más, jelen esetben PA paraméterekkel ismét meg kell adni a motor értékeit. Ezért működött rendesen a saját konzoljáról, mert azzal próbáltuk ki, és az ahhoz tartozó értékek helyesek voltak.

Na jó, hogy nem engedtem működni. Remélem az 1 felpörgés nem tett ebben is kárt.

Nagyon köszönöm![#worship]

TBS-TEAM

Neked nem kell vektor kontroll.
P0.00--> 0 Feszültség / frekvencia V/F kell.
A PA paramétereket nem kell állítgatnod.
József

TBS-TEAM

Nem jól értelmezed.

P0.00-->0 V/F kontroll (ehhez nem kell beállítani a PA paramétereket).

A P0.01--->5 állítod be, hogy honnan akarod működtetni
a frekiváltót.
5 analog bemenetről.
József

Bocs

Bocsánat a félreértés miatt! A magyar nyelvű gépkönyv erről ezt írja:
Motorvezérlési paraméterek

Tehát hibás vagy nem egyértelmű a fordítás. Este már elkezdtem az eredeti angolt olvasni, de az lassan megy.

Bocs

P0.01--->5  ez megtörtént.

Bocs

Tehát jók az alap beállítások, mert a saját konzoljával rendesen működött. Nem íródott át, nem hibás érték lett beírva, hanem olyan funkciót paramétereztem volna, amit nem használok. Kár, hogy a fordításban nem az eredeti szöveget alkalmazták.