Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Pali79

Nem tudom jó helyen próbálkozom-e... Szeretnék GRBL-hez frekiváltót illeszteni. Találtam ezt az oldalt. Két tranzisztorral és ellenállásokkal készített egy illesztőt. Valaki próbált már hasonlót?

TBS-TEAM

Lehet hozzá illeszteni.
A kérdés a frekiváltó amit használni akarsz tud-e 0-5V-ot vagy csak 0-10V-ot.
Ha tud 0-5V-ot akkor közvetlen vezérelheted Arduinoról, ha 0-10-Vot akkor kell hozzá egy signál konverter.
Ez a legegyszerübb Arduinohoz.

József

dezsoe

Én bizalmatlan vagyok. Sem ez az áramkör, sem a cikkben szereplő nem védi meg az Arduinot a frekiváltótól. Én inkább egy Pico Speed-et tennék bele.

TBS-TEAM

nem harapnak a frekiváltók [#eplus2]
József

svejk

Nem, de az Arduinonak egy bolhacsípés is elég. :)

dezsoe

Igaz, de sem az Arduino, sem más TTL szintre tervezett kütyü nem élvezi a 10V-tal való kapcsolatot. És nem mindig egy párszáz forintos Nano-t kell a frekiváltóra kötni, lehet az akár egy picivel drágább UCxx, vagy bármi más is. :)

TBS-TEAM

A túlfeszt egyik gyengeáramú vezérlés sem bírja.
A lényeg, hogy lehet Arduinora frekiváltót kötni. [#kacsint]
József

Pali79

Köszi urak! Ahogy nézem a picospeed is nagyjából ugyanaz lehet csak a tranyó helyett egy optocsatoló van a leválasztás miatt. Holnap kipróbálom.

dtb

Ez azért attól is függ, hogy milyen funkciókat szeretnél összekötni, és milyen frekiváltóval. Például a Parker frekiváltón előre felprogramozható digitális bemenetek vannak, amivel indítást, forgásirányt, és háromféle , előre meghatározott fordulatot lehet vezérelni nyomógomb szerű digitális bemenetekkel. Az analógokon meg egy sor paraméter figyelhető.

Pali79

Igazából csak az indítás és a fordulatszám szabályozás az ami érdekel most. Az indítást megoldja egy relé. A fordulatszám szabályozásra kellene a manuális poti helyett ami az ardu pwm kimenetét hozzáilleszti a frekiváltó 0-10V bemenetéhez. Találtam egy másik kapcsolást, egész ígéretesnek tűnik.
PWM DAC

RJancsi

Lehet, hogy volt már téma, de nem tudom meddig kéne visszaolvasni...
Szóval tudom, hogy jó dolog a frekiváltó (nekem is van pár darab), de miért nem lehet olyan egyszerű áramkőrt kapni, ami az 1 fázisból hármat csinál mindenféle hókuszpók, gyorsulás, lassulás, fordulatszám szabályzás stb. nélkül? Kb. annyit tudjon mintha simán egy villásdugóval bedugnék egy 3 fázisú villanymotort a konnektorba.

svejk

- nincs rá igény
- nem a hókuszpók kerül sokba hanem a teljesítményelektronika
- ha nem lenne hókuszpók sokkal nagyobb teljesítményelektronika kellene (indítási áramlökés) ergo sokkal drágább lenne

Szalai György

Valamikor volt ilyen tök egyszerű cucc, három tirisztor, még pár passzív alkatrész.
Gyűrűs számlánc nevű kapcsolás. Csak sorban kapcsolgatta a feszültséget a három tekercsre.
Ős rádiótechnika újságban. Évekig félre volt téve nekem, ott kinyitva, míg végül elajándékoztam a ruhás szekrénnyi mennyiségű újsággyűjteményt.
Már nem volt újság ami bennük volt.[#nemtudom]

Csuhás

Azért mert a fordulat szabályzás gyorsulások stb egy két, filléres nyomógombon, kijelzőn kívül, csak az egyébként is szükséges proci programját érintik. Ezek után eladhatatlan volna az olyan váltó ami ezeket nem tudja de mondjuk 800Ft-al olcsóbb. Vannak olyan gyártók akik lespórolják a kezelő egységet, mondván csak egyszer kell beállítani azután teszi a dolgát, de szerintem ez sem szerencsés lásd mennyien keresnek kezelő panelt az ilyen eszközökhöz.

svejk

Ha már Rádiótechnika újság, akkor 1995/08 388. oldal
IR2130 a lelke.
De úgy kb. ahogy szerző is írja demonstrációs célra való.