Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

designr

Doksijaikban néha irják az ajánlott max ki-be kapcsolási gyakoriságot..Okát én sem tudom..

pa0n9mw

Köszi a válaszokat.
 A PLC-k nél olvastam valahol hogy minden kikapcsoláskor beirja a memoriába az épp aktuális dolgokat és talán ha túl sürün csinálják hamar tönkremehet a flash mem.

TBS-TEAM

Attól függ, hogy speciális paraméter változást akarsz-e tárolni nem felejtő memoriába mert annak véges az irása, nem minden frekiváltón van iyen lehetőség.
József

svejk

Ha a ki-bekapcsoláson arra gondolsz, hogy többször megszakítod a betápot akkor általában nem ajánlott.

Nem a memória a gyenge láncszem hanem az indítóáramkör.
Ez egyébként minden kapcsolóüzemű tápegységet tartalmazó készülékre vonatkozik.

Persze hobbiban minden megengedett...

pa0n9mw

Na igen legtöbb készülék a bekapcsoláskor döglik be.

Semmilyen paramétert nem akarok tárolni a frekiváltóban, esetleg a kikapcsoláskori frekvenciát talán ha eltárolja bár ezt sem tudom.
Egy thermosztátban levő potméter  vezérli a frekit  ezért azt nem gondolom hogy minden áramszünetkor eltárolná az értéket de hát ez csak tipp.

svejk

A frekiváltókban jelentős nagyságú pufferkondik vannak.
Ezeknek van egy előtöltőköre ami az egyszerűbbeknél egy teljesítmény ellenállás vagy NTK, a régebbi nagyobbaknál lehet thirisztoros is. 1-2 s után egy relével rövidrezárják az ellenállást.

Sok esetben a relé kh-s lesz és elhiccen az ellenállás, vagy csak a sűrű bekapcsolás miatt termikusan túlterhelődik.
Az előtét ellenállás sok esetben hőbiztosítékkal kombinált a tűzesetek elkerülése végett.

TBS-TEAM

Mindent túlgondoltok.
Használni kell az eszközöket, ha majd egyszer megdöglik akkor csere.
Az áramszünet meg elég ritkán van, és nem naponta 1-2x.
Elég stabil a magyar hálozat.
A frekiváltó amit használni akarsz egyszerű és tabil 10 évet simán elmegy. [#integet2]
József

pa0n9mw

Köszi az infót.
Itt nagyjából óránként 2-3 bekapcsolás lenne napi szinten meg olyan 4-6 tehát elenyésző szerintem.

pa0n9mw

Nem áramszünet miatt lenne kikapcsolva hanem az lenne a normális üzeme.
De igazad van ezt én túlbonyolitottam de megvan az oka hogy miért :)

svejk

Dehogy cserélik, jönnek hozzám sírva, hogy javítsam meg. :)

De legalább van miből fedeznem a hobbymat.

TBS-TEAM

Az nem normális üzem ha lekapcsolod a frekiváltó tápját.
A normális üzem ha a vezérlő bemenetein keresztül üzemelteted.
József

TBS-TEAM

Ez neked csak jó [#kacsint]
József

pa0n9mw

Igen tudom ezért is kérdeztem de akkor még filózok korrektebb megoldáson.

pa0n9mw

A fő gondom hogy 110V os a bemenete amit a hálózatról egy 100VA es trafóval csökkentek le. A rendszer napelemről és akkuról megy és igy elég jelentős a fogyasztása amikor nem megy a ventillátor aminek a fordulatát vezérli ezért gondoltam hogy ha nem kell a ventillátor lekapocsolom a trafó betáplát.

frob

Sziasztok

Adott egy omron CIMR-E7Z4030  frekiváltó

Valaki Kecskemét közelében hajlandó lenne e átprogizni?

Ha nem, programot tudtok e hozzá amivel rá tudok nézni?
És egyáltalán milyen kell hozzá vajon?
Úgy látom az omron cx-one kell hogy ismerje, vajon tényleg?

Előre is köszi!
R: